Sursă foto: Jazz in the Park

Timp de trei zile, Jazz in the Park a cucerit inimile a peste 18000 de iubitori de muzică bună

The Cinematic Orchestra a încheiat a 11-a ediție a festivalului Jazz in the Park cu un concert de neuitat. Peste 5200 de persoane au luat parte duminică seara la super cine-concertul susținut de trupa britanică.

În cele trei zile de desfășurare a festivalului Jazz in the Park (1-3 septembrie), mai bine de 18000 de persoane au fost cucerite de concertele celor peste 35 de trupe din peste 15 țări. Concertelor de excepție de pe cele cinci scene din festival li s-au adăugat numeroase experiențe și activități inedite, discuții despre muzică și lumea formată în jurul ei, restaurante pop-up și târguri de tot felul.

 

Sursă foto: Jazz in the Park

 

Jazz in the Park 11 a adus în fața publicului pe: Astatke, Billy Cobham Band, Nightmares on Wax, Theo Croker, Fun Lovin’ Criminals, Mansur Brown, Alexandru Andrieș, Camilla George, Nani Noam Vazana, The Heliocentrics, Ada Milea, JazzyBIT, Jan Gunnar Hoff Trio, Guts, Nickodemus, Mork, Daykoda, 7th SENSE, Andi Moisescu. Dar și artiști precum Andra Botez, Pantaloons, Andrei Irimia, Mischa Blanos, FUNKorporation, KLT & Jessy Elsa Palma, Andrei Petrache Trio, Moss Farai, Dodo, Iorga, UFe, Bully, DigitaLove, Julian M, Melomenuții, Rogvaiv & Dubase, Mihu și Bogdan Roșca-Zasmencu. Alături de aceștia, au concertat și trupele Klawo, JazzQuarters Trio și DS Project Orchestra, toți laureații Concursului Internațional Jazz in the Park 2023.

 

Ediția din acest an a ieșit mai bine decât am sperat. Un festival al bunului simț, cu public cald și respectuos, artiști faini –  atât ca muzică, cât și ca oameni – și cu un loc mai primitor ca niciodată. Tot ce era important să iasă bine a ieșit. Suntem fericiți. Muzical vorbind, parcă fiecare zi a fost mai bună decât cealaltă. Închiderea festivalului făcută de Cinematic Orchestra a fost ceva emoțional. Nu putea fi mai bine. Mulțumiri speciale furnizorilor și partenerilor noștri care s-au mobilizat și au făcut un festival de pus în ramă, în ciuda dificultăților avute în ultima perioadă. Depozitul nostru a ars cu mai puțin de o lună înainte de începerea festivalului și am pierdut multă logistică valoroasă, doar am compensat prin efortul acestor prieteni dragi. Jos pălăria! Nu în ultimul rând, vrem să mulțumim gazdei noastre, Parcul Etnografic. Am avut o colaborare foarte bună cu personalul de aici și ne-am simțit efectiv ca acasă. Vom face o mică pauză, dar mai avem niște concerte și proiecte în acest an și, cel mai important, urmează să vă dăm vești cu planurile noastre pentru anul viitor”, spune Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park.

 

Foto Nani Noam Vazana la Jazz in the Park
Sursă foto: Jazz in the Park

Duminică, ultima zi de Jazz

Ultima zi a festivalului a început cu ploaie, dar soarele a revenit, alături de Ada Milea cu Concert în 4, pe Hill Stage. Au urmat Mischa Blanos, Camilla George și The Cinematic Orchestra. Backyard Stage by BRD a prezentat DSP Orchestra, Klawo, laureații Concursului Internațional Jazz in the Park 2023, trupa 7th SENSE și un tribut adus lui Nina Simone de către Nani Vazana. Friends Stage by DIGI a continuat să ofere experiențe muzicale autentice cu Lian, Julian M și Dodo. Barn Stage by IQOS a fost preluată de Sandei by Komiti. La final, Night Stage a invitat lumea la dans pe sunetele captivante ale lui Bully și Nickodemus.

