„Dezonoare” de Awais Khan

„DezOnoare” de Awais Khan. Supraviețuire feminină în realitatea crudă

„DezOnoare”, de Awais Khan, roman apărut recent în limba română la Editura Tritonic, spune o poveste cutremurătoare despre supraviețuire și realitatea dură în care trăiesc unele femei din ziua de azi.


 

O poveste despre curaj și reziliență

Deși este o operă de ficțiune, subiectul cărții, respectiv flagelul crimelor în rândul femeilor în numele onoarei, este cât se poate de real. În fiecare an, în Pakistan, sute de femei sunt ucise pentru „onoare”. Conceptul de încălcare a onoarei este însă foarte vag și poate însemna orice: de la sarcina în afara căsătoriei la refuzul unei femei de a se căsători cu cineva pe care nu-l place. Uneori, este simpla căutare a unui loc de muncă.

Migrând de la adâncurile Pakistanului rural, afectat de sărăcie și fervoare religioasă, la străzile periculoase ale supraaglomeratului Lahore, „DezOnoare” este o poveste despre familie. Vorbește despre spiritul de neînfrânt al iubirii în multe dintre formele sale. Este o poveste despre curaj și reziliență, când totul pare pierdut, și despre focul nestins care luminează lupta unei tinere femei pentru schimbare.

 

Citește și recenzia Melissei despre Twisted Love

Un roman despre curaj, familie și sensul iubirii

„DezOnoare” de Awais Khan

O tânără sfidează convențiile într-un mic sat din Pakistan, cu rezultate devastatoare pentru ea și familia ei. „DezOnoare” este un roman uimitor despre curaj, familie și sensul iubirii, atunci când totul pare pierdut.

În micul sat pakistanez al Abidei, în vârstă de 16 ani, există reguli străvechi după care femeile trăiesc, care au în centru onoarea familiei. Însă spiritul adolescentei este sfidător, iar ea tânjește să își facă un cămin cu bărbatul pe care îl iubește.

Când se întâmplă neimaginabilul, Abida se confruntă cu aceeași soartă ca alte tinere care au ales alianțe inacceptabile – moartea sigură și publică. Cuprinsă de o hotărâre feroce de a se opune la tot ceea ce știe că este greșit în societatea în care s-a născut, și ajutată de tatăl său devotat, Jamil, ea scapă în Lahore și apoi dispare.

Tatăl său devotat, Jamil, pleacă la Lahore în căutarea Abidei – un oraș în care prejudecățile care domină satul lor iau o formă nouă și înfricoșătoare – iar tatăl și fiica ajung să fie prinși într-o lume din care s-ar putea să nu mai poată evada.

Despre Awais Khan și Bogdan Hrib

Portretul lui Awais Khan.

Awais Khan este scriitor și editor. Locuiește în Lahore. Absolvent al Universității din Western Ontario și al Universității Durham, a studiat Creative Writing la Faber Academy din Londra.

 

„Îi sunt atât de recunoscător lui Bogdan Hrib de la Tritonic Books pentru publicarea cărții „DezOnoare”. Am avut privilegiul de a-l întâlni la Târgul de Carte de la Londra în 2022 și, încă de la început, a fost extrem de pasionat de carte. Îmi place modul în care a publicat-o în România, cu fast și stil.

Este o bucurie să știu că atât de mulți oameni din România citesc cartea și descoperă lucruri despre Pakistan. Literatura poate fi educativă, dar poate fi și transformatoare, iar din recenziile pe care le primesc de la cititorii din România, pot să observ că „DezOnoare” le-a schimbat semnificativ percepția despre Pakistan și i-a făcut să fie mai conștienți de ceea ce se întâmplă în alte părți ale lumii.”, a spus Awais Khan.

Un roman greu de digerat, cu adevăruri greu de acceptat în secolul XXI. Un roman scris cu un deosebit simț al detaliilor, care ascunde o documentare extrem de atentă și adâncă. Awais Khan spune o poveste adevărată despre onoarea înțeleasă într-un sens imposibil de cuprins, dar o poveste despre iubire, prietenie și speranță, pentru că, în cele din urmă, ele salvează umanitatea” –  Bogdan Hrib, scriitor.

 


Awais Khan a fost premiat pentru lucrări mult apreciate de critici, precum In the Company of Strangers și „DezOnoare”. Drepturile audio pentru In the Company of Strangers au fost achiziționate de Isis Audio și publicate în 2021. Drepturile de film/ TV au fost achiziționate de către Pikchur TV. Filmările urmează să înceapă în 2024.


Comunicat adaptat de Ioana Stănișor

Corectură de Iulia Dromereschi

2
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.