Cover fARAD
Sursă foto: www.farad.ro

fARAD | Festivalul Internațional de film documentar, ediția a zecea

fARAD (22-26 noiembrie, Cinema Arta, Arad) aniversează zece ani de existență cu un program special, sub genericul „Om bogat, om sărac”. Din program fac parte o gală a filmului documentar românesc, evenimente atractive, parteneriate cu organizații culturale prestigioase și invitați din străinătate și din țară.


Între 22 și 26 noiembrie, Aradul redevine capitala filmului documentar din România. Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții și evenimente speciale sub genericul „Om bogat, om sărac”, alături de invitați speciali și personalități autohtone.

Pe lângă selecția filmelor de anul acesta, festivalul se extinde spre diversele publicuri ale orașului cu o expoziție de postere Milton Glaser în fața Primăriei Arad, un atelier de afiș dedicat graficienielor aspiranți, proiecții de film pentru liceeni, o gală a filmului documentar, discuții cu regizori, scriitori, artiști și intelectuali și nelipsita petrecere de închidere.

Program fARAD
Sursă foto: www.farad.ro

Expoziția Milton Glaser: Art is Work

Primul eveniment special este expoziția de afișe Milton Glaser: Art is Work, realizată în spațiul public în parteneriat cu TypopassageTm și curatoriată de designerul timișorean Ovidiu Hrin. Expoziția poate fi descoperită între 22 noiembrie și 5 decembrie pe platoul din fața Primăriei Arad.

Vernisajul expoziției are loc pe 22 noiembrie de la ora 16:00 cu un tur ghidat de Ovidiu Hrin. În continuarea acestui tur, la Cinema Arta, începând cu ora 19:00, va fi proiectat filmul de deschidere Milton Glaser: A informa și a încânta, urmat de o sesiune de Q&A cu Wendy Keys, regizoarea filmului.

 

fARAD expozitie
Sursă foto: www.farad.ro

 

Tot din seria de evenimente dedicată designului grafic, fARAD găzduiește anul acesta un atelier de afiș pentru elevi și studenți ai instituțiilor de profil din Arad. Atelierul va fi coordonat tot de Ovidiu Hrin și este realizat cu sprijinul Asociația Doar Mâine, care a pus la dispoziție, cu multă generozitate, spațiul de desfășurare.

 

I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare românești post-’89

fARAD va prezenta în premieră I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare românești post-’89. Pentru această aniversare, festivalul a lansat o invitație către comunitatea dezvoltată de un deceniu încoace, pentru a face o ierarhie ad-hoc a celor mai bune zece documentare românești post-’89.

 

Afis Gala fARAD
Sursă foto: www.farad.ro

 

Voturile au fost acordate de cineaștii care au participat la fARAD cu filme în program, sau ca mentori și participanți în laboratorul festivalului. Topul va fi dezvăluit în cadrul Galei de închidere, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator fARAD, ceea ce promite o seară pe cât de informală, pe atât de nonconformistă.

Vor fi prezenți la gală regizori consacrați, documentariști aspiranți, personalități intelectuale din Timișoara și Arad și, mai ales, publicul orașului, care crește de la an la an. Printre invitații speciali se numără Adriana Babeți, Cătălin Lazurca, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici.

 

Salon Insula 42: Documentarul și Literatura

În cadrul fARAD.10 este găzduit și un Salon Insula 42, realizat în parteneriat cu librăria „La două bufnițe”: Documentarul și literatura. Moderatoarele vor conversa cu prozatorul, eseistul și traducătorul Radu Pavel Gheo. Discuția se va purta despre filmul care se află pe primul loc în clasamentu topului realizat cu prilejul Galei.

Salonul va fi introdus de Corina Șuteu și va putea fi urmărit live, luni, 27 noiembrie, de la ora 12:00 pe paginile de Facebook Insula 42 și fARAD.

 

Cover Salon Insula 42 pentru fARAD
Sursă foto: www.farad.ro

 

Despre acest eveniment, inițiatoarea notează: „Se uită scriitorii, oare, la filme? Dar la documentare?! Și dacă o fac, ce poveste țes în jurul felului în care le văd? Literatură și documentar, două moduri de a spune povești despre invențiie și magia realității – de data asta fără imaginile lui Brauner, ci pornind de la provocarea pe care o reprezintă comentariul critic al unui scriitor asupra imaginilor care se mișcă.”

 


Trailerul ediției a zecea se vede aici


Program Cinema Arta

Miercuri, 22 noiembrie

19:00 – Milton Glaser: A informa și a încânta + Q&A Wendy Keys & Ovidiu Hrin

Joi, 23 noiembrie

12:00 – Milton Glaser: A informa și a încânta

18:00 – Pădurea domesticită

20:00 – Pocalul. Despre fii și fiice + Q&A Dana Bunescu

Vineri, 24 noiembrie

12:00 – Milton Glaser: A informa și a încânta

16:00 — 20:15 – Librăria La Două Bufnițe

16:15 – Dealul

18:00 – Generația $

20:15 – Banii. libertatea. Povestea Francului CFA + Q&A Katy Léna N’diaye

Sâmbată, 25 noiembrie

15:00 — 21:30 – Librăria La Două Bufnițe: pop-up

15:00 – Copii & Banii | Cea mai tare seară | Magic City

16:30 – Regina de la Versailles

19:00 – Toată frumusețea și durerea

21:30 – Cesária Évora + Q&A Ana Sofia Fonseca

23:30 — Petrecerea de închidere

Duminică, 26 noiembrie

14:30 – Antreprenor/ precedat de Eleganță

16:30 – Iubirea nu este o portocală

18:30 – I ♥︎ DOC: Cele mai bune documentare românești post-’89

 

Foto film din fARAD
Sursă foto: www.farad.ro

Program Platoul din fața primăriei Arad

22 noiembrie – 5 decembrie: Expoziția de afișe Milton Glaser: Art is Work

Miercuri 22 noiembrie

16:00 — Tur ghidat cu designerul și curatorul Ovidiu Hrin 

Program online

Luni, 27 noiembrie

12:00: Salon Insula 42 | Literatura și documentarul cu Radu Pavel Gheo, Oana Doboși, Raluca Selejan, introdus de Corina Șuteu.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile și evenimentele speciale, în limita locurilor disponibile.

Despre fARAD

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.

Cea de-a 10-a ediție a fARAD este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara, Asociația Doar Mâine și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara, al Fundației Alber și al Asociației Culturale Contrasens.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea

1
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?