Expozitie din muzeul de arta contemporana
FOTO Darian Maxim

IncluRail: Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb

IncluRail este un proiect al Fundației Naționale pentru Tineret (FNT România), implementat în parteneriat cu platforma noastră/ programul nostru de jurnalism dedicat tinerilor. Patru curajoși de 18 ani, însoțiți de două coordonatoare din partea AIVI, au pornit într-o călătorie de două săptămâni prin Europa, pe care o documentăm aici și pe Instagram.

Muzeul în cauză a fost probabil obiectivul pe care îl așteptam cel mai tare în această călătorie europeană.

Fiindcă temperatura și vremea nu ne-au permis să ne plimbăm prea mult prin oraș, un refugiu cultural a fost binevenit. Odată intrați în Muzeul de Artă Contemporană, ne-am luat biletele și am explorat fiecare sală în parte.


Cinci expoziții și un concept unic

Obiectele dispuse la parter fac parte din două expoziții permanente, „Sad Songs of War” și „Camaraderie”, iar într-una dintre camere poate fi vizitată instalația temporară „Jonas Staal: Propaganda Station”.

La etaj se poate găsi „The Futures”, o altă expoziție permanentă, și „The Kitchen”, care se va încheia la începutul lui noiembrie. Primelor două li se adaugă conceptul de „Collection as a verb”, o idee ce subliniază contextul în care există un muzeu. Aceste expoziții devin un proces atotschimbător, o reacție la ce se întâmplă în jurul nostru, în opoziție cu galeriile predefinite, atemporale.

 

tablouri din muzeul de arta contemporana
George Axinte (#IncluRail)

 

„Sad Songs of War” și „Camaraderie” dezvoltă subiectul solidarității interumane, în special în timpuri tumultoase, precum războaie și proteste. Expozițiile corelează evenimentele din istoria recentă a Croației cu conflicte militare actuale, precum cel din Ucraina. În acest sens, muzeul recunoaște că o conștientizare asumată și o poziționare politică sunt imperios necesare, iar prioritatea ar trebui să fie solidaritatea globală.

 

Citește și retrospectiva zilei a doua la Zagreb

 

„The Futures” conține mai multe obiecte cu aspect futurist, la al doilea etaj al clădirii. Majoritatea datează din anii ‘60, deși există și lucrări recente în partea secundară a galeriei. În acest cadru, artiștii croați și străini prezentați își expun viziunea și interpretarea proprie asupra ideii de „viitor”.

 

Despre propagandă și bucătărie

„Jonas Staal: Propaganda Station” este o instalație din panouri de lemn, însoțită de scurte explicații video. În sală poți regăsi detalii despre tipurile de propagandă, impactul lor asupra societății și manifestarea ei, dar și a counter-propaganda, în timpurile noastre. Ele sunt reunite în acest exponat unic, construit similar unui eșafodaj pe care sunt montate fotografiile și filmările.

 

Bucataria din Muzeul de arta contemporana
Darian Maxim (#IncluRail)

 

Într-un final, „The Kitchen” este cea mai nouă expoziție, inaugurată doar cu câteva zile înainte să ajungem noi la muzeu. În câteva săli observi un spațiu familiar reinterpretat, un interior de casă care se dezvoltă într-o galerie. Obiectele uzuale, casnice, devin instrumente artistice, iar corpurile de mobilă ajung socluri pentru aceste exponate neobișnuite.

 

Scurt dialog cu două angajate

După ce am vizitat al doilea etaj, am zărit două tinere din staff și ne-am băgat în vorbă cu ele. Ambele erau angajate acolo de puțin timp, dar erau mulțumite cu mediul liniștit și cu șansa de a lucra printre tablouri și exponate. Ajunseseră la muzeu prin conexiuni familiale sau academice și treaba lor se rezuma la a supraveghea vizitatorii. Despre preferințele lor în artă, una dintre ele ne-a spus că este întotdeauna în căutarea radicalului, a acelui element care îi stârnește curiozitatea. Cealaltă a mărturisit că muzica este aria ei de interes principală, iar în picturi caută doar o coerență vizuală.

 

Un exponat din muzeul de arta contemporana
Darian Maxim (#IncluRail)

 

Prima tânără ne-a vorbit despre favorita sa dintre expozițiile muzeului: „Teuta Gatolin: Fragile Substances”. Această galerie a durat doar o lună, în primăvară, iar tematica a ținut de sfera grijii pentru natură. Prin a combina diferite medii, artista a interpretat relația dintre natură și industrie, dintre lucru manual și creația inteligenței artificiale.

 

Impresii și gânduri

După această scurtă conversație, am trecut fugitiv prin magazinul muzeului, apoi am plecat spre următorul loc de pe lista noastră. Am rezonat în special cu zona expoziției „Camaraderie”, dar așteptările mele au fost depășite total când mă gândesc la muzeu per ansamblu.

În vizita la Muzeul de Artă Contemporană mi-am amintit, încă o dată, de ce iubesc spațiile culturale. Deși muzeul este relativ departe de zona centrală a Zagrebului, drumul clar merită parcurs pentru o astfel de experiență.


 

Un articol de Mara Moraru

Editare și corectură de
Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

2
Mara Moraru
Mă pasionează filmul, teatrul și literatura. Iubesc cafeaua, mai ales când e însoțită de o conversație și o companie bună. Să mai spun că-mi place să-mi dau cu părerea?