Cartierul supraviețuirii FOTO captură IMDB

Dragă Diana… (01)

Dragă Diana,

S-a terminat de ceva timp vacanța și sperăm că ai avut ocazia să te relaxezi puțin și să mai vizionezi un film, două. În cazul în care, totuși, rămâi în pană de idei, avem niște sugestii pentru tine. Noi, cei din #cinematics (și nu numai), am făcut brainstorming și am încercat să găsim câteva filme și seriale despre care credem că ți-ar plăcea.

Azi ne-am gândit să îți scriem despre trei filme străine.

Prima recomandare este Battle Royale (2000), un film japonez, în regia lui Kinji Fukasaku. Titlul original este Batoru rowaiaru pentru că, așa cum probabil știi, în japoneză nu se pronunță litera „l” și nici consoanele neînsoțite de vocale. Evident, există și manga, dar și joc video. Unii spun că Jocurile foamei ar fi fost inspirate din acest film, alții afirmă că autoarea ar fi plagiat. Te vom lăsa pe tine să decizi, ideea este că există destul de multe elemente comune.

Battle Royale FOTO Captură IMDB

A doua recomandare vine din Buenos Aires, cu titlul Sidewalls (2011), în regia lui Gustavo Taretto, titlu original – Medianeras. Este un film chill, în care nu se întâmplă foarte multe. Două persoane din Buenos Aires, care nu se cunosc, se îndrăgostesc. Nu este neapărat un film de dragoste, cât unul care abordează teme dificile, precum sănătatea mentală, singurătatea, cum depășești anumite momente mai grele sau modul în care încerci să îți trăiești viața din plin.

Medianeras FOTO Captură IMDB

Ultima recomandare pe ziua de azi este Cartierul supraviețuirii (2021), în regia lui Can Ulkay, titlu original – Kagittan Hayatlar. Este un film turcesc pe care îl poți viziona pe Netflix. Este vorba despre un cartier-mahala, unde cea mai productivă afacere, pe lângă cea a drogurilor, este colectarea cartoanelor și a sticlelor de pe jos și vânzarea lor contra unei sume foarte mici de bani. Fiecare personaj are o poveste emoționantă despre cum a fost abandonat, ajungând să trăiască pe străzi, iar finalul este imprevizibil și neașteptat.

Acestea au fost recomandările noastre pentru astăzi. Sperăm că te-am făcut curioasă și așteptăm răspunsul tău, însoțit de feedback, după ce reușești să le vizionezi.

Cu drag,

Colegii tăi din #cinematics (și nu numai)

P.S. Pentru data viitoare am pregătit alte recomandări, cu un musical, cavaleri și un supererou imaginar.


Rubrică pregătită de Sorina Sfreja-Nemeș

3
Sorina Sfreja-Nemeș
De când mă știu, am fost înconjurată de cărți. Aveam acasă o bibliotecă imensă, de la Proust, Hugo, Dostoievski, la Marchizul de Sade. Una dintre cele mai vii amintiri o am de pe la 12 ani, stând la lumina slabă a becului din bucătărie, lângă sobă, și citind până la unu noaptea David Copperfield. Cred că de la asta mi se trage și miopia.