Exteriorul cladirii arhivelor nationale
FOTO Darian Maxim

IncluRail: Arhivele Naționale din Zagreb

IncluRail este un proiect al Fundației Naționale pentru Tineret (FNT România), implementat în parteneriat cu platforma noastră/ programul nostru de jurnalism dedicat tinerilor. Patru curajoși de 18 ani, însoțiți de două coordonatoare din partea AIVI, au pornit într-o călătorie de două săptămâni prin Europa, pe care o documentăm aici și pe Instagram.

Prima zi la Zagreb a început cu vizita la Arhivele Naționale ale Croației. Am ajuns la instituție îndurând o ploaie indecisă și un frig aspru, dar cafeneaua dinăuntru ne-a mai încălzit cât am așteptat să înceapă turul.

Ghidul, o doamnă din personal, ne-a prezentat câte ceva despre clădire, în special despre întrebuințarea sa de-a lungul anilor. Fiindcă sălile accesibile publicului larg erau puține la număr, turul nu a durat mai mult de 15 minute.


Ce am putut vizita

În holul principal m-au impresionat pereții încărcați de elemente decorative, unde se aflau și inscripțiile referitoare la anii de construcție a clădirii, 1911-1913. Arhitectul croat Rudolf Lubynski a gândit conceptul spațiului și al încăperilor, inspirat de ce a văzut în alte orașe europene importante în timpul studiilor. Instituția aproape că pare să facă parte din arhitectura vieneză, în stilul tradițional Otto Wagner.

 

Exteriorul cladirii arhivelor nationale
George Axinte (#IncluRail)

 

Prima sală de lectură și cercetare m-a surprins prin înălțimea considerabilă, tavanul rotunjit și pictura centrală de pe peretele frontal. Aceasta din urmă este realizată de Vlaho Bukovac, în ulei, deși tehnica artistului dă impresia că e acuarelă, și întruchipează 27 personaje istorice croate. 

Tot mobilierul camerei e original, iar patina timpului se poate observa perfect pe birouri și lămpi. Anumite aspecte au fost modernizate, precum schimbarea parchetului sau introducerea calculatoarelor, dar detaliile geometrice inițiale se găsesc recurent în întreaga sală.

 

Exteriorul cladirii arhivelor nationale
Darian Maxim (#IncluRail)

 

A doua sală de lectură, destinată doar profesorilor în trecut, poate fi accesată de persoanele din exterior doar cu un ghid. Este mult mai mică decât prima și atmosfera este intimă, prielnică pentru studiu. Birourile au urme de cerneală și mici încrestații, amintiri ale celor care au trecut pe acolo pe parcursul deceniilor.

 

Citește și despre cum a fost în prima zi la Budapesta

 

Cadrele de lemn masiv conturează silueta sălii, iar tavanul este compus în principal dintr-un vitraliu grandios, produs chiar la o fabrică din Croația. Pe doi dintre pereți există două picturi, realizate de croatul Ivan Tišov, cu figuri mitologice, reprezentând științele naturale și artele liberale.

 

Exteriorul cladirii arhivelor nationale
Darian Maxim (#IncluRail)

 

Ultima încăpere în care am avut acces este folosită ca spațiu de depozitare pentru angajați, în ciuda maiestuozității sale. Ca structură, este identică cu a doua sală, dar aceasta nu a fost deloc renovată. Pereții sunt mult mai închiși la culoare, din cauza faptului că se fuma în interior în trecut, iar parchetul a rămas același de la începutul secolului XX. Aici s-a încheiat turul nostru, deoarece restul clădirii era ocupat de birouri ale angajaților, sau restricționat pentru vizitatori.

 

Informații despre instituție

Arhivele pot fi cercetate în prima sală menționată, în format fizic sau digital. Sunt locuri pentru până la 150 de oameni. În cazul arhivelor păstrate pe film, există câteva mașini unde pot fi accesate. De asemenea, acel spațiu este folosit de angajați ca bibliotecă. Ei pot solicita orice carte sau ziar din colecția instituției și aceasta este livrată la sală. 

Pentru prețul modic plătit, turul a fost plăcut, dar într-adevăr bizar de scurt. Aș fi dorit să putem conversa mai mult cu ghidul, dar era sesizabil faptul că programul ei era încărcat. Așadar, dacă vă aflați în zona gării din Zagreb și vă interesează arhivistica, merită să treceți pe la această instituție.


 

Un material de Mara Moraru

Editare și corectură de
Coordonatorii platformei

Layout Diana Hîncu

2
Mara Moraru
Mă pasionează filmul, teatrul și literatura. Iubesc cafeaua, mai ales când e însoțită de o conversație și o companie bună. Să mai spun că-mi place să-mi dau cu părerea?