juriul si ioana in jurul unei mese
FOTO Cori Georgescu

FFIR14 | Cine sunt oamenii din Juriul Liceenilor la Festivalul de Film și Istorii Râșnov?

Idris Belabed, Mădălina Toșa, Carla Pantilie și Andrei Midache fac parte din juriul liceenilor la #FFIR14 (Festivalul de Film și Istorii Râșnov). Am reușit să discutăm cu unii dintre ei despre ce a însemnat și în ce a constat activitatea lor. 

Mădălina și Idris sunt elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București și anul viitor își doresc să plece la o facultate în străinătate: Mădălina în Franța, pentru studii politice, iar Idris în Olanda, pentru studii de grafică sau user experience design. Ei ne-au povestit și despre filmele lor favorite din cadrul festivalului. Orașul de hârtie a fost preferatul lui Idris. Carla este din Câmpina, elevă în clasa a XI-a, la filologie, și adoră filmele.

Nota redacției: Carla Pantilie a devenit, ulterior, voluntară AIVImedia.hub. Scrie despre filme și, ocazional, despre muzică.


Puteți să ne explicați cum ați ajuns să faceți parte din juriu? Sau cum ați aflat despre Festivalul de Film și Istorii?

Idris Belabed: Eu am aflat de la un prieten care a mai participat și care ne-a invitat să ne înscriem ca membri ai juriului. Am completat formularul, am făcut eseul de înscriere și cam asta a fost. 

Mădălina: Și eu am aflat tot prin intermediul aceluiași prieten, pentru că suntem în aceeași clasă. 

Idris: E un prieten comun. Nu știu ce să spun despre ceilalți.

Carla: Eu anul trecut am fost la Râșnov, chiar în perioada festivalului. Atunci am vorbit cu o voluntară care a fost foarte de treabă și mi-a explicat exact în ce constă festivalul. Apoi am început să urmăresc paginile de social media. De acolo am aflat.

 

juriul si ioana in jurul unei mese
FOTO Cori Georgescu

Vreți să ne spuneți cum funcționează jurizarea? În general, cum funcționează selecția de filme, mergeți individual sau împreună la filme?

Idris: De obicei, mergem toți să vedem filmele. După aceea vorbim și ne comparăm părerile, la sfârșitul vizionării. Fără să scriem ceva concret pe hârtie, știm cam care sunt părerile și ce note le-am da. De obicei, dăm note cam de 5 din 5 la toate filmele. 

Mădălina: Da, fiecare spune ce i-a plăcut, ce nu i-a plăcut, dezbatem puțin pe tema asta. Nu putem să spunem că acum avem o concluzie, pentru că nu le-am văzut încă pe toate, dar facem un mic top.

Cum vi se pare experiența până acum?

Idris: E foarte interesant să vezi cum se derulează filmele. Documentarele sunt despre subiecte mai puțin explorate și mai puțin cunoscute. De exemplu, unul a fost despre fenomenul muzicii punk din Portugalia.

Mădălina: Da, cele mai multe subiecte abordate erau unice.

Idris: Sunt subiecte importante, relativ neexplorate, și mi s-a părut foarte interesant să aflăm mai multe despre lucruri mai puțin cunoscute. Practic, nu au fost documentare despre Al Doilea Război Mondial sau despre regimul hitlerist, teme foarte des întâlnite.

Mădălina: Și a fost un mod interesant de a arăta publicului astfel de subiecte, pentru că una e să citești despre ele pe Wikipedia, sau să le vezi la știri ,și alta este să ai un suport vizual și niște surse verificate, pentru autenticitate.

 

carla si ioana
FOTO Cori Georgescu

 

Cum arată o zi din viața voastră în cadrul festivalului?

Carla: În primul rând, dimineața începe cu micul dejun. Apoi, în general, mergem să vedem un film. De exemplu, azi avem o vizionare la 14:30. După care, ne mai plimbăm prin Râșnov și apoi luăm masa de prânz. Mai spre seară, mai avem încă un film de văzut. Cam așa e făcut programul, două-trei filme pe zi. 

Scrieți cronici pentru filme? După ce le vizionați, vă scrieți părerea și apoi aceasta va fi publicată?

Mădălina: Va apărea ceva despre filmul câștigător, mult mai detaliat.

Idris: Trebuie să explicăm motivul pentru care am ales filmul câștigător.

madalina si idris
FOTO Cori Georgescu

Și cum alegeți câștigătorul? Vă faceți un top 3, le puneți în ordine pe toate, pe cele care contează, sau alegeți doar un film și atât?

Mădălina: Ne facem fiecare un top 3, după care vorbim și alegem unul din fiecare top, dar cred că publicului îi vom comunica doar câștigătorul. 

 

Ioana: Deci nu o să fie premii pentru primele trei care ajung în top, nu?

Mădălina: Nu, nu.

 

Ioana: În ce constau premiile?

Mădălina: Nu suntem siguri, în acest moment. 

 

Ioana: Ce ați dori să mai transmiteți?

Nu știu, încurajăm cât mai mulți tineri să se înscrie la festival, chiar dacă nu e atât de cunoscut în rândul celor de vârsta noastră, deși ar trebui să fie.

(Mădălina)


Un material realizat de Ioana Micu

(cu ajutorul lui Cori Georgescu)

Editat de Mihaela Coman

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

1
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.
Cori Georgescu
Eu sunt Cori și sunt o persoană non-binară. Am absolvit Facultatea de Sociologie și Comunicare din Brașov, specializarea Comunicare și Relații Publice. Sunt o persoană deschisă, îmi place să îmi organizez timpul și am o fire foarte empatică. Mă pasionează zona artistică și îmi place să fac cosplay la personaje din animeuri sau seriale. Scrisul e, de altfel, o altă modalitate prin care mă exprim. Îmi place mult cultura japoneză.