Documentarul regizat de Marie-Claire Javoy și Dominique Mesmin ne prezintă parcursul celebrei trupe rock AC/DC. Acesta se concentrează pe frații Young, și ne ajută să observăm schimbările prin care a trecut trupa, atât din punct de vedere muzical, cât și personal.
Filmul despre AC/DC apelează la o structură destul de clasică. Sunt prezentate imagini de arhivă, preluate din concerte, și interviuri cu persoane relevante pentru conturarea unei imagini mai clare asupra subiectului. Deși durata sa este de doar 50 de minute, regizorii au făcut o treabă bună în privința dozării informațiilor și au reușit să creeze o experiență relaxantă și plăcută.
Filmul face parte din selecția festivalului DokStation și oferă ocazia perfectă pentru a afla mai multe lucruri despre una dintre cele mai influente formații rock.
Trupa AC/DC a fost fondată în anul 1973, în Australia, de către frații Young: Malcolm, Angus și George. Primul solist a fost Bon Scott, care a fost înlocuit de Brian Johnson după moartea sa din anul 1980. Filmul AC/DC: Forever Young parcurge procesul de înființare al trupei și evoluția ei, în special după ce au părăsit Australia și s-au mutat în Marea Britanie.
Personal, știu doar câteva melodii de la AC/DC: evident, cele mai populare piese ale lor, precum Back in Black, T.N.T sau Highway to Hell. Documentarul în discuție are scop informativ și este perfect pentru fanii mai noi sau pentru persoanele care vor să afle mai multe despre, probabil, cea mai populară formație rock din toate timpurile.
Dacă îți place ce scriem
ne poți susține cu o cafea virtuală!
Cei trei frați care au schimbat lumea muzicală
George, Malcolm și Angus Young s-au născut în Glasgow, Scoția, dar s-au mutat împreună cu familia în Australia. George Young a făcut parte din trupa Easybeats, care, după cum se menționează în documentar, a pus Australia pe hartă. Mai aflăm din film și că majoritatea membrilor AC/DC au decis să se alăture trupei datorită lui George.
Totuși, nu sunt neglijați nici ceilalți membri, precum Bon Scott sau Brian Johnson, doar că sunt mai degrabă amintiți. Așa că nu se pune neapărat accentul pe viața lor. Aș fi apreciat dacă ar fi intrat în mai multe detalii despre anumite subiecte, precum schimbările dese de lineup, lucru care pe mine mă fascinează, sau membrii originali ai trupei.
În interviuri putem vedea și foști membri ai formației. Aici vorbim despre Mark Evans, basist din 1975 până în 1977 și Chris Slade, toboșar din 1989 până în 1994 și din 2015 până în 2016. Un alt lucru pe care l-am apreciat a fost faptul că au intervievat și unul dintre managerii formației. Michael Browning a lucrat cu AC/DC din 1974 până în 1979. Consider că aceste interviuri au adus o doză de autenticitate filmului și am apreciat asta.
CITEȘTE ȘI Rock-ul anilor ’70-’90 este prezent și în viața adolescenților de astăzi
Durata de doar 50 de minute a filmului prezintă atât un avantaj cât și un dezavantaj. Avantajul este că poate fi strecurat cu ușurință în programul oricui și constituie o sursă bine structurată de informații. Pe de altă parte, ar fi putut explora mai multe teme dacă ar fi avut o durată ceva mai mare.
Totuși, dacă nu ești neapărat un mare fan al trupei, dacă abia ai început să îi asculți sau dacă pur și simplu vrei să afli mai multe informații despre ei, prezentate într-un format accesibil, recomand acest film ceva mai scurt, dar suficient de cuprinzător.
CUMPĂRĂ BILET LA PROIECȚIA DE DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE
Cronică de Carla Pantilie (departamentul #cinematics)
Editare și layout de Briana Lupea
Corectură de Iulia Dromereschi
2 comentarii