Afisul pentru filmul Titina
Afiș oficial al filmului „Titina”

CAY FILMS | TITINA, acum în cinematografe

Titina spune povestea amuzantă și incitantă a unei călătorii aproape uitate: cucerirea Polului Nord cu un dirijabil, în anul 1926. Filmul este o rememorare amuzantă și fermecătoare a unor aventuri absurde și emoționante, văzute prin ochii Titinei, o cățelușă terrier.


Titina a fost un câine adevărat, care a dus o viață extraordinară. A ajuns de pe străduțele Romei la minunata priveliște deasupra Polului Nord. Este o poveste uimitoare, plină de suspans și umor, acompaniată de muzică sugestivă. Povestea are mai multe niveluri de înțelegere, ceea ce o face plăcută atât pentru copii, cât și pentru adulți. Inspirată din evenimente reale, Titina este o lecție de istorie convingătoare și accesibilă.


Trailer-ul filmului este aici

Afisul pentru filmul Titina
Afiș oficial al filmului „Titina”

Echipa

Regia: Kajsa Næss

Scenariul: Per Schreiner 

Designer de personaje: Siri Dokken, Sunniva Fluge Hole 

Director artistic: Emma McCann

Director de animație: Director Marie-Laure Guisset

Storyboard Artist: Dyveke Skøld

Montajul: Jens Christian Fodstad, Anders Bergland, Zaklina Stojcevska

Sunet: Gisle Tveito

Compozitor: Kåre Chr. Vestrheim

Producători: Tonje Skar Reiersen, Lise Fearnley, Viviane Vanfleteren

Companii producătoare: Mikrofilm, Vivi Film

Fotografie cu regizoarea

Despre Titina

Inginerul aeronautic italian Umberto Nobile duce o viață liniștită alături de cățelușa Titina, pe care a salvat-o de pe străzile Romei. Într-o zi, exploratorul norvegian Roald Amundsen îl contactează pentru a-i cere să-i construiască un vehicul cu care să cucerească Polul Nord.

Nobile nu pierde ocazia de a intra în istorie. O ia cu el pe Titina, iar trioul inedit pornește în expediție spre cel din urmă loc nedescoperit de pe Terra. Aventura lor se termină cu succes, dar cei doi încep să se certe pe glorie. Prin ochii celebrei patrupede Titina, (re)descoperiți o poveste frumoasă despre glorie și înfrângere. 

Personaje

Titina: Curioasă și prietenoasă. Îi place confortul. Fidelă până-n pânzele albe. Farmecul ei atrage atenția garantat. Nepregătită pentru aventuri polare. Titina atrage toate privirile și își dezvăluie emoțiile cu un limbaj corporal canin inconfundabil. Cățelușa cu atitudine pragmatică îl încântă cu bună știință pe Nobile, care o salvează de la viața dură de pe străzile Romei.

Titina iubește confortul și viața bună, de care se bucură fără ezitare. Când Nobile o ia acasă, are tot ce-i trebuie: hrană, adăpost și afecțiune. Nu pare deloc entuziasmată de perspectiva unor expediții periculoase și este total nepregătită pentru aventuri polare. Perspectiva Titinei dezvăluie cum motivații aparent mărunte pot conduce către fapte mari.

Umberto Nobile: Un romantic ambițios, oarecum naiv. Nobile este un tip inteligent, dar are câteva slăbiciuni. Îi place muzica jazz și iubește confortul continentului. Visul său era să devină pilot, dar este prea scund, așa că a ajuns un strălucit inginer de dirijabile. Nobile își practică profesia cu încredere și măiestrie. Deși este recunoscut pentru marile sale abilități tehnice, poate că nu primește admirația pe care o merită. Pasionat de știința pe care o practică, el crede că aproape orice poate fi rezolvat cu ajutorul dirijabilelor. Este un om modern, intelectual, cu un interes deosebit pentru artă și politică. O iubește pe Titina și nici nu concepe să meargă undeva fără ea, nici măcar la Polul Nord.

 

Foto Titina
Sursă foto: www.cayfilms.ro

 

Roald Amundsen: Încăpățânat. Amundsen este cunoscut în întreaga lume drept exploratorul polar prin excelență. Este ghidat de obsesia de a fi primul, de a ajunge acolo unde nimeni nu a mai ajuns. Ambiția sa nu cunoaște limite, de aceea nu va permite ca nimic să îi stea în cale. Este încăpățânat, hotărât, cu o viziune țintită exclusiv spre realizarea obiectivelor. Pare un om generos, integru și cu principii, dar țintește înainte și uneori ignoră sentimentele celorlalți.

Părerile regizorale

Regizoarea Kajsa Næss era familiarizată cu figura legendarului explorator polar Roald Amundsen și cu realizările acestuia. Dar când a aflat povestea dirijabilului „Norge” și a descoperirii Polului Nord a fost surprinsă. Nu doar că nu era familiarizată cu acest aspect al aventurilor lui Amundsen, dar prezența unui câine în expediție i s-a părut incredibilă. Næss declară:

Am dat peste această poveste din întâmplare. M-a surprins pentru că nu auzisem niciodată aceste detalii, deși a fost un eveniment uriaș în anii 1920. Episodul s-a pierdut în timp, iar norvegienii de astăzi nu știu cum a murit Amundsen sau că a dispărut după ce a plecat în căutarea lui Umberto Nobile. Prezența Titinei este un alt aspect care m-a atras. Norvegienii știu cu toții că, dacă duci câini în regiunea polară, aceștia trebuie să aibă roluri bine definite. Arctica nu este un loc potrivit pentru cățeii de companie. Acest lucru a făcut ca povestea să fie atât de interesantă. Imaginea dirijabilului în peisajul polar a funcționat foarte bine, iar cățelușa a adus farmecul poveștii.”

