Ultima zi din Jazz in the Park 2023 a trecut mai rapid decât mă așteptam. În prima parte a zilei, ploaia ne-a udat bine. În a doua, m-am bucurat de carisma Adei Milea, alături de Didi și Șerban. Am stat de vorbă cu Barmanul Anului 2022, am mâncat o felie caldă de pizza și am dansat și mai mult la Friends Stage. Ultima zi Jazztastică am încheiat-o cu The Cinematic Orchestra. Vă zic imediat mai multe!
Energia Adei Milea
Pentru prima oară în viața mea, am văzut-o live pe Ada Milea. Deși îi cunosc o parte din discografie, nu credeam că performanța și carisma sa sunt atât de strălucitoare în persoană. După ploaia puternică, Ada Milea a readus zâmbete și râsete printre oameni și cățeluși la Hill Stage. Umorul ei dark și ușor nostalgic m-a făcut să realizez că poate toți suntem ușor tâmpiți sau tâmpite, și că vecinul nostru poate ascunde jucării în casă.
CITEȘTE ȘI Experiențe à la Jazz… in the park!

Cățelușii din Jazz in the Park 2023
Am vorbit în cadrul festivalului cu trei persoane care se plimbau sub razele soarelui alături de cățelușii lor. Tind să cred că jazzul creează conexiuni între oameni. Aceste conexiuni pot să ascundă, de multe ori, și povești fascinante despre căței și proprietarii lor.
Mai întâi m-am întâlnit cu Tzuki. Proprietarul său, Ioan, mi-a spus că are nouă ani și jumătate și ne-a împărtășit povestea lui. Tzuki a fost norocosul adoptat dintr-o boxă de nouă câini, când era puiuț. Ioan mi-a spus că Tzuki era cel mai activ și părea cel mai dornic de joacă. Deși au fost probleme legate de acte la început, Ioan a reușit să-l adopte pe Tzuki în ziua în care era să-l ia altcineva. De atunci, Tzuki se bucură în continuare de mâncare și libertate.
Suntem toți critici asupra multor decizii. Știam că sunt mulți câini abandonați și ne gândeam că putem schimba ceva nu doar prin vorbe, dar și prin fapte”, ne-a spus el.

După ce i-am mulțumit lui Ioan și i-am oferit lui Tzuki o recompensă, eu și Didi ne-am îndreptat spre o doamnă cu un câine tare simpatic. Părea extrem de pufos și eram dornic să-i facem niște pozici și să vorbim cu proprietara sa. Din păcate, ea nu părea așa dornică, și a refuzat să ne împărtășească povestea pufoșeniei.
We carried on și am făcut cunoștință cu alt drăgălaș, Fred, de trei ani și jumătate! Proprietarii săi ne-au spus că au un copil care și-a dorit mereu un câine, iar astfel s-au ales cu Fred, pe care l-au luat de la niște prieteni de la țară. I-am întrebat dacă lui Fred îi place sau nu jazzul. Ei mi-au spus că, oriunde ar merge, ascultă muzică, deci Fred este obișnuit cu orice gen. Oricum, jazzul îl liniștește întotdeauna.

DACĂ DOREȘTI SĂ SUSȚII JURNALISMUL
PRACTICAT DE TINERI
De vorbă cu Mihai Pop, Barmanul Anului 2022
După interacțiunile drăgălașe pe care le-am avut cu proprietarii și cățelușii lor, Didi și cu mine ne-am îndreptat spre Gin Garden pentru a vorbi cu Mihai Pop, Barmanul Anului 2022. El a ținut atelierele din cadrul festivalului, unde oricine își cumpăra un gin putea să învețe să îl și pregătească.
De unde a apărut pasiunea ta pentru prepararea băuturilor?” l-am întrebat pe Mihai.
El mi-a explicat că a apărut datorită primei experiențe în spatele barului, la TIFF. A completat că, la început, doar spăla multe vase și că îi plăcea atmosfera dinamică, dar după ce a făcut primul său Cuba Libre, a hotărât să exceleze în acest domeniu. A completat că: „De acolo, am lucrat pe Piezișă, la un college bar. Am prins încet, încet, experiență și am început cursuri de barman, pe care încă le mai fac. Cei de la Indie Bartender mai țin evenimente globale și cursuri de genul”.
Știind că Mihai a câștigat premiul Barmanul Anului 2022, l-am întrebat cum se și dacă mai are de gând să participe la alte concursuri. Ne-a mărturisit că, deși a fost o experiență extrem de plăcută, care i-a oferit speranțe și momente demne de povestit mai departe, nu mai dorește să participe la alte competiții, pentru a lăsa loc și altora. În schimb, ne-a spus că ar dori să mai țină ateliere, mai ales după cele de la Jazz in the Park, care i-au dat un vibe fain.

Ce înseamnă pentru tine ginul? Îți place băutura în sine, sau îți place doar să o prepari?” l-am întrebat.
„Ginul, fără îndoială, este cel mai consumat alcool [n. red. la categoria băuturi spirtoase] în România. E versatil și poate fi combinat cu multe alte băuturi. Partea și mai faină este că are o piață într-o continuă creștere. Există peste 5500 de ginuri în lume și avem și ginuri românești. Basically, e ușor de mixat și de preparat.”
L-am întrebat pe Mihai ce ar face într-o lume în care ginul nu există. El ne-a explicat că are o admirație mare pentru tequila și mezcal, mai ales de când a fost la o distilerie din Mexic. Mai pe scurt, se pare că, într-un alt univers, tequila este amanta secretă a lui Mihai.
Didi a încheiat acest mini-interviu cu o întrebare simpatică: „Ce recomandări ai pentru un gin tonic cât mai bun?” Mihai a fost bucuros să ne dea recomandări. Ne-a spus că orice fruct citric ar merge bine cu ginul, dar până la urmă, e bine și să experimentezi cu cât mai multe lucruri. Experimentarea e importantă în lumea ginului.
Final thoughts
A fost prima mea experiență la Jazz in the Park. Voiam să merg și anul trecut, dar n-am apucat, căci am fost reporter AIVImedia.hub la Posada Rock. Jazzul are un loc special în inima mea și dintotdeauna am dorit să merg la un festival relaxant cu o astfel de tematică. Nu știu sigur încă dacă îmi plac festivalurile de muzică.
Totuși, îmi place Jazz in the Park. Poate la anul mă reîntorc. Sau poate I will give Posada Rock o altă șansă. Cine știe? Știu oricum că muzica are o putere specială de a conecta oamenii și de a întări legăturile dintre noi. Festivalurile sunt uneori tricky pentru mine. Muzica nu e. Muzica e muzică. Eu sunt muzică. Tu ești muzică. Poate că mâța aia ce doarme pe scări e tot muzică.
La Jazz in the Park, toți am fost muzică. That is all that mattered.
Un material scris de Alexandru Bodnar
(corespondent în teren la Jazz in the Park)
Editare și corectură de Iulia Dromereschi
Layout de Alexandru Bodnar
1 comentariu