fotografie din filmul cazul inginerului ursu
SURSĂ putereaacincea

FFIR#15 | „Cazul inginerului Ursu” –  Istoria pe care trebuie să o cunoaștem

Cazul inginerului Ursu, regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, este filmul care sapă adânc pentru a ajunge la un adevăr îngropat, care a lăsat în urma lui răni nevindecate. Urmărim lupta lui Andrei Ursu cu justiția română, pentru a se face dreptate în cazul uciderii tatălui său, Gheorghe Ursu.

De când eram copil, auzeam tot felul de povești despre cum a fost comunismul în România, dar filmul acesta mi-a arătat o altă față a istoriei noastre recente.


cazul inginerului ursu afis
Afiș. SURSĂ m.cinemagia.ro

De unde a plecat totul?

Pe 4 martie 1977 se produce un cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Acesta a afectat puternic toată țara, soldându-se cu decedați, răniți și zeci de mii de clădiri distruse. Evenimentul marcant este și un punct-cheie al documentarului.

Imediat după cutremur, inginerul Gheorghe Ursu a fost implicat în consolidarea blocului Patria. La scurt timp după demararea acestor lucrări, președintele Nicolae Ceaușescu i-a chemat pe toți cei implicați la o ședință. Acolo li s-a ordonat să închidă șantierele de construcție.

 

Scrisoarea către Europa Liberă

Deși regimul refuzase efectuarea corectă a lucrărilor, Gheorghe Ursu nu a renunțat la datoria morală pe care o avea față de locatarii clădirilor avariate. Așa că a decis să trimită o scrisoare către postul de radio Europa Liberă, în care își exprima nemulțumirea față de numărul insuficient de intervenții de după cutremurul din 1977.

 

scena din cazul inginerului ursu
Scenă din film. SURSĂ: G4Media

 

Scrisoarea a fost citită pe post abia la comemorarea de doi ani de la cutremur. Calvarul avea să înceapă atunci când o colegă de birou a lui Gheorghe Ursu, ulterior dovedită informatoare a Securității, i-a sustras jurnalul în care scria frecvent. Însemnările sale erau, cu predilecție, anti-sistem.

 

Între tortură și sacrificiu

După predarea jurnalului, au început perchezițiile de la domiciliul inginerului. În urma lor, au fost confiscate 61 de caiete cu însemnări care au servit drept probe pentru anchetă, și câteva bancnote străine. Cele din urmă au oferit oportunitatea Securității de a-l încadra la deținere ilegală de valută.

 


Dorești să citești mai multe materiale despre festivalurile de film?



 

În perioada comunistă era o practică obișnuită să se motiveze aresturile prin felurite acuzații false – cum ar fi deținerea de valută, în acest caz. După două luni petrecute în arest, pe 17 noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a decedat ca urmare a tratamentului inuman aplicat atât de către anchetatorii Securității, cât și de către doi dintre colegii săi de celulă, cu rol de interogatori informali.

 

fotografie din filmul cazul inginerului ursu
SURSĂ: observatorcultural.ro

 

Aceasta reprezintă o parte foarte importantă a poveștii, pentru că dezvăluie motivele uciderii și mai ales ce a declanșat nevoia lui Andrei Ursu de a căuta adevărul și de a obține dreptate pentru tatăl său.

 

Lupta cu sistemul

În urma acestui episod traumatizant din viața lui Andrei Ursu, acesta începe lupta cu justiția, după Revoluția Română din 1989. Documentarul prezintă toate liniile de legătură care duc spre incriminarea celor doi torționari, foștii ofițeri ai Securității Marian Pârvulescu și Vasile Hodiș.

 

Citește și FFIR 15 | „A coase pentru a protesta” – arme nucleare și pace feministă

 

Acesta nu este singurul caz care demonstrează carențele sistemului. După 1999, a fost înființat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S), care i-a fost de mare ajutor. A reușit, astfel, să recupereze dosarul anchetei.

 

Pronunțarea deciziei definitive

După ani de zile petrecuți prin tribunale, Andrei Ursu le propune regizorilor Liviu Tofan și Șerban Georgescu să grăbească finalizarea filmului, pentru a servi drept probă valoroasă înainte de pronunțarea deciziei definitive în dosarul uciderii în arest a lui Gheorghe Ursu.

 

fotografie din filmul cazul inginerului ursu
SURSĂ: putereaacincea.ro

 

Doresc să fac o precizare: pe 4 iulie 2023, cei doi torționari au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Din punctul meu de vedere, este o decizie injustă, care poate avea consecințe pentru toată lumea. Nu pot fi șterese cu buretele realitățile regimului.

 

Recomand să vedeți acest film pentru a înțelege că de fapt viața în România comunistă nu era cum își imaginează mulți dintre cei care nu au cunoscut-o direct.


 

Cronică scrisă de Cori Georgescu (departamentul #cinematics)

în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2023

Editare de Briana Lupea

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Teodora Dumitroaea

 

Foto Cori de Oana Zăuleț (FFIR#14)
1
Cori Georgescu
Eu sunt Cori și sunt o persoană non-binară. Am absolvit Facultatea de Sociologie și Comunicare din Brașov, specializarea Comunicare și Relații Publice. Sunt o persoană deschisă, îmi place să îmi organizez timpul și am o fire foarte empatică. Mă pasionează zona artistică și îmi place să fac cosplay la personaje din animeuri sau seriale. Scrisul e, de altfel, o altă modalitate prin care mă exprim. Îmi place mult cultura japoneză.