FOTO: Sorina Sfreja-Nemeș

„Imagini ascunse” | Nu totul e ceea ce pare

Imagini ascunse este o carte scrisă de Jason Rekulak, care la noi a apărut la Editura Nemira, în traducerea Roxanei Brînceanu. În 2022, cartea a câștigat premiul Goodreads Choice Awards, categoria Best Horror.


 

Povești cu fantome

Mallory abia a ieșit dintr-un centru de dezintoxicare și, la scurt timp, este angajată ca babysitter pentru Teddy, băiețelul de cinci ani al lui Ted și Caroline Maxwell. Primește ca spațiu de locuit o căsuță aflată lângă cea a familiei și, pentru o vreme, totul pare în regulă. Mallory petrece timp de calitate cu Teddy, se joacă împreună, se plimbă prin cartier, se atașează unul de celălalt.

Un singur lucru începe să se schimbe: în timpul pauzei de la prânz, Teddy începe să deseneze niște lucruri ciudate care, treptat, devin o poveste. În plus, Mallory îl aude vorbind cu cineva în cameră. Teddy are o prietenă imaginară, pe Anya, iar camera montată pentru a-l supraveghea nu funcționează. Oare ce se întâmplă? Există fantome? Teddy e bântuit? Care este legătura dintre Anya, prietena lui imaginară, desenele lui și fata dispărută acum mulți ani, cu nume asemănător?

 

Foro desenele lui Teddy
Sorina Sfreja-Nemeș: Desenele lui Teddy

Artă și paranormal

Nu aveam nicio așteptare de la această carte. Cu toate acestea, m-a surprins plăcut și am terminat-o într-o zi. Cea mai interesantă și originală parte o reprezintă, cu siguranță, desenele lui Teddy, care se transformă de fiecare dată. Fără a da prea multe detalii, o să spun doar că apar de fiecare dată în momente importante, creând și mai multă dramă și tensiune, care te fac să vrei să continui să citești.

Impactul psihologic este și el foarte mare, ca într-un film horror unde regizorul a avut grijă să creeze mai întâi atmosfera potrivită și apoi să înceapă să destăinuie detaliile poveștii. Dacă ar fi fost puse la final, cu siguranță nu ar mai fi fost la fel.

 


CITEȘTE ȘI TALK TO ME (Vorbește cu mine) | O terifiantă poveste horror


Personaje și clișee

În ceea ce privește personajele, nu pot spune că sunt foarte răsărite. Sunt mai degrabă de carton, previzibile și clișeice. Unele dintre ele sunt acolo doar pentru a ajuta personajul principal să ajungă la niște concluzii. Cu toate acestea, Rekulak a excelat la modul în care le-a dat o nouă dimensiune, un nou strat.

Apar câteva răsturnări de situație interesante și surprinzătoare, iar finalul este alert, fără să te lase să respiri până nu ajungi la ultima pagină.

Nu aș spune că Imagini ascunse e o carte chiar horror, dar are elemente paranormale, iar atmosfera este perfectă. O recomand ca alternativă la aerul condiționat în perioada aceasta toridă. Să-mi scrieți în ce măsură au funcționat fiorii reci!

 


Recenzie de Sorina Sfreja-Nemeș (departamentul #cărticeală)

Editare & layout de Briana Lupea

Corectură de Iulia Dromereschi

1
Sorina Sfreja-Nemeș
De când mă știu, am fost înconjurată de cărți. Aveam acasă o bibliotecă imensă, de la Proust, Hugo, Dostoievski, la Marchizul de Sade. Una dintre cele mai vii amintiri o am de pe la 12 ani, stând la lumina slabă a becului din bucătărie, lângă sobă, și citind până la unu noaptea David Copperfield. Cred că de la asta mi se trage și miopia.