„Eu ce pot face pentru egalitate și pentru cei de lângă mine?”

Despre demersurile și implicarea nemărginită a echipei [H] pentru comunitatea LGBTQ+ se pot povesti multe și este important să o facem. Aici, între noi, între prieteni și în întreaga comunitate din Brașov. Dar întrebarea Eu ce pot face pentru egalitate și pentru cei de lângă mine? își va găsi răspunsuri numai în fiecare dintre noi.

Echipa [H] există astăzi pentru că vrea să fie aproape de cei care au nevoie, de cei care caută un loc safe, în care să fie ei înșiși. Grupul a fost creat în 2019 de către Asociația MozaiQ, una dintre principalele organizații comunitare care se adresează persoanelor LGBTQ+ din România, din dorința de a cunoaște realitatea de zi cu zi a celor care reprezintă comunitatea și de a se implica activ. De-a lungul timpului și poveștilor spuse și ascultate, lecțiilor învățate, echipa[H] și-a păstrat obiectivele, dar le-a transformat astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor comunității locale din Brașov.

Ce știm despre comunitatea LGBT din Brașov?

De la începutul vieții, ne sunt transmise constant mesaje și indicații despre cum trebuie să fim pentru a intra într-o anumită categorie, cu scopul de a fi considerați funcționali în societate, dar asta nu înseamnă să renunțăm complet la laturile colorate, autentice și pline de mister care există în ființa fiecăruia. Acceptarea de sine înseamnă deschidere către fiecare aspect din personalitatea omului, inclusiv acele părți aparent neimportante, rănite, neconforme cu ce crede fiecare că ar trebui să fie. 

 A trăi cu eticheta LGBTQ+ în Brașov este un obiectiv în sine. De aici și dorința de vizibilitate locală și integrare socială în marea comunitate a locuitorilor din Brașov. Tot ceea ce facem are ca laitmotiv echitatea.

-Echipa [H]

Echipa de fotbal HLGBTQ United Brașov. FOTO Arhivă [H]

Grupul de suport este stâlpul comunității locale LGBTQ+, locul unde comunitatea din Brașov se unește, se susține. Este locul unde oamenii râd, evoluează, învață și nu judecă. De altfel, a nu judeca este unul dintre principiile fundamentale. Este un fel de școală minte-corp-spirit-inimă, de nelipsit în orice comunitate, indiferent de orientare sau de interese. Este foarte important să știm cine, cum și de ce suntem, ce ne dorim și când ne dorim, iar aceste aspecte implică prezența activă ce se regăsește în istoria scrisă și nescrisă a comunității locale și nu numai. 

Țintim sus pentru că ceea ce facem local poate produce schimbări globale.”

-Echipa [H]

Așadar, fie că ești queer, că trăiești toată viața cu credință în Dumnezeu, că te-ai născut fără auz sau că ești o mamă singură care își crește copiii, echipa H și implicit comunitățiile LGBTQ+ din România asociate cu MozaiQ consideră că toți suntem oameni cu vulnerabilități și probleme. Doar uniți și înțelegători unii cu ceilalți putem ridica nivelul calității vieții. Proiectele lor care au luat cea mai mare amploare se pot împărți în două categorii : ante COVID-19 și cele organizate după începerea pandemiei. 

  • În prima parte a activității lor, au fost organizate drumeții prin Brașov și împrejurimi,  Trash-Tags prin Brașov; Art Terapie la Pietrele lui Solomon, Grupul de suport [H] susținut inițial la Centrul Cultural German Brașov, Luna Istoriei LGBT (noiembrie 2019) – un prim eveniment de acest fel în Brașov, realizat cu sprijinul asociației MozaiQ și găzduit de cei mai faini oameni întâlniți până acum în Brașov, echipa hub-ului cultural Vissual, donare de sânge din partea comunității – activitate ce are loc ori de câte ori este nevoie și probabil va cuprinde foarte multe capitole de acum încolo, și multe alte activități, toate la fel de importante pentru comunitate și nu numai.  
  • După instalarea pandemiei și a multiplelor restricții, activitatea echipei a fost compusă din Viss Garden Pride [H], din iunie 2020, un eveniment realizat cu sprijinul asociației MozaiQ în Grădina din Viss a hub-ului cultural Vissual, pentru a celebra Global Pride Month 2020, Community Picnic la Pietrele lui Solomon în Luna Istoriei LGBT 2020 și Grupul de suport, susținut acum online, pe ZOOM. [H] MAGAZINE este revista comunității locale LGBTQ+ pe care echipa speră să o răspândească nu doar local, ci și la nivel național. 