 

Povești în tihnă cu și despre muzică

„Întâlniri pe prispă” au fost locul unde publicul a putut să cunoască artiști și să asculte discuțiile purtate în jurul muzicii. Temele abordate au fost viitorul educației muzicale, rolul muzicii în societate și relația dintre inteligența artificială și creația muzicală. Discuțiile au fost moderate de Horia Ghibuțiu (director editorial al A.G. Radio Holding) și Vasile Hotea-Fernezan (jurnalist TVR Cluj), iar printre invitați s-au numărat Romeo Cozma (profesor la Universitatea din Iași), Dima Belinski (pianist și compozitor), Larisa Perde (fondator Șaraimanic), Tudor Sbîrcea (psihoterapeut), Sebastian Androne-Nakanishi (compozitor) și Andrei Petrache (compozitor). Sesiunile de meet&greet i-au adus la „Întâlniri pe prispă” pe Fun Lovin’ Criminals, 7th SENSE și Nani Vazana. Acest eveniment a fost susținut de TSV Line – membru al PM Tehnic.

 

Foto „Intalniri pe prispa” la Jazz in the Park
Sursă foto: Jazz in the Park

Experiența Jazz in the Park, dincolo de concerte

Gospodăriile și livezile Parcului Etnografic au fost animate pe toată perioada festivalului de tot felul de activități. Toate activitățile au fost gândite de organizatori astfel încât să antreneze simțurile și să creeze experiențe de neuitat. Music Lounge by BRD a adus ateliere de muzică. Vinyl Fair by Pepsi a prezentat o expoziție de viniluri și echipamente audio. Play Area by Digi a fost locul perfect de joacă cu simulatoare muzicale.

Cei care au venit la festival s-au putut bucura de mâncare delicioasă la restaurantele pop-up și de băuturi fine la curtea cu vinuri de la Crush. IARMAROC.com a fost locul unde au putut fi descoperite produse unicat, iar Mega Image Lounge, zona perfectă de relaxare. Pentru cei mici, au fost organizate Kids Area și ateliere de muzică. Participanții au putut să-și documenteze experiențele pe care le vor putea revedea în People’s Aftermovie. Seara a fost timp și pentru povești sub stele și relaxare în lounge-urile MedLife și Acoustic Density Listening Room. Pentru cei interesați de istorie și tradiție, au fost organizate tururi ghidate în Parcul Etnografic.

 

Despre Jazz in the Park

Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 400 de concerte de jazz cu artiști internaționali. Astfel, a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, festivalul a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival” la competiția European Festival Awards. El a devenit primul festival de jazz din Europa care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 4 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind anul trecut.

 

Foto Parcul Etnografic la Jazz in the Park
Sursă foto: Jazz in the Park

 

Parteneri instituționali: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”, Consiliul Județean Cluj și Electrica Furnizare SA.

Parteneri principali: BRD Groupe Societe Generale, Birra Moretti și Digi.

Parteneri: Mega Image, IQOS, Pepsi, MedLife, CRUSH Wine Shop, TSV Line, Tanqueray, Farmec, Brico Dépôt, 8×8, Mobila Dalin, Yamaha, Meze Audio, Audio Technica, Narcoffee Roasters, Iulius Mall, Daisler Print House, Acoustic Density, Visuin, Bruto, Cimbru, Eco Garden Construct, Supercom, Tetarom.

Parteneri mobilitate: RMB Inter Auto.

Parteneri ospitalitate: Hotel Belvedere, Hotel Napoca, Hotel Radisson Blu.

Parteneri logistică: BAZAȚII, Under the Tent, Kasper Spedition, World Wide Print, Bob Instal, ElectroMCM, Byron Logistics

Parteneri media: Prima TV, Prima News, Rock FM, Agerpres, Hot News, Zile și Nopți, TVR Cluj, Radio Cluj, EBS Radio, Ziarul Metropolis, HAPP.ro, Ziua de Cluj, Visit Cluj, AIVImedia.hub


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea
0
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?