Canva: Iulia Dromereschi

Începe Școala GREENiH de la Deva (5-8 septembrie)

În perioada 5-8 septembrie se va desfășura la Deva (jud. Hunedoara) Școala GREENiH, parte a programului Green Renewable Energy – Education and Novelty in Hunedoara. Activitățile propriu-zise vor avea loc începând cu data de 6 septembrie, în incinta Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, după o sesiune informală de cunoaștere dintre participanți și mentori.


AFIȘ DE Oana Stănișor

 

Green Renewable Energy – Education & Novelty: GREEN in Hunedoara (GREENiH) este un proiect gândit de voluntarii AIVI și menit să ofere tinerilor dintr-o comunitate cu trecut minier  un program interdisciplinar care să-i ajute membrii să își imagineze viitorul ca parte a unei lumi sustenabile. Mai apoi, persoane de vârste diferite vor beneficia de o mediere mai ușoară între generații, încurajate, într-un spațiu sigur și printr-o interacțiune structurată, să dezbată despre viitorul unei lumi care nu se mai bazează pe combustibili fosili.

GREENiH este o inițiativă de conștientizare a impactului negativ al combustibililor fosili asupra mediului. Ne dorim să le prezentăm liceenilor și tinerilor până la 26 de ani alternative sustenabile, oferindu-le suport teoretic și îndrumare practică în descoperirea soluțiilor prietenoase cu mediul.

Programul pe zile

Școala GREENiH presupune ateliere interactive și activități de aprofundare. Pe 5 septembrie, voluntarii Asociației Informale a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) se vor întâlni cu participanții dornici la o discuție informală legată de programul zilelor următoare, și nu doar. Locul întâlnirii le va fi comunicat participanților după înscriere.

Miercuri, 6 septembrie, de la ora 10:00 până la ora 12:00, va avea loc primul atelier susținut de Alexandru Mereuță, cu tema ENERGIA NUCLEARĂ. Discuțiile se vor axa pe noțiuni teoretice, moduri de utilizare, reactoare (cu exemple concrete din România), deșeuri nucleare și, partea practică: realizarea unei machete de reactor nuclear.

 

Sursă foto: world-nuclear.org

 

Tot miercuri, după o pauză de masă, la ora 14:00 va începe un atelier despre ORAȘE VERZI ȘI ARHITECTURĂ SUSTENABILĂ. Facilitat de Daniel Diaconu, acesta va aborda conceptul de oraș verde și va familiariza participanții cu metodele pentru reducerea amprentei de carbon

 

Ce se întâmplă joi și vineri

Școala GREENiH revine în forță joi, 7 septembrie, începe la ora 10:00, cu un nou atelier despre ENERGIA NUCLEARĂ, în care participanții vor concretiza macheta reactorului, sub îndrumarea lui Alexandru Mereuță.

Sursă foto: Arhiva personală

Urmează o pauză de masă și un atelier interactiv (orele 14:00-16:00) despre LOCUINȚE ȘI ALTE SPAȚII SUSTENABILE. Claudiu Butacu este trainerul care ne va purta pașii printr-o infrastructură mai verde. Alături de echipa EFdeN, acesta a dezvoltat prototipuri de locuințe sustenabile, proiecte de energie verde și educație, precum și un concept de oraș sustenabil în inima Bucureștiului.

Ultima zi a proiectului, 8 septembrie, este dedicată naturii și meteorologiei. De la ora 10, Elias Călugăru ne va vorbi despre experiența lui de construire a unei STAȚII METEOROLOGICE, despre înțelegerea și interpretarea datelor, și despre importanța acuității predicțiilor meteorologice într-o eră dominată de schimbări globale. Vom închide programul cu activități de follow-up, debriefing și planuri de viitor.

 

Orice persoană cu vârsta între 14 și 26 de ani din județul Hunedoara este așteptată la atelierele desfășurate în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

Mulțumim pe această cale bibliotecii pentru punerea la dispoziție a spațiului perfect.

 

COMPLETEAZĂ FORMULARUL DE PARTICIPARE!


Acest proiect este realizat cu fonduri din partea Comisiei Europene. În noiembrie 2021, Direcția Generală Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene a lansat o cerere de propuneri pentru a selecta un beneficiar responsabil să organizeze și să gestioneze o cerere de proiecte dedicată adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani și rezidenți în teritorii eligibile pentru Just Transition Fund.

 

Comunicat redactat de Oana Stănișor

Corectură și layout de Iulia Dromereschi

2
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.