FOTO Carina Ezaru

Destinații ieșene: Hai „la steag”!

Dacă ești din Iași, probabil ai trecut cel puțin o dată pe lângă steagul din Podu Roș, sau măcar l-ai văzut din depărtare, în timp ce erai prin centru. Poate ai trecut și prin parcul în care se află, cel de vizavi de Sala Sporturilor, deși probabil nu i-ai acordat prea multă atenție.

Parcul se numește „Regina Maria a României”, deși mie îmi place să îi spun „Parcul de la steag”. Drapelul are 41 de metri, iar noaptea arată și mai impozant decât în timpul zilei, fiind luminat, ca un punct de reper în orașul întunecat.

hai la steag foto drapel parc
FOTO Carina Ezaru

Totuși, acolo nu a fost mereu un steag. Acesta a fost amplasat abia în 2018, cu ocazia Centenarului. Parcul există, însă, de multă vreme. Parcul de la Sala Sporturilor, cum obișnuiam să îi spun înainte de amplasarea bine-cunoscutului drapel, este unul de care mă leagă foarte multe amintiri. Mergeam acolo de când eram foarte mică, împreună cu părinții sau cu bunica. Pe atunci, arăta foarte diferit și nici nu îmi imaginam cât de mult s-ar fi putut schimba peste ani. În centru, acolo unde acum este steagul, era o fântână arteziană care nu a funcționat niciodată, înconjurată de multe tufe de trandafiri rozalii.

Amintiri din parcul „de la steag”

Am câteva amintiri foarte limpezi care mi-au rămas în minte, una dintre ele fiind cu mine, în mijlocul verii, lângă trandafirii în plină floare, făcând baloane de săpun, care erau apoi purtate de vânt până se spărgeau în spinii trandafirilor. Alta este cum mă jucam de-a v-ați ascunselea printre copaci, împreună cu mai mulți copii.

Acum, zece ani mai târziu, copiii încă merg acolo să se joace, dar nu este un parc destinat îndeosebi acestora. Zi de zi vin oameni ca să stea pe bănci, la umbra brazilor, și să se relaxeze. Eu obișnuiesc, mai ales vara, să trec pe acolo, pe seară, și să citesc pe o bancă sau la rădăcinile vreunui copac. Am amintiri foarte frumoase împreună cu personajele despre ale căror aventuri am aflat stând pe o bancă, în „Parcul de la steag”.

Un personaj din lecturile mele a fost și Nix. Aflați mai multe despre el de aici.

parcul de la steag iarna
FOTO Carina Ezaru

Pentru mine, acest loc reprezintă și un reper pe care îl ofer, atunci când am ocazia: atunci când trebuie să stabilesc o întâlnire cu prietenii, le zic „Hai să ne vedem la steag”, căci de acolo e foarte ușor să pornești oriunde. Parcul e la cinci minute de mall-ul Palas și la 15 minute de Iulius Mall, deci e un loc cât se poate de central.

Însemne ale regalității

Pe 25 octombrie, anul aceasta, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea majestății sale, Regele Mihai I, a fost dezvelit bustul suveranului, realizat din bronz, lângă steagul semeț. De asemenea, toată zona respectivă poartă numeroase însemne ale regalității. „Parcul Regina Maria a României” se află lângă bulevardele „Regele Ferdinand I al României” și „Regele Mihai I al României”, situate pe o parte și pe alta a râului Bahlui.

bustul regelui mihai i din iasi
FOTO Carina Ezaru

Când mai treceți prin centru, recomand măcar să intrați în „Parcul de la steag” și poate să stați câteva minute pe o bancă. Eu îl traversez aproape zilnic, fiind în drumul meu, și am avut ocazia să observ parcul în toate perioadele anului. Vara, aleile de sub copaci sunt ca o oază de umbră, ca să te odihnești pentru câteva clipe. Toamna, când frunzele sunt îngălbenite, peisajul te invită să stai acolo cu orele și este perfect de capturat ca fundal pentru postările din social media.


Un material și fotografii de Carina Ezaru (redacția #iasi)

Editare: Iulia Dromereschi

2
Carina Ezaru
Dintotdeauna mi-a plăcut cititul, iar de peste trei ani citesc serios, de când am pornit și contul de bookstagram. Pe lângă citit, mai când uneori la chitară, sunt pasionată de istoria modei și fotografie și mai scriu uneori câte ceva. Îmi place să mă documentez mult despre subiectele de interes.