Le sens du toucher - In the mood for love - Animest 2022
„Le sens du toucher” | In the mood for love @ Animest 2022

Iubirea se descoperă la ANIMEST | „In the mood for love”

In the mood for love, eveniment din cadrul Animest, a încântat privirea și auzul spectatorilor cu o serie de animații unice, care au oferit o poetică vizuală unică. Toate au portretizat un sentiment dorit de natura umană: iubirea. 


 

Evenimentul a avut loc la ArtHub, un loc care a reușit să surprindă perfect ideea pe care dorea s-o transmită seria de animații. Animația care a dat startul festivalului a fost Le sens du toucher, o producție franceză realizată în anul 2014 de Jean-Charles MBotti Malolo. Povestea din animație îi prezintă pe Chloé și Louis, doi tineri surzi care sunt îndrăgostiți în secret unul de celălalt, dar nu-și pot mărturisi sentimentele. Gesturile lor iau locul cuvintelor, iar împreună cu mișcarea teatrală, cei doi reușesc să dea naștere unei interpretări care a reușit să stârnească reacții în rândul spectatorilor.

În același registru au fost și alte două animații, Swimming Pool (regizoare: Alexandra Hetmerova) și Romance (regizor: Georges Schwizgebel), care au transpus sentimentul de dragoste prin animații în stil stop motion și 2D classic.

 

Swimming Pool - In the mood for love - Animest 2022
„Swimming Pool” (2010) | In the mood for love @ Animest 2022

 

Romance - In the mood for love - Animest 2022
„Romance” (2011) | In the mood for love @ Animest 2022

Subtilități și forțări ale limitelor

Evenimentul a inclus și două animații care nu au fost la fel de bine înțelese precum cea care a deschis seara.

Una dintre ele a fost The Noise of Licking de Nádja Andrasev. Realizată în anul 2016, animația transpune povestea unei femei care este urmărită de pisica vecinului în fiecare zi, în timp ce are grijă de plantele ei exotice. Acest ritual pervers se termină brusc când pisica dispare. În primăvara următorului anul, un străin ciudat îi face o vizită. Este o întruchipare umană a pisicii dispărute. Animația este abstractă și plină de simboluri care duc interpretarea sa în diferite direcții, și rămâne la latitudinea spectatorilor cum anume vor să le înțeleagă.

 

The Noise of Licking - Animest 2022
„The Noise of Licking” | In the mood for love @ Animest 2022

 


Citește și despre „Ethel și Ernest” – O poveste de dragoste obișnuită


 

A doua animație, intitulată Deep Waters, realizată de Anna Dudko în anul 2020, prezintă o sirenă dolofană și singuratică, dornică să privească oamenii prin conductele de apă și se folosește de magie pentru a reuși. Într-o zi, se îndrăgostește de un bărbat și, orbită de pasiune, pătrunde în apartamentul său, ca să-și satisfacă dorințele sexuale arzătoare. 

 

Deep Waters - In the mood for love - Animest 2022
„Deep Waters” | In the mood for love @ Animest 2022

Trecând de la acest registru mai îndepărtat de subiectul evenimentului, a avut loc și o proiecție mai specială: o melodie al cărei clip video este o animație 2D realizată în Blender cu un storytelling aparte. Animația AUBE, realizată de Vincent Gibaud, prezintă idila romantică a unui cuplu, cu suișurile și coborâșurile sale. Aceștia se cunosc la o petrecere și ajung să dezvolte sentimente reciproce. După o perioadă de timp, relația se destabilizează din cauza stilului de viață. El are dorința de a se așeza la casa lui și de a-și clădi o familie, iar ea, de a-și trăi viața după un mottoul „Ziua de azi poate fi ultima”. Spre final, cei doi decid să pună capăt relației și să rămână prieteni. 

 


Încurajează interesul voluntarilor noștri pentru filmul de animație!AUBE - Animest 2022
„Aube” | In the mood for love @ Animest 2022

 

Backbone Tale - Animest 2022
„Backbone Tale” | In the mood for love @ Animest 2022

Dragoste și ignoranță

Evenimentul s-a încheiat într-o notă realistă și cumva meditativă asupra societății și caracterului uman, prin proiecția animației Degelo de Susana Miguel Antonio și Filipa Gomes Da Costa. Animația prezintă o interacțiune între protagoniști. Deși se îndrăgostesc la prima vedere, ulterior se ignoră, în speranța că fiecare va deveni obiectul dorinței celuilalt. Într-o zi, când drumurile li se întretaie, tot ce schimbă între ei este un semn rece din cap, gest care declanșează un îngheț al întregii omeniri.

 

Degelo - Melting - Animest 2022
„Degelo” (Melting, 2022) | In the mood for love @ Animest 2022

Singura soluție? Să treacă peste interacțiunea rece dintre ei și să ajungă să se cunoască. Întreaga animație ilustrează o poveste despre manipulare și despre consecințele catastrofale ale inacțiunii.

Citește toate articolele scrise de voluntarii noștri despre festivalul ANIMEST


Un material realizat de Paul Pătlăgică

Paul Pătlăgică

Editare: Radu Eremia
Corectură: Iulia Dromereschi
Layout: Iulia Marc


Imaginile reprezintă capturi de ecran disponibile pe site-ul festivalului.

1
Paul Patlagică
Sunt pasionat de fotografie, și de jurnalism. Uneori mai compun poezii și îmi place să fac ilustrații. Ce să mai, the entire package.