Intrarea in Centrul European de Tineret
FOTO EYC Budapest

IncluRail: Budapesta #1. Turul Centrului European de Tineret 

IncluRail este un proiect al Fundației Naționale pentru Tineret (FNT România), implementat în parteneriat cu platforma noastră/ programul nostru de jurnalism dedicat tinerilor. Patru curajoși de 18 ani, însoțiți de două coordonatoare din partea AIVI, au pornit într-o călătorie de două săptămâni prin Europa, pe care o documentăm aici și pe Instagram.

În prima zi la Budapesta, principalul nostru obiectiv a fost Centrul European de Tineret. Dora Csontos, o angajată amabilă a centrului, ne-a făcut un tur al clădirii, explicându-ne ce fel de activități au loc în fiecare sală. Așa am aflat că acest spațiu este cel mai des folosit pentru a implementa programe europene pentru tineret.


Istoria spațiului

La mijlocul anilor `90, Consiliul Europei a inaugurat al doilea Centru de Tineret din Europa (primul se află în Strasbourg, Franța), clădirea aparținând unui hotel defunct. De atunci, spațiul găzduiește programe educative pentru tineri, concentrate majoritar pe drepturile omului, egalitate, interculturalitate și participare societală. Participanții la aceste programe sunt cazați în sediu, care poate primi până la 140 de persoane în camere duble.

 

Parterul din Centrul European de Tineret
Parter © EYC Budapest – Youth

 

Există mai multe spații de socializare bine luminate, săli de curs, o sală de fitness, o saună și o cantină. Grădina din spate e spațioasă, cursurile putându-se desfășura inclusiv în aer liber. La ultimul etaj, ești întâmpinat de o priveliște uimitoare asupra Dunării și a clădirii Parlamentului Ungar.

 

Despre munca într-un centru pentru tineret

Dora ne-a răspuns și la câteva întrebări, la finalul turului. A fost foarte entuziasmată să ne asculte curiozitățile.

Dintre țările cu care a lucrat, spune că Belgia a fost cea mai interesantă. Ce-a marcat-o a fost diferența izbitoare dintre cele două Centre principale de Tineret ale țării, Destelheide Youth Centre și de Hoge Rielen Youth Centre. Primul se concentrează pe activități care îți dezvoltă latura artistică, iar al doilea pe detașarea de cotidian prin tabere în mijlocul naturii.

 

Etajul patru din Centrul European de Tineret
Etajul patru din Centru © EYC Budapest – Youth

 

În ciuda acestor deosebiri, asociațiile colaborează adesea și au o legătură foarte strânsă, fapt care a surprins-o pozitiv pe Dora. Ne-a povestit lucruri bune și despre un centru acreditat din România: Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca.

 

Citește și Animest.18: White Plastic Sky – Budapesta apocaliptică

 

Despre locul de muncă, Dora spune că este foarte împăcată cu situația ei actuală. Îi place partea de relații internaționale pe care o implică acest job, deși ea n-are vreun fel de pregătire academică anterioară în acest domeniu. Pentru oamenii pasionați de relații internaționale, politică și lucrul cu tinerii, un astfel de job este ideal. Când am întrebat-o care a fost motivul pentru care a ajuns să lucreze la CET Budapesta, a râs și ne-a povestit că trecea mereu pe lângă clădire, în drum spre un job anterior. Și-a spus mereu că într-o zi va lucra acolo, și iată că s-a adeverit.

Ca motivație, Dora ne-a precizat faptul că o inspiră tineretul, în special multitudinea de idei și noi perspective cu care vin tinerii. Dacă ar putea schimba ceva, ar dori încă 24 de ore în plus în cursul săptămânii. O demoralizează câteodată cât de greu se mișcă lucrurile din cauza birocrației, dar este și acest proces unul necesar. 

 

Recomandări și gânduri de la o localnică

La final, am ajuns să discutăm despre Budapesta, comparând obiectivele de pe lista noastră cu sugestiile Dorei, care e de-a locului. În perspectiva ei, vara este un anotimp plăcut aici, contrar opiniei universale că în Ungaria doar plouă. Băile turcești sunt cel mai bun lucru, dar nouă nu ne-a permis timpul să le încercăm.

 

Grădina din Centrul European de Tineret
Grădina din spate © EYC Budapest – Youth

Pe lângă asta, mai merită vizitate faimoasele ruin bars. Recomandarea coordonatoarei noastre, Iulia, a fost Szimpla – de altfel susținută și de Dora. Szimpla nu este doar un local, ci a devenit în timp un adevărat obiectiv turistic, care merită explorat cu telefonul sau aparatul foto la îndemână.

În rest, i-am dat dreptate Dorei când a spus că arhitectura orașului este absolut superbă. Începând cu podurile masive, casele obișnuite și instituțiile publice, până la stațiile de metrou și tren, o plimbare lungă e modul perfect de a admira Budapesta. Dora Csontos a fost de părere și că transportul în comun este unul dintre lucrurile remarcabile din capitala maghiară, fiind foarte precis și de încredere. Din experiența noastră, nu putem decât să fim de acord.

Continuați să ne urmăriți aventura și în zilele care urmează!


 

Un material de Mara Moraru

Editare de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

4
Mara Moraru
Mă pasionează filmul, teatrul și literatura. Iubesc cafeaua, mai ales când e însoțită de o conversație și o companie bună. Să mai spun că-mi place să-mi dau cu părerea?