Film O’Clock International Festival dezvăluie selecția de scurtmetraje pentru a patra ediție

Echipa Film O’Clock International Festival este încântată să dezvăluie cele zece titluri din competiția internațională de scurtmetraj. Alături de două evenimente dedicate industriei, se vor defășura în cadrul celei de-a patra ediții a festivalului.


Ediția a patra se apropie rapid

Între 28 februarie și 3 martie 2024, festivalul va fi găzduit de prestigioase universități de film, cinematografe și alte centre partenere din România, Lituania, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Evenimentul va include proiecții simultane, discuții cu echipele creative și conferințe online pentru profesioniști și cinefili.

 

 

Programul se concentrează pe prezentarea exclusivă a filmelor produse în cele opt țări participante. Scoate în evidență viziunile artistice unice și diversitatea poveștilor cinematografice ale creatorilor talentați.

În ceea ce privește competiția internațională de scurtmetraje, comitetul curatorial, format din Mirona Radu (România), Andrew Mohsen (Egipt) și Zhana Kalinova (Bulgaria), a ales cele zece filme din peste 100 de înscrieri. Acestea concurează pentru două premii: premiul publicului și premiul juriului, în valoare de 700 EUR și, respectiv, 500 EUR, brut fiecare.

 

Iată lista completă a filmelor selectate

Directoarea Festivalului Film O’Clock, Mirona Radu, împărtășește entuziasmul pentru selecția puternică de scurtmetraje. Ea evidențiază diversitatea și inovația din cinematografiile celor opt țări:

 

 

Sunt recunoscătoare tuturor celor ce și-au înscris filmele. A fost un privilegiu să le vizionăm și acum e o bucurie să le prezentăm mai departe. Noi nu împărțim filmele bune pe genuri. Din cele zece titluri am ales două animații și un documentar, restul fiind filme de ficțiune și majoritatea fiind produse în 2023. Sunt deci recente și multe în premieră în aceste țări, toate cu pedigri de festivaluri de prestigiu din lume.”

100 de propuneri din opt țări

Anul acesta, festivalul a primit peste 100 de propuneri din cele opt țări, reprezentând cel mai mare număr de propuneri de până acum. „Acest lucru reflectă modul în care festivalul a crescut în ultimii trei ani și a construit o bază de adepți din diferite țări care au așteptat deschiderea înscrierilor. Nu doar numărul de filme trimise a reflectat încrederea cineaștilor în Film O’Clock, ci și calitatea filmelor. Am primit filme care au făcut parte din multe festivaluri importante, inclusiv Cannes și Berlinale”, menționează Andrew Mohsen, selecționer Film O’Clock International Festival.

 

 

Prin intermediul procesului de selecție, Zhana Kalinova, selecționeră, a călătorit virtual prin cele opt țări participante, observând atât industrii cinematografice bine stabilite, cât și tendințe pozitive ale celor în curs de dezvoltare. „Fiecare scurtmetraj a oferit o perspectivă unică asupra culturii țării sale sau a încercat să transporte spectatorul într-un spațiu imaginar, fără legătură cu vreun stat. Teme precum legăturile de familie, schimbările din societate, realismul emoționant și imaginația fără frontiere se numără printre subiectele explorate în scurtmetrajele prezentate în acest an.”

Conferințe

Cele două conferințe dedicate profesioniștilor, programate vineri și sâmbătă, respectiv 1 și 2 martie, vor aborda subiecte de mare interes precum patrimoniul, inteligența artificială, și sănătatea mintală în industria de film. Invitații speciali și agenda conferințelor vor fi anunțate curând.


Comunicat adaptat de Ioana Stănișor

Editare de Iulia Dromereschi

1
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.