FOTO Teodora Dumitroaea

FFIR14 | Despre primele ateliere AIVI din festival

Între 14 august – 4 septembrie are loc Festivalul de Film și Istorii Râșnov la care suntem prezenți și documentăm cu mult spor evenimentele. Printre ele se numără și câteva ateliere organizate de noi, despre care credem că este musai să aflați.


Cum a fost la atelierele vulpicești

Putem spune că am luat cu asalt (din mai multe puncte de vedere) Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Am remarcat asta mai ales în timpul atelierelor pe care le plănuisem cu câteva luni înainte, împreună cu organizatorii.

Ca imaginea să fie completă și să putem acoperi perspective cât mai diverse, am abordat până acum două teme: ilustrație și fotografie.

M-am oferit să vă povestesc eu câte ceva despre cum am reușit să le punem în practică și despre ce înseamnă, de fapt, un atelier de festival. Confesiune: mereu mi-au plăcut atelierele noastre! Simt nevoia să spun că se împlinește curând un an de când am participat la un superatelier de jurnalism ținut de Iulia Dromereschi. Așa am ajuns să scriu articole, printre care și acesta. Asta ar trebui să vă spună că merită experiența.

Ilustrație realizată de Ana (București)

Îmi place modul cum oameni foarte diferiți, din mai multe orașe din țară, cu moduri deosebite de a-și pune pasiunile în practică, se adună într-un singur loc. Și, timp de câteva ore, reușesc să se simtă ca o echipă și să lucreze împreună. De cele mai multe ori au și rezultate concrete, care nouă ne plac foarte mult.

 

Atelierul de ilustrație

Să știi că e posibil ca o persoană să devină mai interesată de un anumit domeniu e deja un rezultat foarte bun. Cum mi-a spus și Livia Almășan, una dintre voluntarele noastre care au participat la atelierul de ilustrație de sâmbătă, 20 august: „Pe cineva clar a ajutat lucrul la atelier, iar asta e ceva superimportant.”

Iar dacă tot am pomenit de atelierul de ilustrație, frumos ar fi să continui până la capăt, nu-i așa? Acesta a fost coordonat de Oana Zăuleț și Ioana Stănișor, două dintre jurnalistele/ilustratoarele/fotografele noastre.

A început la ora 9 dimineața, când Râșnovul de-abia se trezea după aventurile din ziua precedentă. Acest lucru s-a văzut și în numărul participanților, care nu a fost chiar atât de mare. Cu toate acestea, Oana ne-a spus cât de drăguț i s-a părut momentul: „Chiar dacă au fost mai puțini, asta ne-a dat oportunitatea de a vorbi mai mult unii cu ceilalți și de a lucra cu ei one on one.”

Mie mi-a plăcut mult să văd cum au ieșit la iveală entuziasmul și creativitatea participanților, dar și ale coordonatoarelor. Cred că le-a prins bine să fie într-o poziție în care să intre în contact cu niște omuleți la început de drum, dar care sunt foarte bucuroși să învețe și să cunoască mai multe persoane din domeniu.

S-a lăsat cu râsete, inside jokes și cu stârnirea curiozității pentru ilustrație a oamenilor care n-au avut contact cu ea. Dar și cu câteva tips & tricks care, sperăm noi, le vor fi de folos participanților pe viitor.

 

Ilustrație de Oana Stănișor

Atelierul de fotografie

A doua zi, pe 21 august, a avut loc un alt atelier, de data aceasta la ora 15:00. A fost coordonat de același duo supercapabil și entuziast.

Partea foarte faină la acest atelier a fost că a adus oamenii împreună (la propriu). Pe parcursul atelierului a fost nevoie să aducem bean bags, mese și pentru a avea loc toată lumea. Ni s-a spus că oamenii vedeau ce se întâmplă și li se părea foarte fain. Așa că erau atrași spre zona noastră, indiferent de ce făceau înainte. După câteva jocuri de cunoaștere, participanții au aflat numele, facultățile cât și subiectul preferat al celorlalți.

 

FOTO Teodora Dumitroaea

S-a vorbit despre obiective de aparat și lucruri pe care un începător ar trebui să le cunoască. Apoi discuția s-a îndreptat spre obiceiuri puțin mai complexe, iar participanții au primit o serie de misiuni. Înarmați cu o serie de teme diferite, aceștia au pornit în explorarea Râșnovului. Temele au variat de la „contrast puternic” și „element surpriză” la „tonuri reci” și „sufletul festivalului”.

Participanții au dat dovadă de multă creativitate. Iar asta s-a văzut în „capturile” cu care s-au întors după cele 30 de minute de cercetare. Puteți vedea mai jos galeria foto pe care au reușit să o creeze.

 

Vezi aici galeria cu fotografii de Oana Zăuleț din festival

DISCLAIMER: Dacă îți recunoști fotografia și dorești credits, te rugăm să ne contactezi printr-un comentariu și vom fi bucuroși să îți adăugăm numele!

Per total, primul nostru calup de ateliere a mers ca pe roate. Am fost foarte entuziasmați să facem parte din verva festivalului și vă așteptăm să fim împreună parte din istoria care se creează aici, la Râșnov.

Vineri, 26 august, de la ora 10, ne găsiți în Grădina Schubz cu atelierul de podcast, iar sâmbătă, 27 august, de la ora 15, suntem prezenți tot acolo cu o nouă rundă a atelierului de ilustrație.

 

FOTO Teodora Dumitroaea

Puteți citi aici materialele despre festival, scrise de voluntarii prezenți.


Un articol scris de Teodora Dumitroaea
(departamentul #cinematics)

Editat de Diana Hîncu

Corectat de Iulia Dromereschi

2
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.