„Dragoste la foc mic” – despre dragoste și mâncare, cu Juliette Binoche și Benoît Magime

Dragoste la foc mic are premiera în cinematografe din 23 februarie și este distribuit  în România de Independența Film. Distribuirea se bucură de sprijinul Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.


Dragoste la foc mic

O poveste încântătoare și senzuală despre dragoste și mâncare, care te va face să salivezi pe parcursul întregii vizionări. Dragoste la foc mic/ La passion de Dodin Bouffant  (r. Tràn Anh Hùng), cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, ajunge în cinematografele din România din 23 februarie. Este distribuit de Independența Film. Filmul a fost catalogat de majoritatea publicațiilor străine drept cel mai bun food porn al anului.

 

 

Eugenie (Juliette Binoche), o bucătăreasă fără egal, a lucrat pentru celebrul gurmand Dodin (Benoît Magimel) în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, practica gastronomiei și admirația reciprocă s-au transformat într-o relație romantică.

Legătura dintre ei dă naștere unor feluri de mâncare, unul mai delicios decât altul, care îi surprind până și pe cei mai iluștri bucătari ai lumii. Însă lui Eugenie îi place libertatea și nu și-a dorit niciodată să se căsătorească cu Dodin. De aceea, el decide să facă ceva ce nu a mai făcut până acum: să gătească pentru ea.

Criticii de film avertizează: nu vedeți noul film francez Dragoste la foc mic pe stomacul gol!

 

 

Dragoste la foc mic a avut premiera la Cannes cu titlul The Pot-au-Feu, numit după unul dintre felurile de mâncare centrale din film, compus din carne și legume fierte la foc mic. În franceză, totuși, titlul lungmetrajului care i-a adus lui Tràn Anh Hùng premiul pentru cea mai bună regie pe Croazetă este La Passion de Dodin Bouffant. Este și titlul romanului din anii ‘20 după care a fost adaptat. Acesta are ca personaj principal un gurmand inspirat de scriitorul culinar francez Jean Anthelme Brillat-Savarin, care a dat numele unui celebru fel de brânză.

Tràn Anh Hùng, regizor și scenarist francez de origine vietnameză, a lucrat la acest film mai bine de șapte ani și a colaborat cu istoricul culinar Patrick Rambourg, precum și cu renumitul chef Pierre Gagnaire. Deținător al unui restaurant în Paris de trei stele Michelin, Gagnaire oferă în fiecare iarnă clienților săi o interpretare de lux a preparatului clasic și reconfortant pot-au-feu, element central al intrigii din film.

 

 

Cu ajutorul acestora și ținând cont de perioada în care se întâmplă acțiunea filmului, Tràn Anh Hùng a adus pe marele ecran feluri de mâncare clasice, perfect comestibile. Acestea au necesitat pregătiri de anvergură pentru echipa de producție.

Pentru a reda cât mai fidel mișcările din bucătărie pe ecran, Gagnaire a gătit pentru Tràn timp de cinci zile. Pentru prepararea celebrului pot-au-feu și filmarea acestuia în diferite stadii de pregătire au fost folosite 40 de kilograme de carne. Alături s-au servit legume care să arate ca cele din secolul XIX: „Nu la fel de frumoase ca cele de azi, nu au forma aia impecabilă și sunt pline de pete, spune Tràn Anh Hùng.

 

 

Actorii continuau să mănânce chiar și după ce terminam cadrul, iar echipa pleca mereu acasă cu mâncare la pachet”, spune acesta. „Am fost nevoiți să filmăm câteva cadre cu aceștia descheiați la nasturi, căci nu mai încăpeau în costume”.

Vezi programul aici!


Comunicat adaptat de Ioana Stănișor

Editat de Iulia Dromereschi

1
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.