Tinerii să iasă la campanie, nu eu, care am 40 de ani!”
Această dezbatere a avut loc în urma proiecției filmului documentar „Profesorul de filosofie care a pierdut alegerile, dar a câștigat pactul cu orașul său”, produs de Recorder. Deși nu am reușit să vizionez filmul, dezbaterea m-a făcut să îmi doresc foarte mult să-l văd curând.
Printre invitați s-au numărat Mihai Polițeanu (primar ales, Ploiești) și Dan Mașca (co-fondator al Partidului Oamenilor Liberi, Târgu Mureș). Pe lângă aceștia au participat și Doru Căstăian (consilier local, PACT pentru Galați), care a fost și protagonistul documentarului. Iar Adriana Steau (coordonatoare de proiecte pentru România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate) a fost moderatoarea dezbaterii.

Dezbaterea a fost de natură politică, axându-se pe actualitate. Dan Mașca a insistat pe importanța votului și pe nevoia de a convinge tinerii să voteze pe parcursul întâlnirii.
A adus în discuție și greutățile prin care a trebuit să treacă pentru a reuși să schimbe legea partidelor. La începutul carierei sale politice, Dan Mașca a dorit să schimbe legea conform căreia un partid politic putea să fie înființat doar dacă aduna semnăturile a 25 000 de persoane. Persoanele respective trebuia să fie din mai multe județe.
Partidele politice – job sau voluntariat?
Un partid este un ONG”
Doru Căstăian a deschis un subiect foarte interesant încă de la începutul dezbaterii. A afirmat că un partid politic ar trebui să fie văzut ca un ONG de membrii săi. În opinia lui, ei ar trebui să fie interesați de ce poate câștiga comunitatea, nu de ceea ce pot câștiga ei.
Citește și FFIR15 | „Eu nu am furat niciodată nimic” – Spectacol de teatru imersiv
O altă problemă ridicată de invitați este faptul că un cetățean nu pot candida nici măcar la alegerile locale până la împlinirea vârstei de 23 de ani. Mi s-a părut foarte interesant ce a spus Mihai Polițeanu despre unul dintre membrii partidului său micuț. Deși a contribuit cel mai mult la campanie, atât din punct de vedere financiar, cât și cu resurse umane, nu a putut candida nici măcar pentru consiliul local, fiindcă nu împlinise încă vârsta de 23 de ani.
Victorie sau eșec
Doru Căstăian a ieșit pe locul al doilea în urma candidaturii la primărie, având 8 % din toate voturile. Concurența sa a fost un partid mare, care a reușit să strângă 60 % din voturi. Pentru el, acest rezultat a fost atât o mare victorie, fiindcă a reușit să pătrundă în lumea politicii, cât și un eșec. A fi al doilea în acest clasament nu l-a ajutat cu nimic, dar procentul de voturi pe care a reușit să le strângă l-a încurajat.

Aici este prima oară când am văzut oameni după două luni. Am avut nevoie de o perioadă de reflecție.”
Acesta a spus, de asemenea, că încurajarea pe care a primit-o de la foști elevi și studenți l-a ajutat să continue. Drumul pe care și l-a ales a fost greu, el povestind că intenția a fost de a vedea o schimbare în Galați.
Politica locală din România și defectele ei
Cei trei politicieni au povestit că, pe plan local, politica este mult mai aspră decât pe plan național. Exemplul lor a fost cel al părăsirii partidului. Pentru un politician cu un mandat pe plan local, părăsirea partidului în timpul mandatului va duce la pierderea acestuia. Pentru unul cu mandat pe plan național, această consecință dură nu există. Diferența a dus de multe ori la probleme în politica locală.
Dezbaterile sunt mai energice cu o cafea în mână!
Dan Mașca a furnizat o comparație foarte bună: cea dintre primarii români și cei francezi. A reușit să evidențieze problemele cu care România s-a confruntat în urma revenirii democrației: lipsa de informare, pe de o parte, dar și lipsa de implicare voluntară a românilor în viața politică.

„60% din primarii francezi sunt voluntari”
Articol de Sorina Mateescu
Editare și corectură de Iulia Dromereschi
Layout de Alexandra Șteți
Lasă un răspuns