FOTO Alecsia Dima

Diversitate în dragoste, deviza Storia Books

Pe 14 februarie, editura Storia Books a postat un mesaj foarte simpatic despre cărțile publicate care au adus în viețile cititorilor și cititoarelor multe personaje inedite, implicate în povești de (ne-, anti-)iubire care mai de care mai diverse.

Vă îndemnăm deci să ne amintim împreună de cărțile din postarea lor, pentru că toate (cu o excepție notabilă – dar mai multe despre ea, spre final) au fost deja discutate la Storia Book Quest. În fond, tot este mâine 24 februarie și avem din nou motiv calendaristic să vorbim despre iubire…a în cărți.

Ce este Storia Book Quest

O inițiativă aparținând Iuliei Dromereschi (Jules), traducătoare și jurnalistă, coordonatoarea m.hub. În mai 2020, ea și-a dorit foarte mult să pornească un club de carte lunar, în care să discute despre aparițiile din colecția Storia Plus. Clubul a prins – la fel ca toate cluburile organizate de noi – și astfel a continuat și cu apariții din Young și chiar Middle Grade (o ediție specială, unde am povestit despre Nix cel afurisit cu Cristina Munteanu).

Poză cu Heartless
FOTO Teodora Ciubotaru

Mai multe despre cum se poate desfășura un club SBQ a scris Alexandra; și, cu asta, am acoperit și prima dintre cărțile din teanc, Heartless adică. Un retelling după Alice în Țara Minunilor/în Țara Oglinzilor – carte pe care, de altfel, o vom discuta în engleză la prima ediție a clubului Let’s Hook on a Book, de pe 3 martie. Spoiler alert! 

Aici aveți un intake pro/con, scris de Diana & Teodora

Amândoi mor la sfârșit nu mai are nevoie de nicio prezentare, pe de altă parte. Cronica Denisei a strâns peste o mie de vizualizări și încă este vizitată zi de zi. Cartea a fost pomenită de Jules într-o intervenție televizată din decembrie 2021, în care a fost întrebată despre cele mai citite sau iubite cărți ale anului. Coperta a „ținut” fundalul o parte din intervenția ei, și pentru noi, cei și cele care credem în Young Adult și în valoarea literară a genului, a însemnat ceva.

Cum arată un padlet după un SBQ

Cuvinte în albastru intens (despre care a scris Diana) este altă carte pe marginea căreia am povestit la unul dintre cluburile noastre. Cam așa arată un padlet după discuțiile de la club:

Made with Padlet

Care este momentul vostru preferat din carte?

„Cred că momentele mele preferate se rezumă la schimbul de scrisori dintre Cal și George și cel în care cred că Henry, dacă nu mă înșel, spune Suntem cărțile pe care le citim și lucrurile pe care le iubim. Fantomele noastre se ascund în lucrurile pe care le lăsăm în urmă.”

 

Despre Tweet Cute, sau Romeo și Julieta în era digitală, a scris Vivi. Ne amintim și-acum cu drag de clubul la care am vorbit despre cartea asta, fiindcă știm c-a participat și traducătoarea, Ionela Chirilă, și fiindcă i-am spus de nu știm câte ori că ni s-a părut o lectură foarte lejeră și binevenită, cu toate că nu puteam afirma că nu aborda subiecte dificile, de impact. Dacă vreți să citiți despre aplicații, identități secrete și un război mediatic pe canalele de social media, asta-i cartea potrivită!

Credem cu tărie în diversitate!

Avem o școală de vară care schimbă total viața unei adolescente pasionate de dans. Pentru carte, avem două păreri: a unei adolescente (Alecsia) și a unei persoane adulte (Rodica).

Avem o carte în care iubirea dintre adolescenți e diferită, iar finalul poate părea neașteptat. Inimi chimice, în viziunea lui Isabell, aduce multe prilejuri de a-ți pune întrebări și de a decide ce înseamnă fericirea pentru tine, și unde tragi linia între o relație benefică și una care nu este așa.

Inimi chimice
FOTO Isabell Smărăndoiu

În sfârșit, nu putea exista diversitate fără iubirea dintre două ființe care provin de pe tărâmuri diferite. Dacă vă încântă poveștile cu tot ce se identifică prin fey (zâne), cu siguranță Vraja corbilor este o carte potrivită. De altfel, Cristina vă povestește aici ce i-a plăcut și v-o recomandă cu tot dragul.


umbrele care ne despart storia book quest instagramAm făcut și clubul cu numărul 20

Vă spuneam că vă pregătim o nouă ediție SBQ. A fost vorba despre cea dedicată romanului Umbrele care ne despart (Tricia Levenseller), tradus în limba română de Simona Ștefana Stoica. Ați putut să vă alăturați discuției folosind linkul de zoom din evenimentul de pe Facebook. Mai mult, am publicat și o recenzie, iar clubul a scos scântei!

Curând vom publica și padletul, pe care-l puteți completa și voi aici.

4