O parte importantă a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2024 o reprezintă documentarele, de care am încercat să mă bucur din plin. De data aceasta, scriu despre Lideri pentru justiție, în regia lui Ion Gnatiuc, apărut în anul 2024.
Acest film are în plin plan sistemul juridic din Republica Moldova. Ni se prezintă o parte din limitările și provocările de care se lovesc cei din acest sistem, precum și părerile lor despre rolul lor în societatea din care fac parte.
Impactul cazurilor asupra ta
Deși s-ar putea să credem că judecătorii, procurorii sau avocații își fac treaba fără să se implice emoțional, vom afla că acest lucru nu este mereu adevărat. Cazurile nu trec doar prin mâinile tale, ci trec de-a dreptul prin tine. Rămân cu tine chiar și după ce dosarul este închis și nu mereu din motive pozitive.
De exemplu, din postura de avocat, vor fi multe momente din viața ta care-ți vor fi răpite. Cazurile sunt, de multe ori, imposibil de lăsat pe mai târziu. Ajungi, așadar, să îți ignori sănătatea, să-ți neglijezi familia, pentru a mai termina încă un dosar, pentru că s-a mai prelungit o întâlnire.
Citește și FFIR #16 | „Colecționarul de fluturi”
Unul dintre oamenii prezenți în documentar specifică importanța separării vieții familiale de cea profesională. Nu este în regulă să duci dosarele acasă, la fel cum nu e OK să duci problemele de acasă la muncă.
Despre educația juridică
Documentarul Lideri pentru justiție prezintă nu doar opiniile celor care lucrează în sistemul juridic, ci și a celor care educă în privința lui. Profesoara din film nu crede că ar fi putut fi o avocată sau o judecătoare nune, dar un lucru este sigur: în educație se descurcă foarte bine.
Aceasta își dorește să le arate studenților că există și alte profesii în afara celor clasice. La începutul cursului, studenții întrebați de profesie răspund, aproape în unanimitate: judecător, avocat, notar. La curs le prezintă studenților 15 profesii juridice, pentru a atrage atenția asupra spațiilor mai puțin populare din sistem.
Onestitate și vulnerabilitate
Profesiile de judecător și procuror pot fi foarte tentante. La un moment dat, începi să conștientizezi câtă putere ai și ce poți face cu ea. Oamenii vor veni la tine, vor încerca să te cumpere, vor încerca să te convingă să pleci capul sau să dai un ordin în favoarea cuiva anume. Dacă faci asta, ești pierdut.
Autoritățile, după cum ne spun și oamenii din film, trebuie să-și facă treaba responsabil, pentru a-și păstra statutul de autoritate. Judecătorul trebuie să fie drept, dar în același timp de nestrămutat în decizii. Trebuie să se asigure că aplică legea. Chiar dacă acest lucru înseamnă să se întoarcă împotriva gloatei care cere, poate, altceva.
Dacă vă place ce facem, ne puteți susține cumpărând o cafea!
Dar dacă te-ai pierdut și numai o dată, viața nu va mai fi niciodată la fel. Chiar dacă ți-ai făcut treaba onest de 999 de ori, călcând strâmb doar o dată, ai devenit vulnerabil. Iar de această vulnerabilitate se va profita, căci în final, toată lumea va afla.
Gânduri finale despre Lideri pentru justiție
Mi-a plăcut documentarul, deoarece nu știam prea multe despre sistemul juridic din Republica Moldova. Sunt mulți oameni acolo care doresc să-și facă treaba bine și onest. Și mai sunt și aceia care vor să îi educe pe oamenii simpli cu privire la drepturile pe care le au.
Unii dintre ei se implică în programe de educare, alții merg să vorbească direct cu oamenii în cadrul unor proiecte. Participă în documentare de genul celui despre care vă vorbesc sau fac direct conținut pe rețelele de socializare, dar este important tocmai acest aspect al implicării active.
Dacă aveți ocazia să vedeți Lideri pentru justiție, vi-l recomand. Este important să vedem puncte de vedere din mai multe țări și poate să învățăm, fie din lucrurile pe care aceștia le fac, fie din greșelile pe care le-au comis.
Cronică scrisă de Alexandra Șteți
Editare și corectură de coordonatorii platformei
Layout de Alexandra Șteți
Lasă un răspuns