FOTO Prelucrare Canva

Cum ne motivăm să facem pași pentru sănătate

Deși știm cât de important este să facem sport și să mâncăm sănătos, nu suntem motivați să le facem în mod obișnuit. Dar ultima perioadă, plină de schimbări neașteptate și de dificultăți, ne dă de gândit. Adaptarea este cuvântul-cheie, iar sportul, sursă de concentrare. Exercițiile fizice regulate ne ajută să trecem cu bine peste o zi plină și stresantă.

patru oameni vorbesc si zambesc
FOTO Canva

Acesta nu este un articol în care îți ofer reguli de urmat pentru o viață mai bună. Sunt doar gânduri scrise când mi-am dat seama cât de terapeutic este să te regăsești în povestea altcuiva. L-am scris în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu persoane apropiate, când simțeam că nivelul de anxietate crește, că nu ne putem concentra și, cel mai grav, că tot ce facem nu mai are nici un rost. Te simți mai bine când vorbești cu alte persoane care trec prin aceleași dificultăți, te motivează să continui prin cele mai creative și neașteptate metode.

Citește și: Jurnal de medicinist(ă). Studenție printre plușurile copilăriei

M-am așezat pe un covor confortabil, mi-am îndreptat spatele, am închis ochii și am început să mă concentrez, folosind respirația ca punct de reper. Cu ochii închiși, pentru a avea cât mai puține distrageri, într-un scurt moment de introspecție, îmi dau seam că visul meu este să fie suficient timp. Pare un răspuns automat al corpului, prin care își dorește mai multă atenție, dar cred că e doar o iluzie. Acum gândurile îmi acaparează toată atenția, în timp ce telefonul se încinge de mesaje ignorate. O voce drastică îmi spune: „Concentrează-te pe respirație”, însă alarma îmi tulbură bunul mers al lucrurilor. S-a scurs timpul de introspecție, acum trebuie să revin la to do list. Reportez taskurile neterminate din ziua precedentă și încep. Cam așa începe o zi obișnuită, când camera noastră a devenit birou, loc de joacă, facultate, job, întâlniri cu prietenii și spațiu intim.

Cum ne păstrăm sănătatea când peste tot dăm peste subiecte care provoacă anxietate?

Activitățile online sau în regim hibrid nu mai sunt o noutate; ne-am adaptat. Ne-am adaptat cum am putut mai bine, chiar dacă temători, anxioși, plini de speranța că se va termina cât mai repede. Sunt suficiente momentele în care ne-am confruntat cu performanțe scăzute, cu reducerea apetitului, dispoziție proastă, însă ne-am adaptat. Ne-am învățat să stăm multe ore în fața unui laptop pe jumătate în pijamale și cu dureri de spate, să ne luăm pauze pe Instagram și participăm la cluburi de carte pe Zoom. Am devenit mai conștienți de noi și de sănătatea noastră, au apărut din ce în ce mai multe resurse despre mental health online.

tineri aliniati cu telefoanele in mana
FOTO Canva

Peste tot auzim că trebuie să facem sport și să mâncăm sănătos. Deși știm cât de important este să facem mișcare, e primul lucru la care renunțăm când simțim că nu avem timp și suntem demotivați. Cum facem din sport un obicei? Atomic Habits de James Clear este un ghid esențial pentru schimbările mici cu rezultate remarcabile. Cum ar fi dacă nu am aștepta momentul perfect? Începem acum, prin schimbări mici, aparent neimportante, dar care pot îmbunătăți sănătatea și starea noastră de spirit. De câte ori nu ne-am simțit mai bine după o plimbare în parc, printre gândurile noastre? Un mic gest, aparent nesemnificativ, dar care, după o zi în fața ecranelor, ne îmbunătățește dispoziția și ne conectează cu natura. Trebuie să ne concentrăm asupra nivelului de acțiune, nu asupra rezultatelor, spune James Clear. Acțiunile mici aduc progrese mari când ne perfecționăm zilnic și ne dorim să ajungem la o versiune din ce în ce mai bună.

Citește și: Playlist de ostoit dorul de concerte

Dar dacă nu prea avem timp să ieșim la alergat sau să mergem prin parc? Dacă nu avem echipamente pentru sport și nici măcar nu dorim să investim în așa ceva, de unde începem? O alternativă fără costuri o găsim tot online. Sunt multiple videoclipuri și aplicații ce oferă training, chiar și profiluri personalizate în funcție de nevoi. Exercițiile sunt simple și nu trebuie să depui prea mare efort, dar, totuși, rămâi în formă. Iată un exemplu de exerciții simple, fără echipament, pentru a rămâne în formă pe tot parcursul zilei. Avem alternative, chiar dacă am stat o zi întreagă la birou și nu am făcut mișcare. Cel mai probabil am avut o postură nepotrivită, iar durerile de spate nu ezită să apară. Iată o alternativă de 8 minute prin care îți îmbunătățești postura.

Atunci când suntem copleșiți nu avem motivație să continuăm ceea ce facem. Să luăm deci o pauză și să începem o serie de exerciții fizice. Vom reveni mult mai concentrați și vom avea rezultate semnificativ mai bune. Exercițiile fizice regulate ne ajută să avem o condiție fizică bună. Acest lucru îmbunătățește capacitatea organismului de a trece cu bine peste o zi plină și stresantă. Suntem mai motivați și mai atenți la cei din jur, iar sarcinile zilnice sunt mai ușoare și mai puțin epuizante.


Un material de Andrei Bădărău (sports & health)

Redactare: Radu Eremia

Layout: Iulia Dromereschi


2
Andrei Bădărău
Sunt Andrei și îmi place poezia, citesc de când mă știu, iar de puțin timp m-am apucat de scris.