Source: https://www.facebook.com/filmsiistoriirasnov

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov aduce 12 documentare internaționale

În cadrul celei de a XIV-a ediții a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, organizatorii aduc în fața publicului românesc 12 documentare internaționale și două proiecții speciale din 11 țări. Tema festivalului se concentrează în jurul ideii de granițe –„borders”. Conceptul își propune să răspundă la întrebări și provocări variate ce țin de libertățile individuale și creative cu care societatea contemporană se confruntă.

Selecția de documentare pentru ediția 2022 include documentarii din țări precum Chile, Argentina, Spania, Portugalia, România, Franța, Australia, SUA, Belgia, Ucraina și Republica Moldova.

Juriul Festivalului de Film de anul acesta este format din Pierre Henri Deleau (Franța), Irina Margareta Nistor (România) și Alfonso Santos Gargallo (Spania).

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov își propune să pregătească și să investească în viitori specialiști în cinematografie în fiecare an. Prin urmare, în această ediție, laolaltă cu juriul profesionist va exista și „Juriul Liceenilor”, format din tinerii selectați de organizatorii festivalului: Idris Belabed, Carla Pantilie, Oana Antonescu, Mădălina Tosa și Andrei Midache.

Multe localități pentru vizionare

Festivalul de Film și Istorii Râșnov se va desfășura în perioada 14 august – 4 septembrie în mai multe localități din zonă. Acestea sunt Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara, Crizbav, Felmer, Vulcan și Hărman.

Selecția de documentare de la Festivalul de Film și Istorii Râșnov include următoarele pelicule:

  • 130 Hermanos/ 130 Children, în regia Ainarei Aparici, este un documentar din Chile, creat în anul 2021, cu o durată de 74 de minute. Arată cum, timp de 40 de ani, în suburbiile orașului San José din Costa Rica, Melba (65) și Victor (70) au adoptat și crescut mai mult de 130 de copii cărora le-a fost schimbată viața radical.
  • Operación Chocolate/ A Chocolate and a Press Operation este un documentar în regia Silviei Maturana și lui Carlos Castro din Argentina, produs în anul 2022. Acesta are o durată de 63 de minute și înfățișează vârful icebergului „de-malvinizării”, procesul prin care presa a ținut sub tăcere participarea Argentinei la Războiul Malvinelor, iar soldații întorși au fost dați uitării.
  • Estos Muros, în regia lui Alberto Pascual, este un documentar spaniol din anul 2021, cu o durată de 67 de minute. Documentarul spune povestea unuia dintre cele mai întunecate episoade din trecutul Spaniei, ascuns în apropierea unei căi ferate, printre ruine. Este vorba despre sistemul de muncă zilnică implementat în timpul dictaturii lui Franco.
  • Já estou farto!/ I’m Full Of It! Este un documentar portughez din anul 2021, cu o durată de 68 de minute. În regia lui Paulo Miguel Antunes, pelicula prezintă scena muzicii punk portugheze prin fostul vocalist al formației Peste & Sida, João Pedro Almendra.
  • În căutarea inginerului Dragomirescu/ In search of Engineer Dragomirescu este un documentar românesc din anul 2022, de 76 de minute, în regia lui Dragoș Zămoșteanu. Este vorba despre drama unei întregi generații ilustrate prin povestea inginerului Dragomirescu. Acesta este condamnat la 10 ani de muncă zilnică deoarece a cântat „Deșteaptă-te, române” și „Vîntuleț de primăvară” la ziua de naștere a unui prieten.
  • Ultimul rege din spatele cortinei de fier/ The Last King Behind the Iron Curtain este cea de-a doua proiecție românească, din anul 2022, cu o durată de 44 de minute. În regia lui Trevor Poots, spune povestea Regelui Mihai, care, după ce i-a făcut față lui Hitler, a fost obligat să abdice și a fost exilat de comuniști pentru o jumătate de secol.
  • 11 Septembre, l’avertissement du commandant Massoud / Massoud, Legacy, o producție franceză din anul 2021, de 91 de minute. În data de 9 septembrie 2001, comandantul Massoud, un erou al rezistenței afgane, este asasinat de doi membri al grupării Al-Qaeda după ce, cu câteva luni înainte, avertizase Vestul cu privire la planurile talibanilor. Documentarul a fost regizat de Nicolas Jallot.

