Cenușă în zăpadă FOTO Captură Cori Georgescu

FFIR. „Cenușă în zăpadă”- o viață în lagăr

Filmul „Cenușă în zăpadă” (Ashes in the Snow), a cărui acțiune se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, îi are ca protagoniști pe membrii familiei Vilkas. Povestea lor se extinde dincolo de granițele Lituaniei.

Cum aș putea descrie în cuvinte un film la care am plâns cât a durat? Cum aș putea să redau într-un articol experiența avută în cele două ore cufundate în suferință?

Nu mint când spun că filmul mi-a trezit sentimente puternice. Noroc că stăteam pe scaun, căci îmi venea să intru prin ecran, să salvez personajele de presiunea și calvarul prin care treceau. Dar zic să începem cu începutul.

 

;

Agenți NKVD și familia Vilkas

În anul 1940, tatăl este separat de familie și dus în lagăr, acolo unde își găsește sfârșitul. Agenții NKVD ai Republicii Sovietice au executat în masă numeroși cetățeni, și pe mulți i-au trimis la muncă forțată în lagărele din Siberia. Familia Vilkas trece prin același proces de deportare spre regiunea Altai. Filmul își concentrează atenția asupra unuia dintre copii, Lina Vilkas. Lina este o fată în vârstă de șaisprezece ani, care își dorea să studieze la școala de arte.

 

AIVImedia.hub trimite, în perioada 19-28 august, o capsulă redacțională la Râșnov, pentru a transmite din exuberanța și emoția festivalului, prin materiale scrise și intervenții în direct. Alături de ce vom scrie despre festival, îndrăznim să încropim și un al treilea Picționar, bazat pe termeni folosiți în regiune. Fiți pe fază, abonați-vă la platformă și nu uitați să ne susțineți.

 

Citește și: S-a dat startul la Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Impresii din prima zi

Când ajunge în Altai, ea își aduce de multe ori aminte de momentele petrecute alături de tatăl ei și de prieteni din copilărie. Pe lângă munca forțată și secvențele de tortură la care este supusă, Lina caută să nu își piardă dragostea pentru desen.

 

Cenușă în zăpadă FOTO Captură Cori Georgescu

În scenă intră un alt personaj, pe numele său Nikolai Kretzski, de origine ucraineană, care făcea parte din NKVD. Deși ai spune că un agent NKVD este lipsit de empatie și acționează în favoarea statului, Nikolai are mereu remușcări atunci când trebuie să respecte ordinele de a-și menține poziția autoritară față de prizonierii din lagăr.

Filmul Cenușă în zăpadă este o adaptare a romanului Printre tonuri cenușii, de Ruta Sepetys. Autoarea, foarte îndrăgită internațional, inclusiv în România, a fost tradusă la Editura Epica. Ea a intrat în discuție cu fanii români în timpul FestivalYA. Aici puteți găsi impresiile Carinei, redactora noastră din #cărticeală, despre întâlnirea online cu autoarea.

 

Deportarea în Trovimovsk

Lina și restul familiei sunt deportați în Trovimosk, sub conducerea lui Nikolai din postura de comandant. Filmul este însoțit de cadre care arată chinurile prin care trec personajele, și te face să simți fiorii reci ai gulagului. Nu este deloc un film ușor de urmărit.

Trebuie să te înarmezi cu răbdare înainte de a-l viziona, pentru a trece mai ușor peste scenele de zbucium fizic și emoțional. Altfel, este un film interesant, care merită să-i acorzi o șansă dacă ești atras de genul istoric. Din el am învățat să apreciez mai mult libertatea pe care o am și să iubesc timpul petrecut alături de cei dragi. Nu știi niciodată ce îți poate rezerva viitorul.

 

 

Filmul a fost difuzat pe 15 august la Bastionul Țesătorilor din Brașov. PROGRAMUL FESTIVALULUI


 

Un material de Cori Georgescu (corespondență de la Brașov)

Redactare: Georgiana Cilian (departamentul #cinematics)

Layout: Radu Eremia

2
Cori Georgescu
Eu sunt Cori. Am aproape 21 de ani și sunt persoană non-binară. Sunt student la Facultatea de Sociologie și Comunicare din Brașov, pe specializarea Comunicare și Relații Publice. Am venit la AIVImedia.hub pentru că vreau să mă redescopăr. Sunt o persoană deschisă, îmi place să îmi organizez timpul și sunt o fire foarte empatică. Sunt o persoană foarte pasionată de zona artistică și îmi place să fac cosplay la personaje din animeuri sau seriale. Scrisul e, de altfel, o altă modalitate prin care mă exprim. Îmi place mult cultura japoneză și m-am apucat recent chiar să învăț limba japoneză