Comunitatea din Brașov face pași mici și hotărâți ce duc la realizări semnificative pentru comunitate și pentru susținătorii acesteia. Prin intermediul grupului de suport se dezvoltă spațiul și deschiderea pentru oamenii din cadrul comunității LGBT+. În cadrul grupului au loc discuții și dezbateri pe diferite teme specifice comunității, precum coming out-ul, homofobia, discriminarea și hărțuirea, precum și teme de dezvoltare personală. Tot ceea ce facem are ca laitmotiv echitatea” este una dintre propozițiile care a rămas cu noi în urma conversației cu Echipa [H], pentru că asta este tot ceea ne dorim cu toții, nu? Egalitate.

🔗 Aici găsiți primul număr al [H]MAGAZINE.

Care sunt planurile pentru viitorul grupului?

Viitorul apropiat și îndepărtat ne arată o comunitate veselă, puternică, dornică să existe, să fie vizibilă. Cel mai important aspect este reprezentat de oameni. Oamenii vin alături de echipa [H] pentru a ajuta comunitatea, pentru a înțelege ce înseamnă să fii aici și acum, sau sunt părinți care apelează la ei pentru a-și ajuta copiii. 

Brașovul, un oraș vesel, al echității, unde nu este nevoie să ne justificăm orientările, unde vom fi oameni printre alți oameni, parte fundamentală din comunitatea brașoveană.”

-Echipa [H] 

Echipa [H] își dorește în viitor o colaborare cu Primăria Brașov, mai ales în acest val al schimbării politice. Simțim că, în sfârșit, există reprezentanți capabili și educați în acest sens. Reprezentanți care cred în unicitatea fiecăruia dintre noi.” Este foarte important să știm cine, cum și de ce suntem, ce ne dorim și când ne dorim, iar aceste aspecte implică prezența activă ce se regăsește în istoria scrisă și nescrisă a comunității locale și nu numai. Echipa H țintește sus pentru că ceea ce reușesc să facă local să poată produce schimbări pe un plan extins.

Poate noi nu vom reuși să ne obținem drepturile în această fereastră numită viață, dar poate cei care vor veni după noi și cei care asistă deja la scrierea istoriei, vor reuși. Doar simplul fapt că ne susținem și suntem susținuți este parte din istoria personală și locală. O scriem în fiecare zi, prin faptul că existăm, că suntem vizibili.”

-Echipa [H]

Unde îi găsim pe cei de la Echipa [H]?

Cu orice ocazie, credem și spunem că Echipa [H] sunt aici, pentru noi și pentru voi. Ei pot  fi contactați pe e-mail la adresa lgbthumansunited@gmail.com, direct pe Instragram @hlgbtqunited sau pe pagina oficială de FB @HlgbtqUnited/grupul safe [H]LGBTQ+UNITED BRAȘOV, unde doritorii pot să se alăture și ca voluntari. 

De fapt, toată luna octombrie, Luna Istoriei LGBT+ 2020, a fost dedicată local în acest scop: meet the team • become the team • help the team or just enjoy. Au stat de vorbă cu oamenii despre activitatea lor, despre ei, despre nevoile și dorințele lor, despre întreaga echipă [H], echipă care s-a lipit fain odată cu acest șir de evenimente/activități online și offline. „Cel mai important este să continuăm să răspândim informația. Să fim răbdători și să ne punem întotdeauna în locul celuilalt pentru soluționarea problemelor.


Un material documentat pe zoom și redactat de

Iulia Aștefanei & Tania Ionescu (#redactia #brasov)

Editare: Radu Eremia | Fotografiile fac parte din arhiva [H]

13
Iulia Aștefanei
Sunt îndrăgostită de frumos, de autenticitate, de evoluție. Îmi place să cred în țara asta și în cei care pun în mișcare dezvoltarea comunităților, cultura, arta și vreau să mă implic, pentru că doar împreună putem face o schimbare.
Tania Ionescu
Rareori, când am timp liber, sunt pasionată de cititul cărților polițiste și istorice și de gatit. Consider că sunt o persoană rațională, pragmatică, uneori introvertită, dar reușesc să ies de sub carapacea mea ușor atunci când sunt înconjurată de oameni care emană pozitivitate.