Cum să dai viață personajelor preferate din Star Wars

Interviu cu Bogdan Ionescu, colecționar de Lego

Bogdan s-a alăturat de curând echipei noastre și ne ajută pe partea de fotografie și graphic design. Este fotograf de meserie și, când nu apasă pe declanșator pentru a pune într-o lumină favorabilă produsele prezentate, creează povești folosind seturile de Lego din colecția sa.


De ce tocmai Lego?

Am avut Lego de când eram mic și îmi înnebuneam părinții să îmi mai cumpere Lego, dar nu erau seturi originale, ci copii vândute la chioșcurile de ziare. Le-am păstrat până acum vreo opt ani, când mama a considerat că nu mai avem nevoie de ele. Eu nu mă mai atinsesem de ele de foarte mult timp și ocupau spațiul degeaba, iar mama le-a dat altor copii care s-au bucurat de ele. M-am jucat destul de mult cu ele, dar nu țin minte să îmi fi plăcut în mod special.

La un moment dat, acum patru ani, când eram în Auchan, am trecut din pură curiozitate pe la rafturile cu Lego. Era perioada în care apăruse Star Wars Episodul VII și eram în priză. Tocmai revăzusem celelalte episoade și era ceva nou și interesant pentru mine. Așa că am trecut pe la rafturile cu Lego și am găsit un Battle Pack cu Star Wars. Mi s-a părut draguț și l-am luat. Am zis ca pot să îl țin ca „bibelou” pe birou. 

Ce este un Battle Pack?

Battle Pack-urile sunt seturi mai ieftine, care conțin patru figurine pentru a construi o armată. Am aflat asta mai târziu, când pentru mine au început să valoreze mai mult figurinele decât setul în sine. A fost primul meu set Lego adevărat și singurul timp de câteva luni, până când am început să cumpăr din ce în ce mai multe.

Fotografie realizată de Bogdan Ionescu pentru @legoproject66

 

Cum ți-a venit ideea să îmbini cele două pasiuni ale tale: fotografia și colecționarea de Lego?

Ideea mi-a venit de la prietena mea. Inițial, când a văzut că încep să cumpăr Lego ca un copil, a încercat să mă convingă că nu am ce face cu ele. Eram atât de entuziasmat de ele și mai pusesem ochii pe alte seturi. Nu voiam să mă limitez la câteva. Când și-a dat seama că o să cumpăr în continuare mi-a propus să fac ceva creativ sau constructiv cu ele. 

La vremea respectivă mi s-a părut interesant să fotografiez figurinele ca pe niște personaje în poveștile mele. La îndemnul ei și al câtorva prieteni am creat pagina de Instagram Project 66 (@legoproject66). Ulterior, am aflat că de fapt sunt mulți oameni care fac asta, inclusiv în România.

Ce reprezintă numele paginii de Instagram și care sunt temele pe care le abordezi în fotografiile tale?

Din punct de vedere al conotației, pot spune că numele paginii este o alegere tristă, deoarece face referire la Ordinul 66 din Star Wars care a însemnat căderea Republicii și exterminarea tuturor cavalerilor Jedi. Nu am avut în minte o semnificație anume, dar am pornit de la ceva legat de Star Wars, un eveniment care m-a impresionat. 

Temele abordate în fotografii au fost în principal legate de Star Wars. Apoi am cumpărat seturi și cu alte tematici, iar temele principale pe care le abordez acum sunt și din Marvel (un alt univers care mă fascinează și îmi place foarte mult).

Cum realizezi fiecare fotografie? Te gândești întâi la poveste sau faci povestea după ce pozezi?

La început mergeam pe ideea „hai să vedem ce iese”. Alegeam niște figurine care îmi plăceau mai mult și vedeam eu. Asta pentru că nici nu știam exact unde vreau să ajung și ce vreau să fac. Acum, de fiecare dată când am o idee nouă, mi-o notez pe un board în Trello și am notate acolo idei de poze sau idei pentru teme de poze, și tot așa.


Hint: Nu știi ce este Trello și cum se folosește? Curând vei putea urmări pe canalul nostru YouTube un tutorial realizat de voluntarii noștri.


Ce planuri de viitor ai pentru acest proiect?

Nu am știut niciodată ce vreau cu adevărat să fac cu acest proiect. Inițial, am început să postez așa cum pune cineva poze din vacanță pe contul personal. Apoi, mi s-a pus întrebarea despre direcția în care vreau să o ia pagina: dacă vreau să vând ceva, dacă vreau să transmit un mesaj. Am avut niște încercări cu Patreon, dar nu m-am dedicat cu adevărat, însă pagina m-a ajutat foarte mult să-mi dezvolt stilul și cunoștințele de fotografie. 

În urma unui proiect de la masterat, în care am făcut o strategie pentru contul Lego, am primit un feedback foarte bun și acum una dintre colegele din echipă se ocupă de partea de copywriting. Pe viitor sper să găsesc și o formă de monetizare a proiectului pentru a-mi susține cheltuielile cu el, dar conținutul va rămâne gratuit, categoric, pentru ca îl fac strict din pasiune.

Poți să ne arăți prima ta fotografie din acest proiect?

În prima fotografie m-am gândit să creez o poveste despre relația dintre un pilot și nava sa. Nu a fost o idee originală, deoarece este prezentă în filme și jocuri, dar, așa cum am spus, la început nu știam exact ce o să fac.

Fotografie realizată de Bogdan Ionescu pentru @legoproject66

 

Care este fotografia ta preferată?

În prezent am destul de multe fotografii preferate, în special dintre ultimele făcute. De doi ani, de când lucrez la proiect, am făcut multe fotografii și am ajuns în punctul în care unele nu mi-au mai plăcut deloc. De fiecare dată încerc să îmi dau seama ce nu îmi place și să-mi adaptez stilul la ce consider eu că este bun în prezent. Așa că, în timp am ajuns să îmi cumpar alt aparat de fotografiat, un obiectiv macro special pentru figurine și o lampă.

Știu că sună nebunește să investești atâția bani în ceva ce nu îți aduce niciun câștig, dar sincer să fiu, nu aparatura e scumpă, ci Lego-urile. În cei doi ani de când colecționez Lego, am achiziționat seturi noi și second-hand, pe care nu le mai găseam în magazine, în valoare de aproximativ 3000 de euro. Deci aparatura a fost partea ieftină. Însă partea aceasta tehnică a fotografiei și toate dispozitivele pe care le-am cumpărat pentru fotografii mă ajută și în profesia mea, doar că la o scară mai mare.

Aceasta este prima fotografie pe care am făcut-o după ce am decis că nu-mi mai plac imaginile realizate și până acum a rămas preferata mea.

Fotografie realizată de Bogdan Ionescu pentru @legoproject66

 


Ziua Internațională STAR WARS se sărbătorește, neoficial, încă din anii ’70. În 1979, de exemplu, fanii SW au încurajat-o pe Margaret Thatcher, care își prelua funcția de Prim Ministru al Marii Britanii chiar pe 4 mai, cu faimosul îndemn May the Force be with you (Forța fie cu tine!) – de altfel transformat în replică adaptată: May the Fourth be with you (Fie ca ziua de 4 să fie cu tine!). Iată ce apare pe Google dacă veți căuta azi „Star Wars Day”:


 

Interviu realizat de Ana Maria Gîlcescu (co-coordonatoare redacția Curtea de Argeș)

Editare: Iulia Dromereschi

📸 Fotografii realizate de Bogdan Ionescu
8

Comentează