Afiș gala premiilor sofia nădejde
Afiș Gală SURSĂ FB Premiile Sofia Nădejde

Negăsire și regăsire – Gala Premiilor Sofia Nădejde

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei a avut loc, anul acesta, la Teatrul Apollo111. Evenimentul este la cea de-a V-a ediție. Alexandra Stancu a participat la gală și a dorit mult să scrie despre ce a simțit.


Mereu am impresia că mai am timp. Mereu am impresia că nu am timp deloc. Uneori, evit sau mă mint că (nu) evit să acționez. Și așa mai am timp. Și așa nu am timp. E o iluzie a controlului și, în egală măsură, o păstrare a ne-controlului. E ciudat cum asta intervine și în cele mai mărunte aspecte ale vieții – nu iau pâine acum, mai aștept. Iau mai încolo, chit că știu că peste drum se vinde pâinea ca pâinea caldă (măcar de-ar fi!).

E șubred cum se ivește în momente pentru sine, cum se strecoară pe sub pielea mea și îmi ghidează mâna în altă direcție – nu te gândi, că poate te gândești prost! Așa mi s-a stricat, cuminte, carnea scoasă la dezghețat. Așa era să pierd înscrierile pentru bursă doi ani la rând și fix tot așa am rămas fără loc rezervat la Gala Premiilor Sofia Nădejde. Am zis – sunt deșteaptă! Dar să vedeți câte altele mai am…!

 

Afiș gala premiilor sofia nădejde
Afiș Gală. FOTO FB Premiile Sofia Nădejde

Când închizi ochii și e negură

Am reușit, ca prin minune, să fac rost de rezervare. Dumnezeu nu mi-a dat, mi-a băgat direct în buzunar și nu m-a altoit după ceafă. A zis că destul(e) îmi dau eu. Și știa ce știa. Că doar n-am ajuns la Gală degeaba. Și n-am plecat de acolo aceeași care venisem.

Am intrat cu sfială în sală. Parcă mi-era rușine, teamă. Rușinea și teama copilului care cade și știe că trebuie să se ridice. Și totuși, îi e rușine. Și îi e teamă. M-am așezat, cuminte, în spate. Și am așteptat.

Gala a avut, în linii mari, patru mari secțiuni – Poezie, Proză, Poezie debut și Proză debut, cărora li s-au adăugat Premiul scena.ro pentru Dramaturgie și Premiul special Scrisul sau Viața. Evenimentul s-a desfășurat firesc, pe cât de cald și lin, pe atât de latent și răzvrătit.

 

 

Vocile scriitoarelor răsunau atent, cu o timiditate feroce și o înverșunare blândă. Cuvintele nu mai erau cuvinte, erau carne și oase, erau fapte și erau crâncene, erau gânduri și erau încrâncenate. Erau, și de aceea sunt.

Am avut un moment. Am avut un moment de nu plânge în public, din public. Am încercat să(-mi) închid ochii, ca un copil fricos. Când închizi ochii e negură. Când închizi ochii, nu dispare ceea ce e în fața lor. Negura nu mănâncă, negura nu înghite. Dar te poate mânca și înghiți pe tine.

Am tăcut și am ascultat. Bucata de proză a Lavinicăi Mitu m-a făcut să-mi caut, frivol, batista pe care nu o mai port cu mine de câțiva ani, din exces de zel sau din iluzia controlului. Mi s-a întins un șervețel și o mână. Și am suspinat pe un umăr.

 

Redemarăm clubul de carte #clandestin, dedicat literaturii române contemporane, pe 19 ianuarie. Discutăm, în prezența autoarei, Bărbatul fără cap.

Clubul se întâmplă pe zoom și puteți urmări în timp real informațiile despre desfășurarea sa aici.


