7th SENSE. FOTO: Diana Tudosă (departamentul #foto-video)

Întâlniri pe prispă | Meet & Greet cu 7th SENSE. Cum ne bucurăm de muzică, obsesie și culori

Am descoperit recent trupa tânără de jazz 7th SENSE, și m-am îndrăgostit de muzica lor. Am fost curioasă să aflu mai multe despre ei ca formație și ca oameni, la un meet & greet care a avut loc la „Întâlnirile de pe prispă” din cadrul festivalului Jazz in the Park.

Moderatorul acestei întâlniri a fost Vasile Hotea-Fernezan, jurnalist la TVR Cluj. Discuția a început cu bucuria de a cânta și cu oamenii care se bucură de creația lor, în acest caz, cei trei muzicieni: Laura, Lucas și Sergiu – componenții formației.


Începuturi, compoziție și prietenie

Laura a luat contact cu muzica din clasa a cincea, deoarece a studiat la Liceul German din Brașov, care avea cor. A fost momentul în care a făcut cunoștință cu muzica. Sergiu a terminat la Cluj, atât facultatea, cât și masterul, în muzică clasică. Primul lui contact cu muzica jazz a fost la București. El susține că oamenii care studiază jazzul sunt mult mai calzi decât cei care studiază muzica clasică: „Sunt ca niște roboți”. La jazz abia a dat de oameni: „Când am dat de ei, care erau oameni, mi s-a părut incredibil că pot vorbi normal și nu trebuie sa vorbesc complicat”.

Lucas a ales să vorbească despre bucurie și conexiunea dintre ei: „Mai întâi suntem oameni și prieteni și tot timpul căutăm prin artă, căutăm împreună, și e o bucurie când compunem împreună”. Lucas susține că atunci când lucrează împreună iese ceva frumos, deoarece fiecare își aduce aportul, în special prin influențe diferite, din părți diferite ale lumii.

Lucas vine din Columbia, Laura din Brașov, și Sergiu din Cluj. Cei trei provin din medii diferite, ceea ce pentru ei, ca echipă, funcționează perfect. Când lucrează împreună, descoperă că n-ar fi putut compune astfel individual, ci că se completează reciproc.

 

O linie melodică mai capricioasă, care devine magie în final

Moderatorul s-a axat, în continuare, pe laboratorul de creație, locul în care se întâmplă magia. Au discutat despre modul în care lucrează cei trei și cum văd ei lucrurile când încearcă să creeze, sau mai pe scurt, ce îi inspiră.

Sergiu a dat tonul, spunând că Laura cântă la bas, ea fiind specialistă în groove. Lucas cântă la chitară și este expert în armonii. Sergiu cântă la trompetă, și a ales să spună că „ia și el un pic din melodie”. „La linia melodică lucrează toți”, au spus ei. Laura a mai adăugat că se intersectează pe toate planurile, iar atunci când ceva nu le sună bine, verbalizează acest lucru și stau până găsesc acordul care să le placă tuturor.

Sergiu a făcut o declarație pentru oamenii de pe prispă, dar și pentru colegii de trupă:

 

E ceva ce nu le-am zis nici colegilor mei, dar mie mi se pare fain că suntem trei, că n-ai cum sa fii egal, niciodată, nu e doi versus doi, ci tot timpul sunt doi contra unul, și, dacă doi zic nu, nu merge, și invers. Atunci, tot timpul funcționează, și cred că de asta nici nu lăsăm să fie patru.”

Inevitabil, voi adăuga și intervenția moderatorului, Vasile Hotea-Fernezan, deoarece, ca absolventă de Litere, replica sa m-a făcut să râd și să zâmbesc până la urechi: „O să profit de acest moment pentru a-mi putea prezenta cunoștințele de filosofie, de la Hegel:  teză, antiteză și sinteză, asta e ce se întâmplă cu voi.”

