cover educatiff

EducaTIFF 2022: Artă cinematografică și pasiune

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea dea 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).


Cu o curriculă axată pe dezvoltarea de competențe relevante, opționalul se va desfășura în mod regulat în cadrul unei ore de dirigenție și le va oferi elevilor șansa de a aprofunda elemente de educație cinematografică, de a vedea și analiza filme. 

Profesorii din județul Cluj interesați să descopere structura noului opțional vor avea șansa să dobândească aptitudinile necesare pentru implementarea cursului de educație cinematografică la clasă. Prezentarea opționalului și trainingul dedicat va avea loc luni, pe 20 iunie, de la ora 14:00, la Universitatea Sapientia (Strada Matei Corvin nr.4).

Sus ștacheta
FOTO Film „Sus ștacheta”

Filmele și atelierele EducaTIFF 2022

În paralel, copiii sunt invitați să descopere o colecție de șapte filme dedicate lor, printre care se numără multi-premiatul Loc de joacă/ Playground (r. Laura Wandel), distins în 2021 cu Premiul FIPRESCI la Cannes, documentarul Sus ștacheta!/ Raise The Bar (r. Guðjón Ragnarsson), despre o echipă de basket formată numai din fete, dar și Sonata (r. Bartosz Blaschke), despre visuri care par imposibil de îndeplinit, dar care devin realitate. 

Selecția continuă și cu Vara când am învățat să zbor/ How I Learnd To Fly (r. Radivoje Andric), un film fermecător care urmărește tranziția de la copilărie către etapa adolescenței. Acesta va avea și două proiecții cu subtitrare în limba ucraineană și acces liber pentru comunitatea refugiată în Cluj-Napoca.

Vara când am învățat să zbor
FOTO: Film „Vara când am învățat să zbor”

Pe 22 și 23 iunie, adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani sunt invitați să facă primii pași în lumea jurnalismului cultural, alături de Iulia Dromereschi. În prima zi, fondatoarea AIVImedia.hub îi va invita să parcurgă întregul proces necesar redactării unei cronici de film. A doua zi, participanții vor avea șansa să realizeze un interviu-portret cu o personalitate culturală. Vor fi selectați 10 participanți/ zi, iar înscrierile se fac completând acest formular.

Conf de Ed Media si Cinema - Nicu Cherciu
FOTO: Conferința de Educație Media si Cinema (c) Nicu Cherciu

Joi, pe 23 iunie, de la ora 16:30, pasionații de efecte speciale îl vor cunoaște pe Robert Tatoi, unul dintre cei mai apreciați creatori de conținut video de la noi din țară, care va susține un Masterclass VFX, adresat exclusiv adolescenților cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Vor fi aleși 15 participanți, iar înscrierile se fac completând acest formular. 

Vineri, pe 24 iunie, artista Agata Tabacu va susține un Atelier de Animație Cut Out (tehnica  animației stop-motion), dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, iar sâmbătă, pe 25 iunie, aceeași tehnică de animație va fi predată categoriei de vârstă 12-14 ani. Atelierele sunt gândite pentru 10 participanți / atelier, iar înscrierile se fac completând acest formular.

 

EducaTIFF - TIFF2022
Afiș oficial EducaTIFF @TIFF2022

Înscrierile se pot face până pe 15 iunie. Accesul la atelierele EducaTIFF 2022 este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune va fi unul dintre partenerii de anul acesta ai EducaTIFF, prin intermediul programului AIVImedia.hub. Ne vedem curând la Cluj!  

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

2
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.