IncluRail este un proiect al Fundației Naționale pentru Tineret (FNT România), implementat în parteneriat cu platforma noastră/ programul nostru de jurnalism dedicat tinerilor. Patru curajoși de 18 ani, însoțiți de două coordonatoare din partea AIVI, au pornit într-o călătorie de două săptămâni prin Europa, pe care o documentăm aici și pe Instagram.
Am petrecut ultima zi în Budapesta la Grădina Zoologică și Botanică.
Organizare
Cu statut de rezervație naturală, grădina zoologcă este situată în zona centrală a capitalei Ungariei, pe un teren de aproape 20 de hectare. Îți poți lua lejer câteva ore bune din zi pentru a te plimba pe alei, ca să observi animalele sau să urmărești evenimentele din program. Un lucru care ne-a atras atenția de la bun început este împărțirea grădinii pe zone climatice, fiecare având fauna și flora specifice.
Cele mai extinse sunt „America Tropicana”, „Australia” și „Savannah”, dar există reprezentante pentru toate continentele. Diversitatea animalelor și plantelor a fost fascinantă, fiecare spațiu fiind însoțit de informații utile sau de o poveste emoționantă. Alt fapt interesant? Numele animalelor, fiindcă multe sunt hazli, umane, precum elefantul Samu, tigrul Darius, panda roșu Aurora sau aligatorul Eugen.
Programele de salvare
O componentă fundamentală a acestei grădini zoologice ține de inițiativa de reabilitare și protejare a animalelor rănite, neintegrate și chiar parazite în mediul lor. Pe lângă simpla îngrijire, există programe speciale atât pentru conservarea habitatelor predispuse extincției, cât și pentru informarea populației despre importanța conservării faunei și florei sălbatice.
Printre animalele cu o istorie complicată se numără și grupul de nurci din rezervație. O femelă și puiul său au fost prinși de voluntarii unui ONG specializat în conservarea naturală, în nordul Ungariei. În acel mediu specific, nurcile ar fi ajuns să fie o specie invazivă, așa că a fost necesară mutarea viețuitoarelor la grădină. Astfel, în loc să fie eliminate total, sunt protejate și studiate la zoo.
Zonele libere
Probabil partea cea mai plăcută a acestei grădini a fost cea în care am putut să ne plimbăm printre animale. Noi am reușit să găsim conceptul acesta în zona australiană, deși credem că există părți asemănătoare și în alte zone.
A fost o experiență unică să avem ocazia de a vedea cangurii și păsările emu plimbându-se printre noi. Ce a fost nou, însă, a fost să vedem cât de mici erau acei canguri. Presupun că aveau între 50 și 80 de cm, iar majoritatea ori stăteau în fund, ori tolăniți pe nisip. Unii canguri chiar treceau printre noi, comportându-se de parcă nici nu existam. Sunt niște animăluțe absolut adorabile.
Pe lângă zonele în care puteam doar să ne plimbăm și să observăm animăluțele, era și un petting zoo. În acesta aveam ocazia să punem mâna pe diverse animale, majoritatea fiind de fermă. Ele așteptau nerăbdătoare vizitatorii care le mângâiau și, uneori, chiar hrăneau.
Partea educațională
Printre zecile de specii de animale se găsea deseori și câte o pancartă explicativă pentru fiecare specie de animale. Majoritatea erau formulate astfel încât să atragă și copiii, având întrebări care să-i captiveze pe cei mici și poze care să surprindă cât de adorabile erau animăluțele.
Cea care ne-a sărit în ochi a fost despre o nouă descoperire referitoare la speciile de girafe. În urma unor studii recente, girafele au fost împărțite în patru specii distincte. De asemenea, mai era menționat faptul că girafele se diferențiază în funcție de petele de pe piele. Această distincție există atât la nivel de specie, cât și pentru fiecare girafă în parte.
Deși nu suntem de acord cu grădinile zoologice clasice, din motive etice, am apreciat foarte mult conceptul din spatele celei pe care am vizitat-o la Budapesta. Se poate observa clar interesul pentru habitatul și binele animăluțelor, iar acest lucru ne-a făcut să rămânem plăcut impresionate.
Citește și despre aventurile noastre de la
Centrul European de Tineret din Budapesta
Redactare Mara Moraru & Sorina Mateescu
Layout Diana Hîncu
Editare și corectură
Coordonatorii platformei
1 comentariu