Trupa The Heliocentrics Sursă foto morenoise.pl
Trupa The Heliocentrics. Sursă foto: morenoise.pl

Jazz in the Park 2023 | Ce să nu ratezi la ediția a 11-a

Este ediția a 11-a a festivalului Jazz in the Park și pe tine încă te intimidează muzica jazz? Jurnalistul nostru voluntar, Vic, încearcă să accesibilizeze, la nivel teoretic, muzica jazz. Dorește s-o demistifice, așa că a decis să facă o listă cu artiști și artiste pe care abia așteaptă să îi asculte live și pe care ar fi mare păcat să-i ratezi.

În demersul său i se alătură colega de redacție, Rahela.


 

Mulatu Astatke

Am fost foarte fericit când am văzut că anul acesta vine la Jazz in the Park chiar Mulatu Astatke, tatăl ethio-jazzului. Ethio-jazzul este un blend de pop, muzică tradițională din Ethiopia și jazz modern pe ritmuri latino, reggae și afro-funk. În timpul Abramowitz Artist-in Residence Program, la Universitatea M.I.T., a ajutat la elaborarea unei versiuni moderne a unui krar, un instrument tradițional din Etiopia cu cinci sau șase corzi.

 

Mulatu Astatke în concert Sursa foto Okayafrica.com
Mulatu Astatke în concert. Sursă foto: Okayafrica.com

 

Printre colaborările lui le amintesc pe cele cu The Heliocentrics, Carlos Santana și The Black Jesus Experience. În timpul colaborării cu cei din urmă, Mulatu s-a concentrat pe potențialul social și politic al muzicii. după cum reiese și din melodia Mulatu, prin versuri precum „Abolition of military conscription […] Anti-colonialism”

 

The Heliocentrics

O altă trupă pe care abia aștept să o văd este The Heliocentrics, o trupă britanică de avant-garde jazz și funk psihedelic. S-au făcut cunoscuți prin depășirea granițelor în muzică, sfidând ideea de gen muzical. Sunt influențați atât de jazzul și funkul tradițional, cât și de muzică electronică și experimentală.

Eclectismul și abordarea inovatoare pe care le aduc în zona improvizației se datorează și instrumentelor vintage analogice pe care le folosesc.

 

Citește și: Lineup complet la Jazz in the Park 11

 

Billy Cobham

Billy Cobham este un muzician foarte influent pe scena de jazz, iar amprenta sa asupra acestui gen muzical (și nu doar) nu se va șterge, în opinia mea. Pe lângă colaborarea cu unele dintre cele mai mari nume din jazz, precum Miles Davis și George Duke, a lansat mai multe albume solo în care a contribuit semnificativ la modelarea sunetului de jazz fusion din anii ‘70.

 

Billy Cobham Sursă foto jazztimes.com
Billy Cobham. Sursă foto: Jazztimes.com

 

În stilul său exploziv și versatil, Cobham depășește granițele muzicii jazz, menținând genul ca fiind unul relevant, care reușește, prin interconectarea cu alte genuri, să ne vorbească într-un limbaj și cu o sensibilitate contemporane.

 

Nani Vazana

Nani Vazana este una dintre singurele artiste din lume care mai scrie și compune piese în ladino. Redând un peisaj-mozaic de mirosuri, locuri și sunete, muzica ei te poartă într-o călătorie pe care cu greu ai putea să o găsești oriunde altundeva. Ladino este o limbă din familia limbilor romanice care s-a format din spaniola veche. Acum, deși este considerată o limbă minoritară, „pe cale de dispariție”, este vorbită în aproximativ 30 de țări de minoritățile sefarde, având cei mai mulți vorbitori în Israel.

 

Nani Noam Vazana Sursă foto jazzinthepark.ro
Nani Noam Vazana. Sursă foto: jazzinthepark.ro

 

Citește și: Jazz in the Park 2023 | Vino să îți colorezi viața cu ritmuri de jazz!

 

Iată și recomandările Rahelei:

7th Sense

7th Sense este o trupă de jazz, una dintre cele mai tinere trupe din România, apreciată pentru inovația și complexitatea concertelor sale. Pentru a vă face o idee despre muzica lor, despre ritmurile lor jazz, funk, improvizații și chiar muzică electronică, vă invit să urmăriți prestația lor la „Jam Circle”. După care, sunteți bineveniți la Jazz in the Park, pentru a-i putea asculta live.

Acești tineri au performanțe uimitoare pe scenele live din România, știind cum să se facă prezenți în mintea și sufletul oamenilor.

 

Trupa 7th SENSE FOTO 7th SENSE Facebook
Trupa 7th SENSE. Sursă foto: 7th SENSE Facebook

The Cinematic Orchestra

Sunt foarte încântată de apariția trupei The Cinematic Orchestra la ediția Jazz in the Park de anul acesta. Această trupă s-a înființat în anul 1999 și de atunci până în prezent și-au păstrat aceeași sensibilitate, pasiune și emoție în muzica lor.

Cu siguranță ați auzit, cel puțin o dată, melodia lor To Build a Home, una dintre cele mai apreciate piese din repertoriul lor. A fost folosită într-o paletă largă de filme și seriale. Așadar, merită să ascultați această capodoperă și live.

 

The Cinematic Orchestra FOTO musicajazz.it
The Cinematic Orchestra. FOTO: musicajazz.it

 

Trebuie neapărat să ajungeți la concertul lor, pentru a simți elementele de muzică electronică îmbinată cu jazz și muzică clasică, cu mici sau mari improvizații, și în special generatoare de emoții.

 

Rahela și Vic v-au prezentat doar câteva recomandări de pe lista de prezență a festivalului, anul acesta. Cu siguranță veți descoperi chiar voi și alte surprize, sau poate că mergeați oricum să vă ascultați artistx favorix. Oricare variantă ați alege-o, nu uitați să ne citiți ca să aflați opiniile tinerilor jurnalistx voluntarx despre tot ce s-a auzit la JAZZ IN THE PARK 2023.


Material scris de Rahela Ulici & Victor Horațiu Troșan

Follow us for more de la Jazz in the Park!

Editare: Briana Lupea

Corectură: Iulia Dromereschi

Layout: Radu Eremia

1
Victor Horațiu Troșan
Îmi place foarte mult să citesc și să ascult muzică. Uneori mai scriu poezie și mai apar prin Șangri-La, Echinox etc.
Rahela Ulici
Îmi place să spun că sunt peste tot și nicăieri, că fac de toate și nimic. Sunt mai mereu pe drumuri, pentru că îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi, oameni noi și mai ales să îmi fac cât mai multe amintiri din fiecare loc. Îmi place să cred că pot pune un zâmbet pe fața oamenilor, fie că e prin scris sau prin simpla mea prezență.