Prietenie, bună dispoziție, încredere, dinamism și solidaritate sunt doar câteva atribute care definesc familia Facefood, o cafenea fondată de două tinere cu inițiativă, Ruxandra și Medeea, în urmă cu zece ani, care a rezistat numeroaselor hopuri de care s-a lovit. În prezent, Ruxandra Ivan și Francesco Magaldi sunt cei doi asociați care coordonează tot ce mișcă-n Facefood.
Dacă în urmă cu un an discutam cu Francesco despre cum ții pe linia de plutire o cafenea la început de pandemie, acum am discutat cu el, dar și cu Geanina și Sabrina din echipa Facefood despre cum au evoluat lucrurile.
Unul dintre primele lucruri pe care ni l-a spus Francesco referitor la trecerea anilor este că, dintr-un local mic, Facefood a ajuns să aibă 17-18 angajați. Localul este mai mare, dar și munca diferă. „La început, Facefood era văzut ca un loc altfel, în care cei care veneau se simțeau bine, dar erau priviți oarecum ciudat de restul pentru că se adunau aici. Erau, să zicem, hipsterii din Botoșani. Și a durat puțin până să devenim «realitatea» asta care suntem astăzi și nu neapărat un spațiu mai comercial, ci unul în care vin mai mulți oameni”, a explicat Francesco.
Momentul preferat de la Facefood
Intervievații noștri ne-au vorbit despre momentul lor preferat de la Facefood. „Lucrul favorit cred că este când ne adunăm aici toți. Chiar dacă au trecut zece ani, trăiesc aici este ca și cum ar fi prima zi mereu și nu mă plictisesc niciodată. Deși a devenit rutină, nu-i nimic vechi pentru mine și cred că asta revăd și între oameni, nu-i văd plictisiți”, a răspuns Francesco. Pe de altă parte, Geanina ne-a vorbit de dinamismul din cafenea: „Ce-mi place cel mai mult la Facefood și lucrul meu favorit e că tot timpul suntem la foc continu. Nu sunt momente în care să stăm, mereu ne găsim o ocupație, energie. Nu mă plictisesc, nu e o rutină. Mereu apar chestii noi, interesante”. Concluzia Sabrinei privind caracterul special al cafenelei a fost scurtă și la obiect: „Suntem ca o familie la Facefood”.

Facefood și Francesco nu vor să stea pe margine, ci vor să ia parte și la proiectele sociale din Botoșani. Așa că încearcă să ajute cauze sociale. „Încercăm să ne implicăm in tot ceea ce ni se dă voie”, ne spune Francesco, cu referire la cauzele lor sociale. „Văd un copil crescut fără părinți sau doar cu un părinte și atunci îmi dau seama că e nevoie de cineva, că e nevoie de o parte de dezvoltare personală undeva”, completează Francesco, subliniind faptul că o comunitate poate fi ajutată de la campanii simple de mediu, cum ar fi atragerea atenției când sunt aruncate țigări pe jos, până la zile în care lumea să învețe să mulțumească sau la asigurarea unui loc în care oricine poate veni să vorbească deschis cu persoanele prezente, unde să le fie înțelese problemele.
Cum preferă botoșănenii cafeaua
Una dintre întrebările privind comunitatea a fost cum înțeleg oamenii să bea cafeaua. „Un fel de espresso lung cu lapte, în pahar pentru to go, pe care îl găsești peste tot. La început, era mai toată lumea cu zahăr, acum încep să reducă: espresso și cappuccino”, a fost răspunsul lui Francesco.
Însă, ca orice afacere, a întâmpinat și dificultăți. Francesco ne-a spuns franc că principala problemă de care s-a lovit Facefood a fost reprezentată de corupție: „O să-ți răspund foarte simplu și direct: cred că cea mai mare dificultate este corupția, adică faptul că suntem tratați diferit față de celelalte cafenele. Aici, dar cred că mai peste tot în țară, se împarte lumea în două: cine are relații și cine nu, cine se apleacă către un sistem și cine nu. Și noi, nefăcând asta, am avut o serie de dificultăți pe care le întâmpinăm cam în fiecare zi. Cam asta este cea mai mare dificultate, care nu cred că o să schimbe vreodată, atâta timp cât nu o să se schimbe sistemul în sine”.
Avem o atitudine foarte călduroasă și primitoare, pe care o emanăm atunci când veniți la noi. Familia asta pe care o creăm noi este o familie mare de oameni cunoscuți sau necunoscuți. Toți ne iubim, vorbim, glumim. (Sabrina) |
Eu v-aș sfătui să veniți la Facefood pentru că, și dacă veniți singuri, cu siguranță veți găsi cu cine să vorbiți, să povestiți. Poți veni trist și supărat, dar sigur o să ai cu cine să stai de vorbă. În al doilea rând, o să dați de mine și sigur o să vă fac să zâmbiți, sau, dacă nu, o să vă dea o stare mai bună Laur. Și mai e și cafeaua. Și sigur o să vă placă și vouă, dacă sunteți băutori de cafea. Și în al treilea rând, cred că energia asta bună pe care o dăm tuturor, de asta are nevoie toată lumea și de asta suntem aici, să te ajutăm să îți încarci bateriile. (Geanina)
Autor interviu: David Alexoai
Redactori: Roxana Luncanu, Denis Oniciuc, Alina Sîrbu
Editare: Radu Eremia
Corectură: Iulia Dromereschi
FOTO: Facebook Facefood / Arhivă Francesco Magaldi
Interviu luat pe zoom în 2021. Material redactat și publicat în cadrul opționalului de Jurnalism narativ prin mijloace media, implementat de organizația noastră la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani. Cei patru autori-elevi sunt acum în clasa a XII-a D și urmează opționalul din clasa a XI-a, când au lucrat la acest proiect.
Lasă un răspuns