Making of Titina

Næss l-a contactat pe scenaristul Per Schreiner, care i-a sugerat să realizeze un lungmetraj. Pentru Næss a fost important ca filmul să se concentreze pe personaje și pe emoții, mai degrabă decât să spună povestea eroică a oamenilor care cuceresc natura. Privirea evenimentelor din perspectiva Titinei a permis un nou mod de a relaționa cu povestea, făcând-o mai complexă și mai accesibilă. Titina trăiește natura și peisajul, pe când cei doi nu-i acordă atenție, pentru că sunt prea ocupați să se întreacă unul cu celălalt. Titina are propria ei aventură în paralel cu a lor.

Fotografia directoarei de animație

În timpul producției, Næss s-a mutat în Belgia pentru a putea lucra direct cu echipele de producție din Bruxelles și Gent. Împreună cu directoarea de animație Marie-Laure Guisset, avea în minte un stil de animație foarte specific, inspirat de filmele lui Jacques Tati și Wes Anderson.

 

Mulți dintre animatorii 2D clasici sunt formați într-un stil mai extravagant, cu multă mișcare. Ei au învățat tot felul de tehnici și vor să le folosească pe toate. Noi le ceream să fie foarte reținuți. Vrem o mișcare ușoară a mâinii sau o întoarcere a capului. Pentru unii animatori a fost destul de dificil de realizat.

Bineînțeles, există unele personaje care seamănă mult cu cele din benzile desenate și au propriile stiluri de mișcare. Pentru că am fost alături de echipă, am putut lucra foarte îndeaproape cu Marie-Laure Guisset, care a înțeles această abordare și a făcut o treabă excelentă. De asemenea, pentru că am fost în studio, am putut comunica direct cu animatorii, iar ei au putut să își aducă propriile idei și să mi le prezinte.

Atunci când lucrezi cu animatori foarte buni, este important să fii deschis și să vezi cum pot fi folosite propunerile lor. Îi ajută să se simtă stăpâni pe producție.”

 

Secventa din filmul Titina
Sursă foto: www.cayfilms.ro

Adevărata poveste

Pe 12 mai 1926, exploratorul norvegian Roald Amundsen, inginerul italian Umberto Nobile, câinele lui Nobile, Titina, și echipajul dirijabilului „Norge” au fost primii care au zburat deasupra Polului Nord. Interesul presei a fost uriaș, iar Titina a ajuns vedetă. În timpul expediției, ea a avut propriul jurnal în The New York Times.

Dirijabilul a decolat de pe insula norvegiană Svalbard pe 11 mai, iar a doua zi au ajuns la Polul Nord. Este imposibil să aterizeze un dirijabil fără zeci de oameni și infrastructură la sol, așa că au zburat deasupra și au aruncat steaguri de pe fereastră, pentru a marca sosirea. Polul Nord s-a dovedit a fi format doar din gheață în derivă. Din cauza vremii nefavorabile, zepelinul s-a prăbușit în Teller și nu în Nome. Expediția a fost un triumf, dar în perioada următoare, Amundsen și Nobile au fost implicați într-o dispută din cauza renumelui.

Nobile a ințiat o a doua expediție cu dirijabilul „Italia”. Nobile dorea să demonstreze că e capabil să ajungă la Pol fără niciun norvegian la bord. Dar de data aceasta s-a produs dezastrul. Aeronava „Italia” a ajuns la Polul Nord, dar pe drumul de întoarcere a fost surprinsă de vreme rea. Dirijabilul s-a prăbușit, iar balonul a zburat cu oamenii pe care îi aștepta o moarte sigură. Opt membrii au murit, iar Nobile și-a rupt un picior și câteva coaste și și-a spart capul. Nobile, Titina și ceilalți supraviețuitori au stat șase săptămâni blocați între ghețuri.

Amundsen a dorit să se implice personal în căutarea lor. În cele din urmă i s-a refuzat accesul, dar a reușit să obțină sprijinul francezilor. Aceștia au decolat din Tromsø și au pornit spre insula arctică Svalbard. Nimeni nu mai zburase pe această distanță, iar hidroavionul nu ar fi fost potrivit pentru o călătorie în condiții extreme. Cel mai probabil, au zburat pe vreme rea, ceea ce a făcut misiunea imposibilă. Aeronava a dispărut. Amundsen, echipajul său și avionul s-au pierdut și nu au mai fost găsiți niciodată.

Companiile producătoare

MIKROFILM: Mikrofilm este un studio de animație și o casă de producție cu sediul la Oslo. A produs peste 30 de scurtmetraje apreciate la nivel internațional, printre care un premiu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație și o nominalizare la Oscar. Titina este primul lungmetraj al companiei în calitate de producător delegat.

VIVI FILM: Vivi Film este o companie belgiană independentă de producție de film. Printre filmele de animație realizate se numără nominalizările la Oscar Les Triplettes de Belleville și The Secret of Kells.

 

TITINA este distribuit în România de compania CAY Films, prin componenta sa dedicată publicului tânăr, YAY Films.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea și Iulia Dromereschi

1
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?