imagine model copac cu mărțișoare
FOTO Andreea Cristea

Fă și tu: Copac cu mărțișoare

La începutul lunii martie, toate fetele (iar în unele regiuni ale țării, și băieții) se bucură când primesc mărțișoare, care simbolizează renașterea naturii și speranța. Acestea se poartă în piept din 1 martie până pe 8 sau 9 martie, sau uneori chiar toata luna, în funcție de tradițiile fiecărei regiuni. Dar pe lângă mărțișorul purtat în piept, un obicei este să porți legat la mână un șnur cu ață albă și roșie, care poate avea sau nu legat un mărțișor de el. Acest șnur se poartă până la finalul lunii.


 

De mică, am fost învățată ca în ultima zi a lunii martie să leg șnurul cu ață roșie și albă, pe care l-am purtat toată luna, de creanga unui copac înflorit. De multe ori mi s-a întâmplat să uit să leg ața într-un copac în ziua de 31 martie, sau ca mărțișorul legat de șnur să îmi placă prea mult și să îmi pară rău că renunț la el.

Nu ar fi minunat dacă am putea avea acasă un copăcel înflorit în care să putem lega șnururile cu mărțișor, și să le colecționăm an după an?

Eu zic ca da.

În acest tutorial vă voi arăta cum ne putem construi propriul pomișor cu mărțișoare.

 

imagine model copac cu mărțișoare
FOTO Andreea Cristea

Materialele de care avem nevoie

FOTO Andreea Cristea

 

-o crenguță sau mai multe, în funcție de cât de mare și bogat vrem să fie copacul. Dacă vrem să facem această activitate împreună cu copiii, aceștia vor fi încântați să meargă afară, în parcuri, să căutați împreună vreascuri. Veți găsi suficiente căzute pe pământ, gata uscate.

-o bucată o polistiren pentru suport

-o foarfecă

-acuarele

-lac

-hârtie colorată

-lipici

 

Cum procedăm

Pasul 1: Facem o gaură în suportul de polistiren, cu ajutorul foarfecii sau cu o crenguță. Fixăm vreascurile în așa fel încât să formăm un pomișor.

 

FOTO Andreea Cristea

Pasul 2: Pictăm copacul. Eu am ales să fac baza trunchiului cu alb și apoi să aplic un strat de lac pe partea de sus, pentru ca pomișorul meu să arate bine cât mai mult timp. Dar puteți opta să vopsiți tot copacul cu alb sau cu orice altă culoare doriți.

Este o etapă foarte distractivă pentru copii.

 

FOTO Andreea Cristea

Pasul 3: Acest pas este opțional. Eu am vrut să decorez și suportul, așa că am făcut iarba din hârtie colorată verde, pe care am lipit-o. Puteți face și floricele, sau îl puteți lăsa simplu.

 

FOTO Andreea Cristea

 

FOTO Andreea Cristea

Pasul 4: E timpul ca pomul nostru să înflorească. Din hârtie colorată, creponată sau chiar din șervețele, faceți multe flori. Eu am ales să fac câteva flori foarte simple din șervețele albe, pentru că am lucrat împreună cu un copil de trei ani și a trebuit să fac ceva potrivit abilităților lui. Dar puteți face și modele mai complexe de floricele, sau le puteți picta. Florile pot fi albe sau roz, sau putem face un copac-curcubeu cu flori multicolore.

 

FOTO Andreea Cristea

Copacul nostru cu mărțișoare este gata. Acum tot ce ne mai rămâne de făcut este să legăm șnururile noastre cu mărțișor de ramurile lui!

FOTO Andreea Cristea

Un material pregătit cu drag de maestra „Fă și tu”, Andreea Cristea

Editare, corectură și layout de Iulia Dromereschi

Hai și tu la atelierul Andreei, la care vei face pas cu pas copacul cu mărțișoare, alături de ea!

1
Andreea Cristea
Andreea este biochimistă, dar o pasionează desenul și pictura. Se ocupă de ele în timpul liber, cele câteva ore în care copilul ei doarme, în fiecare zi. Încearcă să scrie despre lucruri care o pasionează, și va fi fericită dacă o citește cineva.