Editura Creator

James Longshore, actorul american care a lăsat New Yorkul pentru București, lansează cartea „Stage Fright”

James Longshore, actorul american stabilit în București, spune că și-a trăit visul american aici, pentru că România i-a adus tot ceea ce visa pe când era student în Los Angeles. El a publicat recent cartea Stage Fright, la Editura Creator. Volumul plin de umor abordează, cu un strop de ironie și cu replici inteligente, viața de actor în România. Se concentrează la frica de a vorbi pe scenă, dar și la particularitățile culturii românești, văzute prin ochii unui american.


De ce a ales România?

Actorul născut și crescut în New York a locuit și studiat în Los Angeles, petrecând o perioadă și la Paris. Dar a lăsat marile metropole pentru București. Printre lucrurile pe care le apreciază la țara noastră se numără arhitectura și istoria locurilor. De altfel, actorul locuiește într-o clădire cu istorie din centrul Capitalei, unde a trăit o vreme celebratul regizor Lucian Pintilie. Spune că încă primește corespondență adresată lui. Produsele locale pe care le degustă cu entuziasm la piață reprezintă un alt motiv pentru care americanul îndrăgește viața aici. Aceasta este o experiență de care nu te mai poți bucura în metropole mari precum New Yorkul, spune el.

 

Editura Creator

Cartea este despre un american care locuiește în România și despre ciocnirea dintre cele două culturi: cea americană și cea română. Dar tema cărții este una universală, cred eu. Suntem cu toții oameni, doar că ne exprimăm în limbi diferite. Am scris cartea având în minte atât publicul românesc, cât și pe cel american. A fost posibil datorită faptului că românii au o stăpânire remarcabilă a limbii engleze ca limbă secundară.

Pentru români, mesajul meu este că americanii nu sunt atât de diferiți de români și că românii nu ar trebui să se judece atât de aspru sau să se simtă inferiori, așa cum o fac deseori, nu doar față de americani, ci și față de restul lumii. Pentru americani, am vrut să arăt că multe dintre stereotipurile pe care le cunosc despre România nu sunt adevărate. Este, de fapt, o țară modernă, nu foarte diferită de a lor.

Plăcerea de a scrie cartea a venit din faptul că sunt un mare fan al comediantului Jerry Seinfeld, pe care chiar am avut ocazia să-l văd performând live, în adolescență, la Carnegie Hall din New York. Ce face Seinfeld în serialul său este să transforme observațiile sale amuzante în scene de comedie și să construiască o poveste în jurul acestora. Am vrut să iau observațiile și perspectivele mele pline de duh despre București și România și să le transform într-o poveste captivantă și profundă. Un fel de „Seinfeld” în România.

Sper ca cititorii să se bucure de carte la fel de mult cum m-am bucurat eu scriind-o”, a declarat James Longshore.

 

Editura Creator

Povestea lui James Longshore

James Longshore a apucat calea actoriei din copilărie, jucând în prima sa piesă la vârsta de șapte ani. A fost vorba despre Shakespeare (A Winter’s Tale). Au urmat producții realizate de Nickelodeon sau MTV, dar și scene de teatru Off Broadway. A urmat Liceul de Arte Creative și Spectacol din Philadelphia. Una dintre piesele jucate în primul său an de liceu a fost Cântăreața cheală de Eugen Ionescu. S-a îndrăgostit complet de ea, așa că simte că poate i-a fost mereu destinat să ajungă în România.

Are o diplomă în Regie de Film de la Los Angeles Film School, cu o sub-specializare în producția de film. După finalizarea studiilor a deținut și condus pentru o vreme propria sa companie de producție cinematografică în L. A. Orașul Îngerilor este și locul unde a cunoscut-o pe soția sa de origine română, Bianca Mina. Colaborează des pe plan profesional cu soția lui. În 2019 a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Actor Neo-Noir la LANEFF, într-un film regizat chiar de ea, Trip in Paris. Cei doi s-au mutat în România în 2010. În 2012 James a pus bazele primului program de actorie în limba engleză din România: Acting in English by James Longshore.

Filmele la care a lucrat în România au fost proiectate și au câștigat premii la festivale prestigioase precum Berlinale, Biennale (Festivalul de Film de la Veneția), Cannes și San Sebastian. În 2020, a câștigat locul 3 la Finalele Regionale Europene ale World Monologue Games, reprezentând România.

 

Editura Creator

 

James este, de asemenea, antrenor de accent american, metodă cunoscută sub numele de NAS (Neutral American Speech). S-a specializat în lucrul cu români, dar antrenând actori din toată Europa pentru diverse proiecte. Pentru producții internaționale în limba engleză a pregătit actori precum Florin Piersic Jr., Bogdan Iancu, Ana Ularu, Radu Iacoban, Daniel Nuță, Alexandra Dinu și Conrad Merricoffer.

 

Despre Stage Fright

Chris Fisherman este un actor american care locuiește în București, România, alături de soția sa, Ana, scenaristă. Pe măsură ce stand-up comedy devine tot mai popular în București, Chris decide, după 25 de ani de actorie, să urmărească un alt vis. Dorește să devină stand-up comedian, în mare parte la insistențele Anei. În România. În limba engleză.

Deși are mai puțin de șase luni de experiență, Chris obține o întâlnire cu directorul de casting pentru un concurs românesc de stand-up comedy difuzat la o rețea națională de televiziune importantă. La întâlnire, este invitat să participe la emisiune. Va fi momentul lui de glorie? Sau îl va distruge?

Cartea este publicată în România, în limba engleză, la Editura Creator, și poate fi achiziționată de pe site-ul Libris.ro și de pe alte site-uri de profil. Înfiinţată în 2016 la Brașov, Editura Creator, denumită inițial Libris Editorial, face parte din Grupul de firme Libris, cu aproape trei decenii de activitate în domeniul difuzării de carte şi muzică.

 

Despre Editura Creator

Editura Creator este un partener de încredere pentru scriitorii și profesioniștii din toate domeniile, un proiect deschis și dinamic. Crește vizibilitatea și să valorifice talentul și dedicarea, mizând pe trăsăturile recunoscute ale echipei Libris: promptitudine, seriozitate și profesionalism. Editura s-a impus ca marcă şi şi-a făurit propria istorie, având abilitatea de a se adapta trendurilor culturale.


Comunicat adaptat pentru WP de Iulia Dromereschi
1