Festivalul Național de Improvizație – spectacole în premieră absolută

Din 15 septembrie improvizația se mută în București, la RECUL, în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Improvizație. În cadrul acestuia vor fi prezentate șase spectacole, realizate de șase traineri și peste 40 de improvizatori experimentați și debutanți.


Organizatorii propun și trei spectacole bonus: „ImproJam” (în limba română), „Tocănița de idei”, un debut românesc cu trupa Wednesday și „Stuck in the Middle cu Joe Bill” (în limba engleză), bazate pe sugestiile publicului. Acestea vin la pachet cu o serie de ateliere, destinate celor care doresc să descopere sau să aprofundeze tehnici de improvizație.

Spectacolul de debut va fi susținut de Trupa Wednesday. „Tocănița de idei” este un montaj liber, coordonat de Doina Antohi. Acesta pornește de la o discuție despre întâmplările recente și semnificative din viața persoanelor din public, care vor să își împărtășească experiențele. Ana Birtalan, Roxana Sîrbu, Bianca Stoian, Titi Răduță, Marius Iancu și Thomas Arieșan sunt cei șase improvizatori și actori în devenire care vor crea poveștile paralele.

„Stuck in the Middle cu Joe Bill” va avea loc în data de 15 septembrie, ora 21:00. Toți regizorii invitați să creeze spectacole pentru ediția aceasta îl vor provoca pe invitatul special, Joe Bill, să scoată la iveală personaje și scene diferite fără nicio secundă între ele. Joe Bill este unul dintre cei mai buni profesori de improvizație scenică și comică din SUA. Printre regizorii ce îl vor provoca se numără Bogdan Untilă, Vlad Pasencu, Delia Riciu, Ștefan Huluba și Andrei Bratu.

 

Programul spectacolelor din cadrul festivalului

Festivalul Național de Improvizație începe joi, 15 septembrie, cu „ImproJam”, ce va avea loc la ora 19:00. Scena e deschisă pentru oricine dorește să încerce improvizație și să participe la un spectacol plin de emoții, frică și curaj, bucurie și explorare. Intrarea este liberă, iar mesajul organizatorilor este „Dacă vrei, scena e a ta!”.

Seara de 16 septembrie se deschide cu spectacolul studenților de la actorie, coordonat de Andrei Bratu, în care improvizatorii Miruna Ușurelu, Aurelian Culea, Răzvan Bratu, Alexandra Pribeagu, Dima Tui și Bohor Nicholas se exprimă prin diverse forme. Coregrafia, muzica și poezia sunt ingredientele unui spectacol ce se vrea a fi plin de entuziasm. „Bivolul sună întotdeauna de două ori”, coordonat de Bogdan Untilă, este un spectacol plin de dialoguri rapide în care actorii se iau la trântă cu lumea nemiloasă a business-ului, într-un magazin de antichități.

Pe 17 septembrie, vedeta serii este „Generația Z”, care începe cu un spectacol regizat de Ștefan Huluba. Protagoniștii sunt reprezentați de elevi care vor juca și se vor juca pentru prima oară în cadrul festivalului. Adolescenții vor introduce publicul într-un univers nou în care ei creează regulile jocului, iar restul trebuie doar să se lase purtați de val. Programul va continua cu „Silent scenes”, o comedie cu scene silent și slapstick. Delia Riciu regizează un spectacol copilăros și jucăuș inspirat din animațiile vechi și de „The Fraltons – A Speechless Adventure of Four Bandits”.

 

Festivalul se va încheia cu ziua de 18 septembrie, când publicul se poate bucura de un spectacol internațional și va putea să se implice, prin fredonarea alături de realizatori, la o comedie muzicală improvizată. Improvizatorii, Doina Antohi, Adrian Loghin, Adelina Toma (România), Orla McGovern (Irlanda) și Stefan Andersson (Suedia) sunt selectați și antrenați de Joe Bill. Spectacolul creat este despre felurile în care depășim pandemia, dar și celelalte obstacole pe care le traversează omenirea.

„You’ve got Improv”, regizat de Vlad Pasencu, este titlul care încheie festivalul. În cadrul acestei comedii romantice muzicale, improvizatorii arată publicului că deseori dragostea e simplă, dar oamenii sunt cei complicați.

 

Ateliere de improvizație

În acest an vor avea loc cinci ateliere de improvizație, la RECUL. Patru dintre ele vor fi coordonate de Joe Bill, acestea fiind: „Scene Brain/Game Brain” (16 septembrie, orele 14:00-17:00), „The First 30 seconds” (17 septembrie, orele 14:00-17:00), „Organic Longform Basics” (18 septembrie, orele 10:00-13:00), respectiv „Story Chain” (18 septembrie, orele 14:00-17:00). Al cincilea atelier, „Stories from the heart”, susținut de improvizatoarea irlandeză Orla McGovern, va avea loc pe 17 septembrie, orele 14:00-17:00.

 

Organizat de Tam-Tam și găzduit de Recul

Sponsor: ALS Beton

Parteneri: Artlink, PopCola

Partener media principal: Rock FM

Parteneri media: Adevărul, Zile și Nopți, IQads, Psychologies, Spotmedia, Daily Magazine, Cooperativa Urbană, Festivalier, Metropotam, The Institute, Munteanu.

Abonamentele pentru spectacole au fost puse în vânzare pe Eventbook, iar detaliile și înscrierile despre ateliere pot fi găsite aici.


Demarat în 2013 de Monica Anastase, proiectul realizat de Asociația Tam-Tam a reușit să atragă un public numeros cu spectacole de înaltă calitate. Cea de-a 10-a ediție a Festivalul Național de Improvizație își propune să ofere o nouă formă de divertisment participativ într-o formulă specială, cu o componentă internațională.

 

1
Georgiana Cilian
Sunt o persoană curioasă și optimistă, căreia îi place să ajute și să se implice în diferite proiecte. Prietenii mă știu ca fiind o persoană creativă, asumată și o bună ascultătoare. Sunt o mare fană a cărților, în special cele de beletristică sau de ficțiune istorică. Îmi place să mă uit la filme sau seriale, limbile străine și psihologia.