FOTO Sorina Sfreja-Nemeș

Citim cu Mia: „Frunza de aur” (Cartea Copiilor)

Frunza de aur este o povestioară scurtă, dar cu multe substraturi. Mie, ca adult, mi-a dat puțin de gândit și analizat, iar Mia a fost de-a dreptul fascinată atât de ilustrații, cât și de poveste în sine. Astăzi, în timp ce colora, am apucat s-o întreb una-alta despre cărticică.


Într-o zi, în pădure apare o frunză de aur. Dintr-odată, fiecare animal și-a dorit-o. Au smuls-o, apoi fiecare i-o lua celuilalt. Frunza s-a rupt și a devenit bucățele care, mai apoi, au fost duse de vânt. Toți s-au întristat și au realizat că frunza lor cea prețioasă nu mai era.

 

FOTO Sorina Sfreja-Nemeș

Ne-am dat seama împreună că animalele s-au purtat egoist și au ajuns să distrugă frunza.

Anotimpurile au trecut și a venit iar primăvara. Apoi s-a produs minunea: în pădure a apărut o nouă frunză de aur. De data aceasta, animalele și-au învățat lecția. Au lăsat frunza la locul ei și s-au bucurat împreună de ea. Sau, în cuvintele Miei, animalele nu au mai rupt-o, au avut grija de ea și s-au bucurat cu toții.

 

Puteți comanda cărți de pe site-ul editurii Cartea Copiilor cu 25% reducere alăturându-vă comunității noastre cărticești.

 

FOTO Sorina Sfreja-Nemeș

E o poveste foarte simpatică, din care și noi, ca adulți, avem ce învăța. Iar ilustrațiile sunt superbe.

Se pare că decorarea cu foiță de aur (gold leaf) este o formă de artă inventată de egipteni, în urmă cu 3000 de ani. Totodată, bunicul autoarei s-a ocupat cu decorarea cu foiță de aur a multor clădiri din New York (informație preluată de pe prima pagină a cărții).


 

Frunza de aur

de Kirsten Hall
Cu ilustrații de Mathew Forsythe
Grupa de vârstă: 3-7 ani
21 x 28 cm / carte cu coperta cartonată / 52 pag.
ISBN: 9786068996523 / An apariție: 2022
Traducere de: Lavinia Braniște

Fetița Sorinei se numește Mia și are aproape cinci ani. La rugămintea noastră, au acceptat să recenzeze împreună cărți potrivite pentru vârsta ei.

Material scris de Sorina Sfreja-Nemeș

Editare, corectură & layout de Iulia Dromereschi

1
Sorina Sfreja-Nemeș
De când mă știu, am fost înconjurată de cărți. Aveam acasă o bibliotecă imensă, de la Proust, Hugo, Dostoievski, la Marchizul de Sade. Una dintre cele mai vii amintiri o am de pe la 12 ani, stând la lumina slabă a becului din bucătărie, lângă sobă, și citind până la unu noaptea David Copperfield. Cred că de la asta mi se trage și miopia.