Program ziua 1. FOTO Ceau Cinema

Ceau, Cinema! Ziua întâi

În urma unui call de 10 zile, Laura și Livia (Double L, cum le alintăm noi) au fost selectate să ne fie corespondente la Ceau Cinema, un festival de film de care ne-am îndrăgostit în 2019 și la care încă regretăm că nu suntem prezenți. Ne bucurăm, însă, că fetele își iau munca de teren în serios și că le putem publica trăirile și părerile.


Laura a prins-o pe Nicoleta Ciocov în prima zi de festival, și nu s-a lăsat până ce nu i-a „smuls” un vox. Redăm discuția lor aici.

Nicoleta este vicepreședinta Asociației Pelicula Culturală. Două asociații organizează acest festival: Pelicula Culturală și Marele Ecran. „Iar eu, fiind co-fondatoare a festivalului, mă ocup de partea de distribuție, de rezervat spații, de obținut parteneriate… Poți spune că sunt organizatoare, dar fac și promovare, și marketing. Dacă vrei să știi ce fac, fac de toate”, i-a mărturisit Laurei.

sala plina de spectatori la un QA dupa filmul metronom
Q & A după „Metronom”. FOTO Ceau Cinema

Cum ți se pare că merge până acum?

Până acum, merge foarte bine. Suntem emoționați, dar e o emoție pozitivă, e un vibe foarte fain, pentru că, după doi ani de pandemie, în care am avut ediții restrânse, putem să ne bucurăm serios de filme. Avem peste 40 de filme în festival, în doar patru zile. Este un maraton și pentru noi.

Am fost la Capitol, deocamdată. Nu am ajuns încă la Victoria. Ce se întâmplă acolo?

Acolo sunt filme de competiție, filme puternice, filme care vorbesc despre diferite forme de libertate. Fie că este vorba de libertate sexuală, libertate de gândire, pacea și libertatea oamenilor. Sunt filme provocatoare. Așa că, dacă mergi acolo, simți pulsul marilor festivaluri de film europene, și vezi care e tendința acum și tematica abordată de regizorii europeni de top. Filmele de competiție sunt mai grele, pentru că te provoacă. Te lasă cu mai multe semne de întrebare și nu te lasă indiferent. Sunt niște filme pe care nu le uiți ușor.

 

sala plina la filmul metronom
Deschiderea oficială a festivalului, cu filmul „Metronom”. FOTO Ceau Cinema

Spune-mi despre voluntari.

Voluntarii au vârste de la 16 ani în sus. Sunt 40 anul acesta, pe diverse posturi, de la verificare și vânzare bilete, la șoferi sau logistică. Sunt și elevi, sunt studenți, unii dintre voluntari chiar au crescut cu noi. Cel care se ocupă acum de partea de social media pe tiktok a venit acum două ediții la atelierul Ceau, Cineva!. Ei bine, acum este voluntar în echipa noastră și chiar are un film în program, un scurtmetraj (LIBER).

P. S. Ca să vedeți cât de mică e lumea, dacă în descrierea scurtmetrajului LIBER dați peste numele Liviei Almășan, să știți că este chiar corespondenta noastră la festival. Cealaltă L din Double!


A consemnat din teren Laura Hergane

Ilustrație Vox: Oana Zăuleț
Ramă: Ioana Stănișor

Transcriere vox: Diana Hîncu

Editare & layout: Iulia Dromereschi

1