Cinema ARTA lansează seria ISTORII

Cinema ARTA vine cu o nouă serie destinată cinefililor din Cluj. Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 – 30 ianuarie la cinematograful de pe strada Universității nr. 3.


 

Publicul are șansa să descopere, în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

 

16 ianuarie, ora 20:00

Marți, 16 ianuarie, de la ora 20:00, în deschiderea seriei ISTORII, publicul este invitat la evenimentul special Scurtmetraje & Discuții cu Radu Jude. Plecând de la trei scurtmetraje realizate de regizor, cinema ARTA vă propune o discuție despre raportul dintre prezent și trecut, dintre documentar și ficțiune, dintre istorie și narațiune.

Cele două execuții ale Mareșalului de-construiește cinematografic mitul creat în jurul Mareşalului Ion Antonescu. „Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale execuției Mareșalului Antonescu din 1946 sunt așezate în paralel cu scena execuției recreată de maestrul Sergiu Nicolaescu în „Oglinda” (1993), afirmă Radu Jude.

 

Secvență din „Plastic semiotic”

 

„Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă. Dicționarul de idei primite de-a gata al lui Flaubert, dar cu jucării în loc de cuvinte. Sau un film de animație fără animație. Și o comedie fără umor. Comedie umană, desigur”, spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.

Potemkiniștii este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo „ca o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. Filmul pornește de la faptul că în 1905, marinarii de pe Crucișătorul Potemkin au primit azil politic în România – un gest de sfidare la adresa Rusiei.

23 ianuarie, ora 20:00

În data de 23 ianuarie, de la ora 20:00, așteptăm publicul la cel de-al doilea eveniment special din seria ISTORII: proiecția „Amintiri din epoca de aur I”, o antologie realizată de Cristian Mungiu care aduce în prim-plan o serie de mituri urbane, ilustrând circumstanțele bizare în care au trăit românii zi de zi, în timpul regimului comunist. Proiecția va fi urmată de o discuție cu istoricul Bogdan Jitea.

 

Scenă din „Amintiri din epoca de aur I”

30 ianuarie, ora 20:00

Seria ISTORII se încheie în data de 30 ianuarie, tot de la ora 20:00, cu „Cold Waves – Război pe calea undelor, „o lecție de istorie în direct”, cum l-a numit criticul de film Alex Leo Șerban. Un documentar despre o perioadă provocatoare și absurdă, cu oameni care au înregistrat această istorie, filmul este o incursiune postmodernistă într-un ghem de fapte, știri false, teorii ale conspirației și presupuneri. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Alexandru Solomon.

 

Cinematograful ARTA fotografiat în interior

 

Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă, însă necesită rezervare.

Află mai multe aici!

Evenimentele fac parte din proiectul Reprezentări ale istoriei recente în filmul românesc.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.


Comunicat adaptat de Ioana StănișorOana Stănișor

Corectură de Iulia Dromereschi.

1
Oana Stănișor
Iubesc să desenez de când mă știu. Mai mult decât atât, vreau și încerc să aduc inovație în arta mea, mai exact să părăsesc mediul tradițional al hârtiei cea de toate zilele și să mă obișnuiesc cu ecranul și tableta grafică. Toate astea, în stilul meu caracteristic. Îmi place foarte mult să comunic, să cunosc și să creez conexiuni puternice cu oameni de la care am ce învăța.