 

7th SENSE la „Întâlniri pe prispă”. FOTO: Diana Tudosă (departamentul #foto-video)

 


DACĂ ÎȚI PLACE CE SCRIEM:



 

„Cumva, noi vedem aceeași culoare”

Trecem acum prin procesul creativ, la faptul că pornesc de la o idee când compun. Dacă Laura vine cu o linie melodică și celorlalți le place, continuă până când compun o piesă. În alte dăți au sesiuni de brainstorming, momente în care își pun întrebări, cum ar vrea să arate, să sune, sau își lansează diferite provocări. Cea mai comună provocare este „Ce culoare vedeți?”. Această întrebare îi provoacă să se sincronizeze și să încerce să redea acea culoare prin muzică.

Laura a povestit despre noua lor piesă, o baladă, unde a mărturisit că, în a doua parte a piesei, a încercat să-și imagineze Raiul, printr-o creștere ascendentă, armonică. Băieții din trupă voiau să mai scadă un ton sau semiton, dar ea nu a vrut, deoarece își dorea ca linia melodică să fie cât mai sus, ca o scară ce duce spre Rai. Piesa aceasta a fost de fapt compusă pentru un om care i-a ajutat, care le-a creat trupa și i-a sprijinit foarte mult. Este vorba despre Voicu Rădescu.

Laura, despre Voicu Rădescu:

 

A fost fondatorul clubului Green Hours, scenă care a lansat foarte mulți artiști, iar când eram în facultate, la început eram foarte entuziasmată și mergeam la toate spectacolele de la Green. De aici m-am infiltrat cumva și am ajuns să fiu voluntară la festival, după care legăturile s-au strâns și mai tare și am început să cânt la Green Hours, iar Voicu și Roxana Mihalache mi-au obținut o rezidență acolo pe tot parcursul anului, iar în 2019 mi-a dat un e-mail în care m-a întrebat dacă vreau sa deschid eu a 11-a ediție a festivalului de la Green Hours.

Pe atunci, noi nici măcar nu existam, dar a avut atât de multă încredere în mine, că nu îmi vine nici acum să cred. Eram în anul trei sau patru, și nu-mi imaginam că pot să deschid un festival. Credeam că abia peste cinci ani voi reuși. Credeam că trebuie să-ți faci o carieră, să ai un CV bogat pentru ca un organizator să te cheme, iar el a fost fix omul acela care doar a avut încredere.”

Piesa este foarte specială pentru ei. Se cheamă Cu voi. Citite invers, cuvintele alcătuiesc numele lui Voicu.

 

CITEȘTE ȘI Jazz in the Park 2023, Part Two | Sau, mai bine zis, Alpaca in the Park

 

FOTO: Diana Tudosă (departamentul #foto-video)

Prima întâlnire cu Jazz in the Park pentru 7th SENSE

Anul trecut au cântat pentru prima oară la festival și au primit un feedback foarte bun. Chiar dacă nu au avut public numeros, Laura a afirmat că „au fost valoroși”. Trupa a povestit apoi despre pregătirile și aranjamentele pentru concertul de duminică, 3 septembrie, de la ora 19:30, la Backyard Stage. După spusele lor, sună magic, iar eu abia aștept să-i ascult.

 

7th SENSE și relația cu publicul

Suntem obsedați să lucrăm împreună. Ceea ce facem e pentru public, dar e mai mult despre noi, despre obsesia noastră”, a declarat Lucas.

Piesele compuse de ei sunt pentru ei, pentru sufletul lor. Se imaginează în public și se gândesc ce ar vrea ei să audă.

Tot ce vrem e să ne distrăm și să dansăm. Obsesia asta ne pune în poziția în care trebuie să compunem și să ne distrăm.”


Material scris de Rahela Ulici

(pe teren la Jazz in the Park 2023)

Editare și corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandru Bodnar

1
Rahela Ulici
Studiez norvegiană și germană. Sunt din Satu Mare, dar acum locuiesc la Cluj, deși mă împart și pe la Viena. Fac foarte multe drumuri, dar îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi, oameni noi și mai ales să îmi fac cât mai multe amintiri din fiecare loc. Îmi place să scriu. Din păcate, nu am experiență în domeniu, doar dacă nu se pune cartea scrisă în clasa a cincea. Sunt o persoană destul de amuzantă, care poate să binedispună oamenii din jur.
Diana Tudosă
Lumea teatrului mereu m-a fascinat. Dacă n-am prins distribuția personajelor din spectacolele de teatru, am ales să scriu despre El și despre Ei.