FILIT 2021 | Întâlnirea cu scriitoarea britanică Alexandra Christo

Alexandra Christo este o autoare britanică ale cărei personaje sunt întotdeauna mai amuzante și mai periculoase decât ea (sunt cuvintele sale!). A început să scrie la patru ani, după ce educatoarea i-a spus că nu poate fi zână, și refuză să-și țină în frâu imaginația. În prezent locuiește în Hertfordshire, înconjurată de prea multe cărți. Este autoarea romanului Să ucizi un regat, bestseller internațional, și a duologiei Into the Crooked Place (încă netradusă la noi).

Duminică, organizatorii FILIT, împreună cu editura Storia Books, ne-au acordat șansa de a ne întâlni cu una dintre cele mai iubite autoare. Întâlnirea a fost moderată de Iulia Dromereschi, traducătoarea romanului Alexandrei, Să ucizi un regat.

Citește și despre întâlnirea virtuală cu scriitoarea australiană Krystal Sutherland, aici.


Alexandra Christo a fost o prezență minunată într-o zi mohorâtă de octombrie în cadrul festivalului Filit. Căldura din vocea sa, pasiunea din spatele cuvintelor sale și umorul echilibrat au creat o atmosferă confortabilă, care i-a motivat pe fanii săi să-și lanseze întrebările. Cu toate că modul de desfășurare a evenimentului nu a fost tocmai convențional, prezența unui monitor pe post de mediator nu a părut să limiteze sau să incomodeze pe nimeni. Toată atenția a fost la autoare, în timp ce ne vorbea despre munca sa și despre experiența de a fi scriitoare cu normă întreagă. Nu am fost singura care a plecat de la eveniment cu o impresie pozitivă legată de autoarea Alexandra Christo, spune voluntara noastră, Alexandra, care a participat live la eveniment.

Teodora se declară și ea profund marcată de întâlnirea cu autoarea, apreciind energia pozitivă care a caracterizat-o pe Alexandra, alături de zâmbetul larg și spiritul glumeț, care au făcut-o să se simtă ca și cum purta o discuție cu un prieten vechi. A apreciat dezvăluirea secretelor din spatele industriei editoriale, cât și mica discuție care s-a iscat privind cărțile îndrăgite de autoare, fiecare dintre cei prezenți la eveniment simțind mulțumire atunci când o carte preferată sau un personaj favorit erau menționate.

FOTO Alexandra Popa

Ce ne-a mărturisit Alexandra Christo că a făcut-o scriitoarea care a adus la viață povestea din Să ucizi un regat? Autoarea ne spune încă de la început să credem în povestea noastră, pentru că noi putem fiurmătorul nume de pe coperta unei cărți. Ce simt că am luat cu mine după întrevederei a fost motivația de a scrie, de a-mi permite să-mi spun povestea așa cum este ea, pentru că frumusețea stă în imperfecțiuni și în greșeli din care avem șansa să învățăm, povestește Alexandra Popa. Cât despre inspirație, Alexandra Christo nu s-a sfiit să recunoască faptul că are în mâneca sa câteva trucuri prin care o stimulează. Drept urmare, ne-am lansat în discuții despre cititori beta, din partea cărora putem conta pe o părere obiectivă de cele mai multe ori, reading software, pe care categoric îl voi încerca în detrimentul unei pagini albe și deprimante de Microsoft Word și,nu în ultimul rând, lecturarea cât mai multor cărți care să ne folosească drept material de cercetare în aventura noastră.

Cât despre cărți, a fost captivant să o ascultăm vorbind despre interesul său pentru rescrierea basmelor într-o manieră ușor înfricoșătoare, în care prințesa să fie eroina propriei povești și să se salveze singură. În calitate de admiratoare înfocată a operelor de tip retelling, a fost o plăcere să o ascult vorbind despre procesul prin care Să ucizi un regat a ajuns să fie cartea pe care am parcurs-o cu câteva luni în urmă, a mai explicat Alexandra Popa. Autoarea ne-a dezvăluit cu încântare cum și-a dorit ca în povestea sa femeile să fie cele implicate în uneltirile politice ale regatelor din care provin, luptând prin orice mijloace au la dispoziție pentru a obține avantaje și putere. În contradicție cu un basm tradițional, personajul masculin încearcă să fugă de responsabilitățile aduse de coroană, refugiindu-se într-o viață pe mare alături de echipajul său pestriț, fiecare cu secretele și originile sale. Toate aceste ingrediente pun bazele unei lumi complexe, pe teritoriul căreia nenumărate culturi se împletesc într-o aventură epică trăită de doi dușmani legați de soartă.

FOTO Isabell Smărăndoiu, departament #carticeala

Cu ocazia acestei întâlniri Alexandra ne-a dezvăluit și câteva detalii despre cartea la care lucrează și pe care vom putea pune mâna abia în octombrie 2022. Despre Princess of Souls vă putem spune că va rămâne ancorată în lumea pe care o cunoaștem deja din Să ucizi un regat, autoarea profitând de complexitatea universului creat pentru a explora o altă latură a acestuia, alături de un nou personaj, a cărui identitate a rămas un mister. Așadar, pregătiți-vă pentru un nou retelling, inspirat de această dată de Rapunzel și a cărui copertă se anunță a fi o explozie de culoare. Toate aceste amănunte ne-au entuziasmat să o încercăm și să participăm la o altă întâlnire asemănătoare, în care să dezbatem noua sa carte.


Până atunci însă vă puteți delecta, dacă nu ați făcut-o deja, cu romanul Să ucizi un regat publicat de Storia Books. Și nu uitați să-i faceți o vizită autoarei pe contul său de Instagram, unde răspunde cu drag la mesajele cititorilor săi.

 

Articol scris de Alexandra Popa (departamentul #carticeala, #redactiaiasi)

Featuring Teodora Ciubotaru (#carticeala) – Editare Diana Hîncu (coordonatoare #carticeala) – Corectură Iulia Dromereschi

1
Alexandra Popa
Ador să scriu, fie în jurnal, doar pentru mine, fie pentru un public dornic să îmi cunoască părerea. Cu toate că facultatea intensă pe care am ales-o nu îmi oferă la fel de mult timp ca altor persoane, sunt întotdeauna pregătită să strecor o sesiune de citit oricând e posibil, pe lângă faptul că lucrez cu drag la propria poveste, pe care cândva o voi împărtăși lumii.
Teodora Ciubotaru
Îmi place să desenez, însă pot spune ca sunt mai atașată de orice ține de cărți! Cuvintele au o mare valoare pentru mine și mereu am apreciat autorii pentru toată munca pe care o depun.