Foto oficial pentru modulul Spectacole-lectură din cadrul FNT33
Sursă foto: www.fnt.ro

FNT33: Spectacole-lectură cu piese citite pentru prima dată în România

Festivalul Național de Teatru(FNT33), ediția a XXXIII-a, propune publicului, în perioada 24-29 octombrie, în Sala Media de la TNB (ora 16:00), o serie de spectacole-lectură pe texte scrise de dramaturgi europeni (inclusiv români). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


 

La finalul fiecărui spectacol vor avea loc sesiuni de discuții cu publicul. Vor participa o parte dintre autorii textelor dramatice, echipele de creație, precum și experți în tematicile abordate de textele prezentate.

Acest modul de spectacole-lectură în FNT33, coordonat de regizorul Bobi Pricop, este un prilej de a cunoaște piese de teatru pentru prima oară în România. Aceste piese abordează subiecte centrate pe realități acute. La ediția de anul trecut, toate spectacolele au fost regizate de Bobi Pricop. Anul acesta însă ele poartă semnătura regizorilor la început de drum: Anda Drăgan, Tania Drăghici, Mihai Gligan, Luiza Mihăilescu, Larisa Popa și Monica Stoica.

 

Foto oficial pentru modulul Spectacole-lectură din cadrul FNT33
Sursă foto: www.fnt.ro

 

În cadrul acestui modul, s-a organizat un concurs dedicat promovării piesei românești. Cei selectați au avut posibilitatea să lucreze, timp de o lună, cu dramaturgi consacrați, pentru a-și putea dezvolta textele. Astfel, FNT33 devine o platformă de vizibilitate pentru textul nou de teatru.

Ce spectacole se văd la FNT33?

Primul spectacol din această secțiune (24 octombrie) se intitulează Spaimă cosmică sau Ziua în care Brad Pitt a devenit paranoic de Christian Lollike (Danemarca), traducerea Ovio Olaru, regia Mihai Gligan. La întâlnirea cu publicul, alături de echipă, va fi Irina Breniuc, activistă de mediu.

În data de 25 octombrie este programat spectacolul-lectură Dincolo de Fukuyama de Thomas Köck, traducerea Ciprian Marinescu, regia Anda Drăgan. Invitat la discuția de final este Bogdan Popa, cercetător și teoretician.

Cel de-al treilea spectacol-lectură va avea loc în data de 26 octombrie cu piesa Curvă a spaniolului José Padilla. Traducerea Alina Cantacuzino, regia Tania Drăghici, cu sprijinul Fundatiei Societății Generale a Autorilor și Editorilor din Spania. La discuție va fi prezentă Irina Ilisei, cercetătoare, activistă feministă, precum și autorul piesei.

La doar un metru distanță este titlul spectacolului-lectură propus publicului în data de 27 octombrie. Textul aparține lui Antonio Castro Guijosa (Spania). Traducerea este făcută de Irina Călin, iar regia o semnează Luiza Mihăilescu cu sprijinul Fundatiei Societății Generale a Autorilor și Editorilor din Spania. La întâlnirea de după spectacol va vorbi, alături de echipa de creație și dramaturg, Alina Dumitriu, lucrător social cu formare în psihoterapia Analiză Tranzacțională.

Un alt text dramatic este Caniculă (evanghelie apocrifă a unei familii, a unei țări). Spectacolul-lectură va avea loc pe data de 28 octombrie. Piesa este scrisă de Lola Blasco. Traducerea o semnează Florin Galiș, iar regia, Larisa Popa, cu sprijinul Fundatiei Societății Generale a Autorilor și Editorilor din Spania. La întâlnire va fi prezent Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician, precum și autoarea textului.

 

FNT33 - Foto din timpul piesei Canicula
Sursă foto: www.fnt.ro

 

Secțiunea Spectacole-lectură se va încheia în data de 29 octombrie cu 5 piese scurte (Memoria Apa de Teona Galgoțiu, Normă Dublă de Cornelia Iordache, White noise de Andrei Radu, Bra Bre Bri Bro Bru de Daria Ancuța, Fata cea adevărată viruși pixelați și memoria părului de Ioana Toloargă). Regia o semnează Monica Stoica. După spectacol, publicul va putea discuta cu întreaga echipă, invitați fiind Bogdan Georgescu și Petro Ionescu – dramaturgi și regizori.

 

Discuții alături de autori, dramaturgi, scriitori

Tot în cadrul aceleiași colaborări a Festivalului Național de Teatru cu Institutul Cervantes din București, în ziua de 27 octombrie la ora 11:00, la sediul UNITER, va avea loc o masă rotundă la care vor participa autorii textelor spaniole traduse și lecturate în cadrul modulului: Lola Blasco, José Padilla și Antonio Castro Guijosa, alături de dramaturgii români selectați în urma concursului organizat de festival: Teona Galgoțiu, Cornelia Iordache, Andrei Radu, Daria Ancuța, Ioana Toloargă.

Le vor fi alături mentorii din cadrul proiectului: Petro Ionescu, Elise Wilk și Bogdan Georgescu. Ei vor discuta despre propriul proces de creație. Astfel, vom afla cum lucrează, cum fac munca de documentare sau de cercetare, cum colaborează cu regizorul și actorii la punerea în scenă, cum acceptă schimbările în text.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea

0
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?