 

 • Poster FFIR2022 FOTO Arhivă
 • Paper City, un documentar australian din 2021, prezintă pe Michiko Kiyooka și Minoru Tsukuiyama, supraviețuitorii atacului din 10 martie 1945 lansat de SUA împotriva orașului Tokyo. Prin această producție, în regia lui Adrian Francis, de 80 de minute, se caută recunoașterea dramei lor de către concetățeni și guvernul Japonez.
 • Pico Reja, la verdad que la tierra esconde / The Truth Buried Beneath este o altă peliculă spaniolă, din anul 2021, în regia lui Remedios Malvárez și Arturo Andújar. Cu o durată de 92 de minute, dezvăluie deschiderea gropii comune Pico Reja și faptele aduse de această acțiune, nedocumentate în istorie. Despre mormânt se spune că ar adăposti peste 2000 de civili.
 • The Adventures of Saul Bellow este o producție americană, din 2021, de 85 de minute, din regia lui Asaf Galay. Documentarul Israelian sondează relația dintre viața și opera controversatului autor, concentrându-se în special pe modul în care Bellow folosea ca inspirație pentru personajele din povestirile sale persoane reale din trecutul propriu.
 • Le tombeau de l’amiante, Chronique d’un désastre annoncé/ The Asbestos Grave: Chronicle of a Disaster Foretold  a fost creat în regia lui Nina Toussaint și Marie-Anne Mengot, cu o durată de 90 de minute. Filmul belgian din 2021 documentează lupta victimelor pentru a obține despăgubiri și pentru a deschide ochii opiniei publice asupra pericolului reprezentat de azbest, material folosit în continuare în numeroase țări. Obiectivul acestuia este de a interzice folosirea azbestului în Belgia și la nivel european.
 • Delta Bucureștiului / The Delta of Bucharest, o altă producție românească din 2022, de 92 de minute, este despre istoria unui loc și energia pe care o emană. Delta Bucureștiului devine un film spațiu în care se materializează toate viețile paralele. Acesta a fost regizat de către Eva Pervolovici.
Foto tiff.ro

Proiecțiile speciale

Printre proiecțiile speciale se numără Maluri/ Riverbanks (2021, 67 minute), în regia Luciei Tăut, o producție din Republica Moldova. După ce, ani de zile, oamenii din satele Vadul Rașcov și Rașcov au comunicat fără opreliști, lucrurile s-au schimbat în urma conflictului armat din martie 1992, după ce Nistrul a devenit granița dintre Republica Moldova și Transnistria. Pelicula prezintă aceste schimbări marcante. 

 

Citește și: FFIR: „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, un altfel de portret istoric

I was not born for war (2020, 70 minute), în regia lui Vladyslav Robski, este un documentar ucrainean în centrul căruia stă Kostya Oborin. Acesta pregătește două persoane cu dizabilități să sară cu parașuta. Niciunul dintre ei nu au mai făcut skydiving, dar Kostya i-a convins să încerce ca metodă de reabilitare și de lărgire a orizonturilor.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe, organizat de Asociaţia Mioritics şi Asociaţia Râşnov Society.

 

1
Georgiana Cilian
Sunt o persoană curioasă și optimistă, căreia îi place să ajute și să se implice în diferite proiecte. Prietenii mă știu ca fiind o persoană creativă, asumată și o bună ascultătoare. Sunt o mare fană a cărților, în special cele de beletristică sau de ficțiune istorică. Îmi place să mă uit la filme sau seriale, limbile străine și psihologia.