Dovleac realizat de Andreea în 2021

Fă și tu: Dovleac sculptat pentru Halloween

Din ce în ce mai multe școli din România organizează acum serbări sau activități tematice de Halloween. Această sărbătoare este împrumutată și obiceiurile care o însoțesc la fel. Știu că mulți părinți nu sunt de acord, dar eu zic că ar trebui să vedem mereu latura pozitivă și să lasăm copiii să se distreze costumându-se în personajele lor preferate, și să ne bucurăm alături de ei. Mie îmi place să profit de orice prilej ca să creez decorațiuni cu propriile mâini, iar să sculptezi dovleci pentru Halloween este foarte amuzant.

Pentru cei interesați să încerce să își sculpteze propriul dovleac sau să își ajute copiii să își facă unul, aveți aici un tutorial simplu de urmat.


 

Cum alegem dovleacul?

Dovleacul îl alegem, în primul rând, în funcție de ce vrem să sculptăm în el. Dacă vrem să îl păstrăm mai mult timp, trebuie să aibă coaja lucioasă, portocalie, fără zone moi sau lovituri.

Codița ar trebui să fie de culoare verde închis, maro sau neagră, să fie fermă, să nu fie moale sau veștejită. Cu cât dovleacul este mai greu, cu atât este mai proaspăt și va rezista mai mult timp. Îl poți păstra chiar și la frigider, dacă vrei să te bucuri de el o perioadă mai îndelungată.

Mărimea o alegem în funcție de locul în care îl amplasăm apoi și de modelul ales pentru sculptat. Cu cât dovleacul este mai mare, cu atât ne va fi mai ușor să sculptăm în el. La un dovleac mic, ai nevoie de mai multă îndemânare pentru a decupa detaliile, dar ai avantajul că se curață și se taie mai ușor.

Dovleacul nu trebuie spălat înainte. Dacă ți se pare murdar, îl poți șterge cu un șervețel umed.

 


ÎȚI PLAC PROIECTELE NOASTRE DIY?Dovleacul ales pentru această misiune de Andreea

De ce instrumente avem nevoie?

  • Cuțit. Cel mai probabil veți avea nevoie de două: unul mai mare, pentru a tăia capacul dovleacului, și unul mai mic, pentru a sculpta detaliile.
  • O lingură
  • O cariocă sau un marker

 

CITEȘTE ȘI FĂ ȘI TU: OUĂ DE PAȘTE AMUZANTE

Care sunt etapele?

  1. Schițăm cu un marker fața pe care dorim să o cioplim dovleacului nostru. Eu am ales să fac fața unei vulpici, care este, de altfel, mascota AIVI.
Imagine vulpică desenată cu markerul pe dovleac de Andreea
  1. Tăiem capacul. Dacă etapa de desen poate fi făcută și de către un copil, această etapă trebuie neapărat realizată de către un adult.
Dovleac cu capacul scos
  1. Cu ajutorul unei linguri, scoatem semințele, fibrele și o parte din pulpă.
Dovleac cu capacul scos și miezul scobit
  1. Acum este timpul se decupăm, cu ajutorul unui cuțit, partea desenată. Din nou, acesta este un pas care poate fi făcut doar de către un adult.
Dovleac cu vulpica scobită în coajă

 

Acum putem să mai adăugăm detalii cu carioca, sau chiar putem picta dovleacul. Anul trecut, eu am făcut un dovleac pictat cu tematica Dia de los muertos, care arăta foarte interesant. Folosiți-vă imaginația pentru a crea cel mai original dovleac sculptat!

 

Cum arăta dovleacul sculptat și pictat de Andreea anul trecut

Dar nu uitați să puneți în interior o lumânare care să lumineze frumosul vostru felinar.

 

Cum arată dovleacul la final

Material și fotografii de Andreea Cristea

Creațiile Andreei sunt disponibile pe MAD.Creations. Îi puteți scrie și dacă doriți obiecte personalizate.

Redactare/ layout: Iulia Dromereschi

1
Andreea Cristea
Andreea este biochimistă, dar o pasionează desenul și pictura. Se ocupă de ele în timpul liber, cele câteva ore în care copilul ei doarme, în fiecare zi. Încearcă să scrie despre lucruri care o pasionează, și va fi fericită dacă o citește cineva.