Voluntara noastră, Andreea, este alături de noi din perioada Picționarului. A participat, alături de alte opt adolescente și tinere din județul Vâlcea, la Școala de jurnalism de la Voineasa, finanțată de Fundația Comunitară Vâlcea prin Vâlcea Forest Run 2021.
Andreea face aici un rezumat cu tot ceea ce trebuie să știm despre Rânca, după ce la începutul acestui an a mers să viziteze zona. Ea reușește să suprindă atmosfera, situația din teren și provocările unui voiaj în această localitate de la intersecția a două județe, Gorj și Vâlcea.
În luna ianuarie, am fost la Rânca, dar nu am înnoptat acolo. Am plecat dimineața și ne-am întors seara, cât să admirăm peisajul. Vreau să vă spun că a fost magic. Spre uimirea mea, nu a fost așa de aglomerat precum mă așteptam. Data trecută când am fost, tot iarna, era o coadă de mașini care stăteau pe loc, de sus până jos, așteptând printre curbe și locuri abrupte.
Într-adevăr, acest lucru s-a întâmplat și pentru că unii șoferi au venit cu mașinile nepregătite la munte, iarna, fără cauciucuri de iarnă, dar și pentru că sus nu mai erau locuri de parcare. Și anul acesta am mai văzut mașini insuficient pregătite, dar din fericire nu au afectat funcționarea traficului din acea zonă.
Schimbări de peisaj
Din momentul în care am început să urcăm, peisajul se arăta din ce în ce mai frumos. Pentru început, am dat de un loc în care toți copacii erau înghețați, și pot spune că m-a dus cu gândul la poveștile pe care le vedeam la televizor atunci când eram mică. Rânca este și locul unde are loc și o etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă, în luna septembrie.
Cu fiecare metru pe care-l urcam, vremea se schimba. O porțiune de drum era învăluită în ceață, o altă porțiune era înghețată, o alta era plină de soare,. Pot spune că, în 20 de minute, am trecut prin toate stările vremii.
De data aceasta, am înaintat puțin mai mult față de iernile trecute. Am găsit o altă pârtie decât cea pe care o cunoșteam. Nu am mers pe ea, pentru că eu nu practic niciun sport. Din câte am văzut, nu este foarte mare. De acolo puteau fi închiriate sănii, schiuri si ATV-uri pentru cei care doreau să se plimbe prin împrejurimi. Lângă pârtie se află și un restaurant, precum câteva rulote de unde se pot lua băuturi cade, porumb fiert sau gogoși.
Dacă totuși ești fan sporturi de iarnă, aici poți citi un material despre snowboarding
Avertisment privind Transalpina
După Rânca urmează Transalpina, dar în perioada iernii este închisă, așa că nu se mai poate urca cu mașina. La un moment dat, drumul nu mai este deszăpezit.
În ceilalți ani, nu am fost niciodată până la capătul drumului, însă de data aceasta am vrut sa vedem unde se termină accesul și am avut o surpriză plăcută. Am descoperit că există telescaun fix în zona aceea, iar biletul pentru adulți era de doar 10 lei. Noi am urcat doar să admiram peisajul de la înălțime, însă erau și persoane care urcau cu telescaunul și coborau cu schiurile.
Nu în ultimul rând, există pensiuni, cabane și restaurante pe ambele părți ale drumului, pentru cei care doresc să înnopteze sau să mănânce. Sperăm să vă spunem și poveștile lor, acum, că avem o nouă redacție în județul Vâlcea.
Un material & cu fotografii de: Andreea Predescu
Editare: Radu Eremia
Corectură și layout: Iulia Dromereschi
Lasă un răspuns