Ideo Ideis #18. (c): Claudiu Popescu

Festivalul Ideo Ideis #18 a ajuns la final

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film, și peste 8000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat.


Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei. Vor lucra împreună, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

 

Publicul Ideo Ideis #18. (c): Alexandra Iftime

Despre ediția de majorat

S-au împlinit 18 ani de la momentul în care, intenționând să pună la cale un festival de teatru, un grup de adolescenți din Alexandria a creat un fenomen. Întreaga comunitate l-a văzut crescând și s-a alăturat, pe parcurs, acestui proces de transformare.

Alex Ion și Andreea Borțun, doi dintre oamenii care au îndrăznit să-și imagineze un altfel de viitor pentru orașul lor, au povestit despre parcursul Ideo Ideis pe scena unuia dintre cele mai mai așteptate evenimente din programul ediției. Peste 300 de spectatori i-au urmărit la Seara poveștitorilor în dialog cu Marcel Iureș, președintele onorific al festivalului, și Cătălin Ștefănescu, unul dintre cei mai apropiați susținători ai proiectului.

 

Andreea Borțun și Marcel Iureș. (c): Larisa Baltă

Sala Centrului Multifuncțional pentru Tineri a fost arhiplină la toate spectacolele de teatru profesionist invitate, dar și la evenimentele speciale. Un astfel de eveniment a fost masterclass-ul susținut de streamerul Alex Zlăvog, concertul lui Alex Ștefănescu și prezentarea celor două producții noi realizate în cadrul proiectului #experiențaIdeoIdeis.

 

Laboratorul și schimbările

În Laborator, Teatrul improbabil și Vanner Collective i-au cucerit pe spectatori cu o audiție de teatru sonor. Scriitorul Zeno Daniel Șuștac a venit însoțit de Alandalia, în lectura Corinei Moise. Vladimir Purdel și Marin Grigore au dăruit o mostră de Electric Poetry, iar Ada Milea și Bobo Burlăcianu au oferit un concert la înălțime.

NAUFRAGIAT! Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși), în regia lui Andrei Huțuleac, a fost recompensat cu minute întregi de aplauze. Zeci de copii au participat la atelierele susținute de Ana Maria Sfircă, Mihai Popescu și Andreea Lucaci.

 

Masterclass susținut de Zlăvog în cadrul Ideo Ideis #18. (c): Larisa Baltă

 

Pentru a genera schimbările de care au nevoie comunitățile în care creștem, e important să ne înconjurăm de oameni hotărâți să meargă în aceeași direcție. Timp de opt zile, cei 100 de adolescenți din trupele de teatru selectate, trainerii de teatru și arte alăturate și mentorii prezenți la Ideo Ideis Festivalul au învățat toate aceste lucruri unii de la ceilalți.

 

Este a șaptea ediție Ideo Ideis la care particip, așa că am avut privilegiu de a vedea cum evoluează trupele de la un an le altul. Îi felicit pentru acest lucru pe coordonatorii care au înțeles cât de important este să asculte nevoile adolescenților atunci când construiesc un spectacol alături de ei.”, a adăugat Pavel Bartoș.

 

Spectacole pentru copii în cadrul Ideo Ideis #18. (c): Alexandra Iftime

Arta și cultura continuă tot anul

Lista primelor evenimente confirmate deja pentru luna septembrie în Alexandria include:

Gelu Duminică va fi gazda unei conferințe condimentate muzical de Taraful Marian Mexicanu.

 

Programul Ideo Ideis Laboratorul apare la începutul fiecărei luni, online.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Ioana Stănișor

1
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.