Dagă Evan Hansen
FOTO Ioana Micu

CĂRTICEALĂ | Dragă toate lucrurile prin care trec –

Ai nevoie de o carte care să te scoată din reading slump? Dragă Evan Hansen. O lectură rapidă, cu mesaj puternic? Dragă Evan Hansen. O carte inspirată dintr-un musical care, din 2021, e și film? Ați ghicit, Dragă Evan Hansen!


Cartea reprezintă colaborarea unui autor, Val Emmich, cu producătorii musicalului, Benj Pasek și Justin Paul, care s-au ocupat de coloana sonoră, și cu Steven Levenson, scenaristul. A apărut în străinătate în 2018 și la noi în 2019, la editura Storia Books. 

Conceptul pe care se bazează este simplu, Evan, protagonistul, trebuie să-și scrie o scrisoare în fiecare zi. Una dintre scrisori pornește toată acțiunea, provocând un butterfly effect, iar alegerile pe care le ia sunt strict legate de această pagină de hârtie. Romanul se concentrează pe dezvoltarea personală a lui Evan, dar nu este scris plictisitor, ci dimpotrivă, m-am găsit citind o bună parte din el într-o zi, lucru pe care nu l-am mai reușit de mult timp. 

Dragă Evan Hansen
FOTO Ioana Micu

Din punct de vedere al personajelor, nu mi s-au părut cele mai complexe, probabil și pentru că accentul este pe protagonist și pe încă o persoană care a jucat un rol foarte important în carte, Connor. Cu toate acestea, evoluția lui Evan a fost incredibilă, în special pentru că nu a fost una lină, fără coborâșuri, ci plină de suspans și periculoasă. Maturizarea sa a fost dificilă; e singurul mod prin care o pot descrie. A întâlnit multe obstacole, iar fiecare dintre ele însemna o decizie. De asemenea, pentru un adolescent cred că a procedat corect și greșit în același timp. Da, ar fi putut să scape din situația prezentată în carte, mult mai ușor, însă nu ar fi ajuns aceeași persoană precum cea de la finalul cărții.

Connor și Evan au o relație tumultoasă, instabilă, care se transformă pe durata cărții și care este, în sine, esența cărții, dar și un pretext de care Evan se folosește. Nu pot oferi mai multe detalii fără a da spoilere, așa că mă opresc aici. Pentru cei care ați citit cartea, vă aștept să discutăm în amănunt vineri, pe 21 ianuarie, la ora 19:00, la clubul de carte Storia Book Quest #19, organizat de Jules în numele asociației și susținut de editura Storia Books

Unul dintre lucrurile care m-au surprins a fost cât de reale erau personajele. Din primele pagini, m-am regăsit în Evan, iar romanul a ajuns un fel de comfort read. Mai mult, cred că finalul a fost fix ceea ce trebuia. M-a lăsat cu un sentiment de satisfacție și pace interioară, principalul motiv fiind acela că aș fi procedat la fel. Pe de altă parte, stilul de scriere nu a fost extraordinar, nemaivăzut, magic, dar cred că acesta era și scopul. A exprimat atât de multe într-un limbaj accesibil oricui. Încă un lucru care m-a deranjat a fost ritmul cărții. Am avut momente în care a fost ori destul de plictisitoare acțiunea, ori previzibilă sau repetitivă, ceea ce m-a determinat să îi dau 3.75⭐/5. 

Dragă Evan Hansen
FOTO Ioana Micu

Un detaliu care mi s-a părut interesant a fost să ascult musicalul (apărut în 2015), după ce am citit cartea, și să asociez fiecare melodie părții respective. Recunosc că am avut un șoc când am realizat că unele versuri se regăsesc în carte, în aceeași formă. Mi-a creat un sentiment de bucurie, chiar dacă nu am putut identifica sursa acestuia.

Așadar, tot ce mai pot face este să vă recomand Dragă Evan Hansen, un roman care vă va rămâne în minte. Mai ales dacă aveți chef de o poveste despre maturizare și despre înțelegerea puterii pe care o au deciziile și a modului cum te comporți în viață.


ioana micu portret

Recenzie scrisă de Ioana Micu (departamentul #cărticeală)

Editată de Diana Hîncu (coordonatoare dpt. #cărticeală)

Corectură de Iulia Dromereschi

2
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.