 

Uite (despre) cine (se) vorbește

Nominalizări

POEZIE

Simona Popescu, Cartea plantelor și animalelor, Editura Nemira, 2021

Laura Francisca Pavel, Trucuri urbane, Editura OMG Publishing, 2022

Ștefania Mihalache, Cronica Akasha, Editura Nemira, 2021

Emanuela Ignăţoiu-Sora, Clinamen, Editura Casa de pariuri literare, 2021

Daniela Hendea, H2X, Editura Fractalia, 2021

PROZĂ

Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei, Editura Polirom, 2021

Anca Vieru, Fără poză de profil, Editura Polirom, 2022

Lilia Calancea, Sunt oare un călău?, Editura Polirom, 2022

Suzănica Tănase, Oameni fără piele, Casa de Pariuri Literare, 2022

Mariana Coruț, Era lumină, era vânt, Editura Cartier, 2022

 

Gala premiilor sofia nădejde - simona popescu
Carte premiată. FOTO FB Premiile Sofia Nădejde

 

POEZIE DEBUT

Raluca Boantă, La marginea bună a corpului, OMG Publishing, 2022

Bianca Ela, Poame divine, Editura Fractalia, 2021

Adelina Pascale, Maki for 2, Casa de Editură Max Blecher, 2021

 

PROZĂ DEBUT

Ruxandra Burcescu, Instabil, Editura Humanitas, 2022

Lavinica Mitu, Bărbatul fără cap, Editura Polirom, 2022

Sașa Zare, Dezrădăcinare, Editura Fractalia, 2022

 

„Premiile se uită, poezia trebuie să fie vie.”

Gala premiilor sofia nădejde
Cărțile premiate. FOTO FB Premiile Sofia Nădejde

Premiul pentru poezie i-a revenit Simonei Popescu. O persoană și o personalitate. Un spectacol. Mi-a(m) amintit că prima carte pe care fratele meu a citit-o în liceu a fost Exuvii. Mi-a(m) amintit că poezia are o suflare și o răsuflare proprie. Mi-a(m) (re)amintit un mare adevăr, spus de Simona Popescu – Premiile se uită, poezia trebuie să fie vie.

Premiul pentru proză i-a revenit Laviniei Braniște. O voce puternică, o cuvântare care, deși nu a fost live, a fost alive. Ascultând-o pe Lavinia Braniște prin intermediul unei filmări, am înțeles că nu trebuie să simți suflarea pentru a trăi cu aerul. La fel cum nu trebuie să uiți că orice lucru, în aparență simplu, de fapt ascunde realități, paradigme și axiome perpetuate ca o specie, transmise ca o moștenire.

Premiul pentru poezie debut i-a revenit Ralucăi Boantă. O tânără ca un tunet unduitor, o tânără care a acceptat premiul cu o bucurie aproape jenată, surprinsă. Pentru că nu de puține ori, uităm cât de mari suntem, de fapt.

Premiul pentru proză debut i-a revenit Sașei Zare. O sinceră și necruțătoare observatoare activă a îngrămădirii neînțelesurilor sub preș. Neînduplecarea sa erupe și aduce la lumină multe aspecte considerate tabu din necunoștință de cauză și (z)batere de obraz. 

Premiul scena.ro pentru dramaturgie i-a revenit Andreei Tănase, un adevărat talent candid și brav. 

Premiul Scrisul sau Viața i-a revenit Angelei Marinescu. Dacă (mai) pot spune ceva despre Angela Marinescu, nu aș avea nevoie de cuvinte. Ci doar de poezie. Și mult, mult curaj.

 

Gala premiilor sofia nădejde - sașa zare
Carte premiată. FOTO FB Premiile Sofia Nădejde

Pe unde se iese?

Era întuneric la finalul Galei și dârdâiam puțin (mai mult) de frig. Mi-am strâns paltonul pe lângă corp și mi-am înfășurat propriile mâini de jur împrejur. Am luat-o la pas.

Nu înțelegeam de ce nu înțeleg drumul până să ies ca lumea din curtea teatrului. Greșisem ieșirea. Dar, la urma urmei, nici eu nu mai eram aia care venise. Orice negăsire are și ea o regăsire a sa.

Puteți citi materialele noastre despre Premiile Sofia Nădeje urmărind tag-ul aici.


O cronică mai poetică decât altele de Alexandra Stancu

Alexandra Stancu

Editare: Sorina Sfreja-Nemeș

Corectură: Iulia Dromereschi

Layout: Teodora Dumitroaea

 

2
Alexandra Stancu
Am crescut în Băilești și în Seaca de Câmp, am învățat și să gătesc, și să cos, și să tai găina, și să car lemne. Bunicii mei m-au învățat o mare parte din chestiile pe care le știu. M-au mai învățat și că e bine să știi, ca să nu te uluiască alții că vezi, Doamne, îți cară o sacoșă ori îți improvizează niște cartofi prăjiți.