Afisul pentru Four Daughters
Sursă foto: www.badunicorn.ro

Four Daughters / Patru fiice: o experiență cinematografică intimă

Cinematografia independentă aduce în fiecare an sub lumina reflectoarelor o serie de filme inedite. Sunt mici bijuterii care strălucesc tot mai mult pe parcursul trecerii timpului.


Așa s-a întâmplat și cu Four Daughters. Este vorba despre docudrama care câștiga în această primăvară premiul pentru Cel mai bun documentar la Cannes și care apare acum în pariurile pentru Oscar. Pentru Tunisia nu ar fi prima nominalizare de acest fel. Aceeași regizoare, Kaouther Ben Hania, a fost nominalizată în 2021 pentru The Man Who Sold His Skin.

 

Afisul pentru Four Daughters
Sursă foto: www.badunicorn.ro

 

Four Daughters spune povestea Olfei, o femeie din Tunis, care a crescut patru fete: Ghofrane, Rahma, Eya și Tayssir. După ce Primăvara Arabă a dus la înlăturarea dictatorului tunisian în 2011, fundamentalismul islamic a cunoscut o mare expansiune în țară. Fiicele mai mari ale Olfei –  Ghofrane și Rahma – au fost cuprinse de fervoarea religioasă și au dispărut în 2015. S-au alăturat ISIS în Libia și s-au căsătorit cu lideri militanti.

Cazul a atras atenția în Tunisia și în alte părți ale lumii. Olfa a dat interviuri la TV și radio pentru a spune povestea fiicelor ei. Am auzit un interviu și mi-am spus că vreau să fac un film despre asta. Am contactat-o pe jurnalistă și mi-a dat numărul ei. A fost ca un impuls”, își amintește Ben Hania.

Povestea Four Daughters

Așa începe povestea Four Daughters: în apartamentul Olfei, unde regizoarea invită actrițe profesioniste să intre în familie și creează o experiență cinematografică unică.

 

Foto din filmul Four Daughters
Sursă foto: www.badunicorn.ro

 

La început, m-am gândit voi face un simplu documentar de tipul „musca pe perete”. Le voi filma pe Olfa și pe cele două fiice ale ele acasă, gândindu-se la celelalte două fiice. Dar mi-am dat seama rapid. De aceea a durat șase ani ca proiectul să prindă viață. Această abordare nu va oglindi dimensiunea multistratificată a poveștii”, spune Ben Hania

 

Distribuind actrițe profesioniste în rolul fiicelor cele mai mari dispărute, Ghofrane și Rahma, alături de actrița egipteano-tunisiană Hend Sabri în rolul Olfei, regizoarea Kaouther Ben Hania reface momentele esențiale din viața familiei în timp ce își spun povestea, surprinzând momente de bucurie, pierdere, violență, si durere. Întrepătruns de mărturisiri și reflecții de la Olfa și fiicele mai mici, Eya și Tayssir, Four Daughters pune la îndoială natura memoriei, greutatea traumei moștenite și legăturile care leagă mama și fiica.

O călătorie intimă despre speranță, rebeliune, violență, feminitate, familie și iubire, care va pune la îndoială însăși fundamentele societăților noastre.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea

1
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?