„Îndrăgostiți la Seoul”. FOTO Alexandra Pătrașcu

„Îndrăgostiți la Seoul” (Sang Young Park)

De data aceasta, vin cu o recenzie bazată pe una dintre primele mele lecturi din cultura coreeană: „Love in the Big City”, scrisă de Sang Young Park. Cartea a fost tradusă și în limba română, la Editura Alice Books, cu titlul „Îndrăgostiți la Seoul”.


Totul are un început

Anul acesta m-am apropiat ușor-ușor de cărțile asiatice. Am început cu volumele lui Osamu Dazai, traduse la aceeași editură: „Școlărița”, „Human Lost” și „Dezumanizat”. Am continuat cu „Îndrăgostiți la Seoul” și am ajuns la „Vreau să mor, dar vreau să mănânc tteokbokki”, scrisă de Baek Sehee.

Totul a început ca o lectură de drum. Am citit o mare parte din cartea lui Sang Young Park în metrou, în drum spre muncă. A avut un mod de scriere direct și destul de ușor de întrerupt în orice clipă. În cele din urmă, ultimele 80 de pagini le-am terminat acasă, într-o zi liberă.

Prezentare generală

Deși a început ca o lectură de metrou, această carte ascunde multe probleme și teme ce pot părea mai greu de abordat. Uneori, am recitit anumite paragrafe sau am marcat pagina cu un bilețel, pentru a reveni la ea.

Personajul nostru principal este un tânăr numit Young, pe care îl urmărim din facultate până la vârsta de 30 de ani. Trece prin multe situații dificile, iar relațiile sale pun în lumină atât părți bune, cât și aspecte mai neplăcute. Young este un tânăr homosexual din Seoul, care descoperă și trăiește o viață haotică. Prin persoana lui ne este prezentată și atmosfera de noapte a capitalei Coreei de Sud.

 

Am citit cartea și în metrou. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Mi s-a părut o lectură atât complexă, cât și ușurică, în funcție de ce aspect este discutat. Modul de scriere e puțin diferit față de ce am mai întâlnit până acum, deoarece pare că protagonistul scrie în jurnal sau vorbește cu un prieten bun. Sunt folosite și expresii sau jargoane care pot părea nelalocul lor. Totuși, odată ce te obișnuiești cu acest stil, totul curge destul de lin.

Prietenia și viața de student

În prima parte, aflăm detalii despre Young și prietena lui cea mai bună din perioada facultății. Amândoi încercau să se descopere și, din păcate, duceau împreună vieți dezordonate, pline cu afine înghețate și țigări înghețate, doar de un anumit tip. De exemplu, nici măcar după o operație nu voiau să aibă mai multă grijă la sănătatea lor:

Ascultător, i-am scos un pachet neînceput din congelator. Și-a pus în gură un Marlboro Red cu filtru galben și, după ce a tras cu nesaț un fum, mi-a spus:

– O să supraviețuiesc.”

Printre nenumăratele momente de beție, sex, întâlniri cu necunoscuți, relații ciudate, cei doi se susțineau reciproc, la bine, și la rău. La un moment dat, neatentă și ajungând să suporte consecințele propriilor fapte, Jaehee rămâne însărcinată. Atunci prietenul ei, Young, este cel care o susține moral și financiar.

Totuși, o perioadă, fie ea bună sau rea, își găsește mereu sfârșitul. Printre toate nebuniile pe care le făcea Jaehee, la un moment dat își găsește un iubit stabil, husband material. Cei doi avansează în relație și ajung până la nuntă.

Evident, Young este alături de prietena lui într-un moment atât de important. Își îndeplinește rolul în cadrul ceremoniei, apoi ține un scurt discurs. La final, rămâne singur în apartamentul pe care îl împărțea până atunci cu Jaehee.

Viața de familie

În cea de a doua parte, Young se confruntă cu boala mamei sale, singura membră a familiei pe care o mai avea. Înainte de apariția acestei boli chinuitoare, ea nu s-a comportat prea frumos cu fiul ei. Chiar și după atâția ani, tot el a fost singurul care a ajutat-o, fără să primească recunoștință sau o vorbă bună.

 

Supărările lui Young. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Ne sunt prezentate în detaliu manifestările cancerului pe care îl avea mama sa, dar și greutățile și vizitele la spital prin care este nevoit să treacă fiul. În paralel cu această situație complet neplăcută, Young este în continuare în căutarea unui partener și a unui loc de muncă.

Relațiile și personalitatea lui Young

Deși se descrie ca o persoană desfrânată, ce își petrece nopțile prin barurile din Seoul alături de alți bărbați necunoscuți, Young este, de fapt, o persoană sensibilă. Odată ce ajunge la o relație adevărată, se dedică mult celeilalte persoane.

Eram metamorfozat în ceva ce nu eram eu, într-un nimic imposibil de definit. Eram o fărâmă din universul ce purta numele său.” – citatul meu preferat

Supărări, conversații, momente drăguțe, o vorbă spusă într-un anumit mod… Toate aceste mici detalii fac parte din ființa tânărului Young (nu puteam să evit această combinație, mi s-a părut mult prea bun numele protagonistului). El pune la suflet tot ce se întâmplă în viața lui, dar și a celor din jur.

 

„Îndrăgostiți la Seoul”. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Așa am ajuns să mă apropii de protagonist. M-am întristat și am râs, mi-a părut rău pentru Young, am trăit alături de el suferințele vieții, m-am bucurat pentru reușitele sale în iubire. Totodată, am descoperit că este o persoană impulsivă:

După ce m-am despărțit de Gyu-ho, am publicat o carte. […] În proza mea scurtă, Gyu-ho a murit de mai multe ori.”

Întreaga carte pare a fi un jurnal și cel mai mult mi-au plăcut micile paranteze care apăreau chiar și în cadrul unui dialog. M-am simțit de parcă începeam, treptat, să cunosc mai bine modul în care gândește. Am ajuns să îl cunosc pe Young cel adevărat.

 


Date generale

Titlu: „Îndrăgostiți la Seoul”

Autor: Sang Young Park

Traducere de Iolanda Prodan, din limba coreeană, pentru Editura Alice Books

Anul publicării: 2019 (Korea) / 2023 (România)

Număr de pagini: 264

Rating personal: 3/5


O recenzie scrisă de Alexandra Pătrașcu (departament #cărticeală)

Editare de Sorina Sfreja-Nemeș

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandra Pătrașcu

1
Alexandra Pătrașcu
Mi-am găsit pasiunea pentru citit aproximativ în clasa a treia cu ajutorul volumelor din seria „Cronicile din Narnia” și de atunci și până în prezent tot cărțile de ficțiune au rămas preferate mele, în special cele din subgenul High Fantasy.