scenă din Dumnezeii
FOTO cinemagia.ro

CinePOLSKA | Dumnezeii – Religie sau medicină?

Festivalul Filmului Polonez CinePOLSKA ne delectează cu o nouă selecție de filme impresionante, printre care și Dumnezeii. Acesta se vede între 17 și 19 noiembrie pe platforma TIFF UNLIMITED.

Filmul regizat de Lukasz Palkowski și apărut în 2014 are ca subiect primul transplant de inimă din Polonia, făcut în pofida multor obstacole, de Zbigniew Religa.


O muncă herculeană

Afiș Dumnezeii
FOTO cinemagia.ro

Istoria transplantului de inimă este complicată peste tot în lume, inclusiv în Polonia. O astfel de procedură este foarte des interzisă din motive religioase: cum să iei inima unui om, sufletul lui, și să o pui în altul? Totuși, cum a încercat și doctorul Zbigniew Religa să demonstreze, inima, biologic, e doar o pompă, care poate salva viețile oamenilor care nu au altă șansă.

Foarte mulți doctori, inclusiv cei din spitalul unde lucrează Religa, nu sunt totuși de acord, considerând o astfel de operație tabu. Acesta este primul din multele obstacole pe care doctorul cardiochirurg le are de trecut în lupta sa pentru a-și îndeplini meseria lui, adică de a face tot posibilul să prelungească viețile pacienților lui. Atât oamenii din domeniul medicinei, cât și funcționarii statului fac tot posibilul să-l oprească. După ce primele încercări sunt nereușite, misiunea lui Religa este portretizată negativ și de televiziune, la nivel național.

 

Un film emoționant

Dumnezeii are un impact emoțional foarte mare, nu doar datorită subiectului, ci și unor diferite alegeri făcute în timpul producției. Regizorul, Lukasz Palkowski, folosește des mijloace foarte dramatice și expresive pentru a-și transmite punctul de vedere. Există multe scene destul de explicite, care arată operații pe inimă. Ritmul filmului este foarte rapid uneori, tocmai pentru a arăta momentele critice din timpul operațiilor: cât de repede trebuie să se miște, să acționeze și să ia decizii doctorii, mai ales chirurgii.

 

Scenă din Dumnezeii
FOTO cinemagia.ro

 

Personajul doctorului Zbigniew Religa (actorul Tomasz Kot) este foarte clar fictiv. Nu știu cât de mult îl reflectă pe omul real. Dar, dacă este ceva de spus despre rolul lui Kot, este că pare a fi imprevizibil. Se enervează des, dar fără consecințe, este carismatic când are nevoie să-și îndeplinească un scop. Mai mult decât orice, este un om mândru. Totuși, în relație cu faptele sale, este foarte clar de ce se consideră Dumnezeu: este, sau cel puțin vrea să fie, omul care face primul transplant de inima reușit din întreaga țară, în timp ce toată lumea este împotriva lui.

 

Religia și efectele ei

Ce trebuie spus despre Dumnezeii este cât de bine portretizează ce se întâmplă dacă lăsăm religia și medicina să se amestece. Interdicțiile religioase ale unor oameni afectează viețile altora, sau îi privează chiar de dreptul la viață. Fără operații ca acestea, pentru care nu există argumente contra bine definite, se produc mii de tragedii. Există doctori care știu ce e greșit la cineva, știu cum să-i rezolve problemele, dar care nu pot face nimic.

 

Scenă din Dumnezeii
FOTO cinemagia.ro

Dumnezeii este, așadar, un film pe care îl recomand cu drag. Prezintă o întâmplare important de cunoscut, pentru a nu o repeta. Chiar dacă se referă la situația din Polonia, reprezintă, prin natura subiectului, o experiență universală a doctorilor de pretutindeni.


Un articol scris de Antonia Dobre (redacția #bucurești)

Editat de Sorina Sfreja-Nemeș

Corectat de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

1
Antonia Dobre
De când mă știu, am fost interesată de aproape toate domeniile creative și umaniste. Pasiunile mele cele mai notabile sunt arta și literatura, dar sunt de menționat și istoria, fotografia, urbanismul și cinematografia. Vorbesc fluent româna, germana și engleza, și mai puțin fluent franceza și olandeza. Am un pește pe care îl cheamă Adonis.