Tabloul pierdut al lui da Vinci prezintă povestea unui tablou misterios, care a pus lumea artei pe jar. Regizat de Andreas Koefoed, filmul a fost proiectat la FFIR#16.
Nu știam foarte multe despre subiect, dar eram curioasă să aflu despre acest scandal mondial. Fie că ești sau nu fan al artei, intriga creată în jurul lui Salvator Mundi nu are cum să nu îți stârnească interesul. Este Salvator Mundi într-adevăr Tabloul pierdut al lui da Vinci?
Descoperirea
Filmul este format dintr-un ansamblu de interviuri cu oamenii implicați în procesul tabloului. Totul a început în 2005, când Salvator Mundi a fost achiziționat de Robert Simon. Era o operă foarte controversată și care crease multă confuzie.
Din cauza restaurărilor precedente, tabloul se afla într-o stare gravă. Aproape întreaga pictură era afectată, ceea ce a făcut foarte dificilă autentificarea artistului. Totuși, toate indiciile duceau către Leonardo, căci este foarte apropiat de stilul său și s-a estimat că datează din secolul al XVI-lea.
După fiecare interacțiune cu experții, indiciile trimiteau către Leonardo. Odată început procesul de restaurare, lucrurile au început să devină mult mai clare. O urmă ștearsă a degetului mare indica schimbarea poziției acestuia, semn că tabloul nu ar fi fost o copie. Iar buzele au fost un detaliu care indica fără doar și poate artistul, fiind singurul care le picta în acest fel.
Citește și FFIR #16 | Dincolo de garduri: teatru. „Adevărata poveste a Spânului”
Deși existau suficiente dovezi care susțineau că tabloul era un Leonardo, scepticismul a rămas. Mai ales când o mare parte din pictură a trebuit restaurată. Cum puteai să știi cât din restaurare era original și cât a fost influențat de presupunerea că era o operă a lui da Vinci?
După aprobarea unui istoric specializat în Leonardo da Vinci, deținătorii nu au mai avut răbdare și l-au declarat ca pe o operă a lui. Salvator Mundi a fost expus la National Gallery din Londra în 2011, ca pe o creație a lui da Vinci. Decizia a fost ferm contestată de critici, care nu credeau că a fost studiat suficient de mult pentru a trage o concluzie.
Unde este tabloul?
Odată ce a fost desemnat ca o operă a lui Leonardo, tabloul a făcut ravagii în lumea artei. Toată lumea voia să îl vadă, fiecare își susținea cu vehemență tabăra. Era foarte greu de conceput că a fost descoperit un tablou pierdut al lui da Vinci. Fiecare vedea altceva și nimeni nu știa exact ce se întâmplă.
Tabloul a tot călătorit. În 2013 a fost vândut unui colecționar rus, Dmitri Ribolovlev, pentru 127.500.000 de dolari americani. Iar în 2017 a depășit recordul și a devenit cel mai scump tablou achiziționat la o licitație. Cumpărătorul anonim a plătit 450.300.000 de dolari americani pentru presupusa operă a lui da Vinci. Se speculează că respectivul făcea parte din familia regală a Arabiei Saudite.
Doi ani mai târziu, tabloul ar fi putut fi împrumutat pentru o expoziție la Luvru. Toată lumea aștepta cu nerăbdare să îl vadă din nou. Însă, deoarece curatorul nu era de acord să îl pună în dreptul Mona Lisei, și să accepte, implicit, că sunt la același nivel, înțelegerea a căzut. De atunci, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu Salvator Mundi.
Semnătura care contează sau nu
M-a prins foarte tare aventura lui Salvator Mundi și sunt foarte curioasă să aflu care este, de fapt, adevărul. Deși poate că asta nu este neapărat important. Toată această cercetare, pentru a afla dacă este un tablou pierdut al lui Leonardo sau a fost făcut de unul dintre ucenicii lui, nu ar trebui să aibă atât de multă importanță. Mi se pare foarte trist că aceeași operă de artă e privită cu alți ochi în funcție de artistul care a făcut-o.
Tabloul pierdut al lui da Vinci a fost un film interesant și bine construit. Cu fiecare detaliu doreai tot mai mult să afli adevărul din spatele lui Salvator Mundi. A fost o experiență cinematografică interesantă, pe care o recomand cu drag, mai ales pasionaților de artă.
Redactare & layout de
Diana Hîncu
Editare și corectură de
Coordonatorii platformei
1 comentariu