Festivalul IZANAGI revine cu a patra ediție

Din martie, festivalul de animație japoneză IZANAGI revine în patru cinematografe din țară pentru a patra ediție, cu tema distopia.


IZANAGI în 4 orașe din România

Pasionații de cultură japoneză, science-fiction și filosofie vor putea viziona filme apreciate și iubite la nivel mondial, precum Akira, Nausicaä of the Valley of the Wind sau Ghost in the Shell 2: Innocence. Biletele sunt disponibile acum pe site-ul festivalului.

  • 1-3 martie 2024: București (Cinemateca Eforie)
  • 9-10 martie 2024: Cluj (Cinema Victoria)
  • 16-17 martie 2024: Timișoara (Cinema Timiș)
  • 30-31 martie 2024: Iași (Cinema Ateneu)

Ce poți vedea la IZANAGI

Pe lângă cunoscutele titluri de la Hayao Miyazaki, Mamoru Oshii sau Katsuhiro Ôtomo, festivalul IZANAGI aduce, cu sprijinul publisherului Bad Unicorn, o proiecție specială a filmului Digimon Adventure 02: The Beginning (2023, r. Tomohisa Taguchi), cea mai nouă poveste apărută din seria nostalgică Digimon. O altă surpriză a acestei ediții este o excursie în Japonia în toamnă, oferită de agenția de turism Exact Travel unuia dintre participanții de la festival.

 

PROGRAM

 

Omenirea este fascinată de necunoscut, de viitor, de ce ar putea fi și ce-ar fi dacă. Lumi ideale și lumi de coșmar, utopii și distopii. Când ne gândim la lumi distopice, ne gândim la societăți apăsate de frică, tiranie, în care avansul tehnologiei a dus umanitatea într-un scenariu terifiant. Filmele din selecție urmăresc aceste teme și le portretizează în moduri unice.

Akira (1988)

Primul film din selecție este Akira (1988, r. Katsuhiro Ôtomo). Shōtarō Kaneda este liderul unei bande de motocicliști ce străbate străzile distopicului Neo-Tokyo, la 31 de ani după ce vechiul oraș Tokyo fusese distrus în Al Treilea Război Mondial. În mijlocul unei societăți devorate de corupție, proteste antiguvern și terorism, prietenul cel mai bun al protagonistului, Tetsuo Shima, e implicat într-un accident bizar. La scurt timp, Tetsuo observă că are puteri ce l-ar putea îndepărta de statutul său de om. Povestea urmărește evoluția personajelor centrale și a modului în care omenirea reacționează în fața fricii.

 

Imagine din „Akira”

Kaze no Tani no Nausicaä (1984)

Al doilea film, Kaze no Tani no Nausicaä (Nausicaä of the Valley of the Wind, 1984, r. Hayao Miyazaki), are loc într-o lume post-apocaliptică, în care Pământul este afectat de un război devastator și transformat în ceea ce personajele numesc Jungla Toxică.

Nausicaä este prințesa Văii Vânturilor și are abilitatea de a comunica cu creaturile din Jungla Toxică. Când o navă plină de oameni din altă regiune se prăbușește în Vale, începe o confruntare între cei care vor să protejeze ecosistemul fragil și cei ce vor să-l distrugă. Nausicaä of the Valley of the Wind este un film ce trebuie văzut pentru a înțelege felul în care Hayao Miyazaki abordează relația omului cu natura.

 

Imagine din „Nausicaä of the Valley of the Wind”

Sakasama no Patema (2013)

Sakasama no Patema (Patema Inverted, 2013, r. Yasuhiro Yoshiura) propune o ipoteză fantastică: cum ar fi dacă, într-un viitor relativ apropiat, în 2067, oamenii ar putea folosi energia gravitațională și ar încerca să facă experimente cu ea? Filmul ne spune că experimentele ar eșua, lumea așa cum o știm divizându-se în două, cu forțe gravitaționale inversate: o lume la suprafața pământului și alta sub pământ. În aceste condiții se întâlnesc Patema și Eiji, doi adolescenți din lumi diferite, care află împreună secretele întunecate ale universului lor.


IZANAGI – Japanese Film Festival a început în 2019 cu scopul de a aduce pe marile ecrane filme anime și s-a bucurat de un succes masiv atât în București, cât și în celelalte orașe din țară, cu numeroase proiecții sold-out și peste 7500 de spectatori în 2023. Festivalul este organizat de PRISMA FILM, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România și Centrului de studii româno-japoneze „Angela Hondru”.


Comunicat adaptat de Ioana Stănișor
Corectură de Iulia Dromereschi
1
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.